TIFF 2014, între Philomena şi Boyhood
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-intre-philomena-si-boyhood/

Două filme-eveniment vor marca deschiderea şi închiderea celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai aşteptat film al anului, Boyhood – Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2014

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar în ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood – Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

Nominalizată la patru premii Oscar, trei Globuri de Aur și patru premii BAFTA, Philomena e adaptarea cărții „The Lost Child of Philomena”, bazată pe o istorie adevărată: timp de 50 de ani, irlandeza Philomena Lee (Judi Dench) și-a căutat fiul dat spre adopție, fără voia ei, de către mănăstirea la care fusese crescută.

Jurnalistul Martin Sixsmith (Steve Cooogan) o ajută să dea de urma lui și să deslușească un caz controversat care implică Biserica Catolică.

Filmul a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneția, în 2013, și a stârnit numeroase reacții, inclusiv din partea Bisericii Catolice și a mănăstirii vizate.

TIFF 2014

Boyhood – cel mai așteptat film al anului vine la TIFF 2014

Tot în premieră în România și cu sprijinul companiei de distribuție Ro Image, TIFF aduce Boyhood, noul film al regizorului seriei Before Midnight/ Sunrise/ Sunset. Richard Linklater a filmat periodic, timp de 12 ani, evoluția reală a personajului său, adolescentul Ellar Coltrane.

Un film profund personal, Boyhood surprinde eforturile unui cuplu divorțat (Ethan Hawke și Patricia Arquette) de a-și crește fiul.

În film apare și fiica regizorului, Lorelei Linklater. „Credeam că seria Before… e cel mai original proiect la care voi fi luat parte vreodată, dar Rick m-a implicat în ceva încă și mai bizar”, spunea Hawke într-un interviu.

Foto cu TIFF 2014, Philomena şi Boyhood – TIFF

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.