TIFF 2015 – 31 de filme româneşti, proiectate în premieră la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-31-de-filme-romanesti-proiectate-in-premiera-la-tiff/

Un număr de 31 de filme din diverse genuri, comedie, dramă, thriler, de epocă, dar şi un horror independent vor fi proiectate, în premieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în secţiunea Zilele Filmului Românesc

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2015

Trei lungmetraje din competiţie vor avea premiera mondială la TIFF 2015, fiind vorba despre ”Bucureşti NonStop”, al şaselea film al lui Dan Chişu, un portret amuzant al lumii pestriţe care populează oraşul noaptea şi în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim, ”Lumea e a mea”, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, un demers curajos, cu actori non-profesionişti, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecinţe dezastruoase, şi ”Bondoc” – un documentar observaţional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea.

”Tragicomic şi populat de personaje memorabile, filmul «Bondoc» e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care la 78 de ani se agaţă de pasiunea lui de-o viaţă: şahul.

Alte două documentare au fost incluse în secţiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul «Toto şi surorile lui» (regia Alexander Nanău), şi «Paşaport de Germania» (regia Răzvan Georgescu)”, se mai arată în comunicatul TIFF.

Organizatorii festivalului au subliniat că o apariţie surprinzătoare în cinema-ul autohton, ”Be My Cat: A Film for Anne” (r. Adrian Ţofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuţi şi inclus în competiţia unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume – Fantasporto, va rula în premieră în România, la Cluj-Napoca.

”Mult-aşteptatul «Comoara», noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes.

Al optulea titlu din competiţie, «Autoportretul unei fete cuminţi» (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanţată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material şi emoţional. A câştigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiţiei, la scurtă vreme după proiecţia din Un Certain Regard, şi noul film al lui Radu Muntean, ”Un etaj mai jos”, despre dilemele morale ale martorului unei crime, o altă premieră românească fiind ”Staţia Iezer 15 033”, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munţii Rodnei, care lucrează la 1.785 m altitudine.

Spectatorii vor avea ocazia să vadă şi cele două filme româneşti prezentate la Berlinala din acest an, ”Aferim!” (r. Radu Jude), câştigătorul Ursului de Argint pentru regie, şi ”De ce eu?”, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul ”Aliyah DaDa# (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă.

” ”, au menţionat reprezentanţii TIFF.

TIFF 2015 se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 29 mai – 7 iunie.

Foto: TIFF 2015 – tiff.ro

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.