TIFF 2015 – 31 de filme româneşti, proiectate în premieră la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-31-de-filme-romanesti-proiectate-in-premiera-la-tiff/

Un număr de 31 de filme din diverse genuri, comedie, dramă, thriler, de epocă, dar şi un horror independent vor fi proiectate, în premieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în secţiunea Zilele Filmului Românesc

Un articol de Petre Ivan|11 Mai 2015

Trei lungmetraje din competiţie vor avea premiera mondială la TIFF 2015, fiind vorba despre ”Bucureşti NonStop”, al şaselea film al lui Dan Chişu, un portret amuzant al lumii pestriţe care populează oraşul noaptea şi în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim, ”Lumea e a mea”, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, un demers curajos, cu actori non-profesionişti, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecinţe dezastruoase, şi ”Bondoc” – un documentar observaţional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea.

”Tragicomic şi populat de personaje memorabile, filmul «Bondoc» e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care la 78 de ani se agaţă de pasiunea lui de-o viaţă: şahul.

Alte două documentare au fost incluse în secţiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul «Toto şi surorile lui» (regia Alexander Nanău), şi «Paşaport de Germania» (regia Răzvan Georgescu)”, se mai arată în comunicatul TIFF.

Organizatorii festivalului au subliniat că o apariţie surprinzătoare în cinema-ul autohton, ”Be My Cat: A Film for Anne” (r. Adrian Ţofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuţi şi inclus în competiţia unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume – Fantasporto, va rula în premieră în România, la Cluj-Napoca.

”Mult-aşteptatul «Comoara», noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes.

Al optulea titlu din competiţie, «Autoportretul unei fete cuminţi» (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanţată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material şi emoţional. A câştigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiţiei, la scurtă vreme după proiecţia din Un Certain Regard, şi noul film al lui Radu Muntean, ”Un etaj mai jos”, despre dilemele morale ale martorului unei crime, o altă premieră românească fiind ”Staţia Iezer 15 033”, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munţii Rodnei, care lucrează la 1.785 m altitudine.

Spectatorii vor avea ocazia să vadă şi cele două filme româneşti prezentate la Berlinala din acest an, ”Aferim!” (r. Radu Jude), câştigătorul Ursului de Argint pentru regie, şi ”De ce eu?”, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul ”Aliyah DaDa# (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă.

” ”, au menţionat reprezentanţii TIFF.

TIFF 2015 se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 29 mai – 7 iunie.

Foto: TIFF 2015 – tiff.ro

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

06
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Regizoarea Anca Damian revine cu a treia animaţie de lungmetraj din carieră, "Călătoria fantastică a Maronei", povestea unei căţeluşe care trece pe la diverşi stăpâni. Filmul îmbină inspirat mai multe stiluri de animaţie şi etalează o fantezie exuberantă, afectată însă uşor de repetitivitatea unor momente de reverie.

04
/10
/19

Prima producţie marca Vertical Content, comedia ,,Inve$titorii” a început filmările în localitatea Cristian, unde sub îndrumarea regizorului Iura Luncaşu, actorii: Codin Maticiuc, Cosmin Natanticu, Andrei Mateiu, Radu Gabriel şi Maria Popovici vor interpreta în unul dintre cele mai ambiţioase proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani.

04
/10
/19

A câștigat Leul de Aur, marele premiu de la Festivaul de Film de la Veneția, în același timp a impresionat presa de specialitate la nivel mondial, iar de astăzi mult aclamatul „Joker”, în interpretarea lui Joaquin Phoenix, poate fi vizionat în premieră în cinematografele din toată țară.

Page 1 of 24912345...102030...Last »