TIFF Music Nights la Urania Palace. Seri de rock, jazz și electro la Casa TIFF 
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-music-nights-la-urania-palace-seri-de-rock-jazz-si-electro-la-casa-tiff/

Timp de o săptămână, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie) va anima unul dintre cele mai noi spaţii culturale ale Clujului, Urania Palace, cu muzică bună şi nume sonore de pe scena rock şi electro contemporană, sub umbrela TIFF Music Nights.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2016

Casa TIFF va găzdui, la rândul ei, seri de jazz, rock, electro și DJ set-uri spectaculoase, iar Alexandrina va celebra 10 ani de concerte la Casa de Cultură a Studenților. Biletele pot fi cumpărate în avans pe www.biletmaster.ro.

Șase trupe românești și un DJ polonez considerat unul dintre cei mai interesanți artiști electro emergenți, Baasch, sunt capetele de afiș pentru TIFF Music Nights, în noua locație Urania Palace (str. Horea, nr. 4). Construit în 1910 după planurile proiectului geamăn din Viena și transformat ulterior în Cinema Favorit, spațiul a fost consolidat și renovat, găzduind acum concerte, piese de teatru, expoziții, proiecții, ateliere și petreceri. Serile, de la 21.00, spectatorii vor asculta live câteva dintre cele mai apreciate trupe din muzica alternativă românească: The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Șuie Paparude (1 iunie) cu formația Orkid în deschidere, Omul cu Șobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) și Vița de Vie (4 iunie), alături de Baasch (Polonia) și Baba Dochia (31 mai).

Baasch, tânăr producător, cântăreț și compozitor polonez recunoscut pentru aparițiile sale carismatice și gustul pentru sunetele analog întunecate, a urcat pe scenă în deschiderea unor nume ca Tricky sau Bloodgroup. Notorietate în lumea filmului i-a adus coloana sonoră a multi-premiatului Floating Skyscrapers, regizat de Thomas Wasilewski și distins cu Premiul de regie la TIFF 2015. Baasch va pune muzică în aceeași seară (31 mai) cu cei patru tineri din Baba Dochia, trupă care creează un spectacol audiovizual complex, un mix de  proiecții, sintetizatoare, drum machine, theremin și chitară distorsionată.

Programul TIFF Music Nights este prezentat de Energobit. Prețul unui bilet la concert este 25 de lei.

La Casa TIFF, una dintre locațiile-cheie ale festivalului, concertele vor începe la ora 22.00. Sâmbătă, 28 mai, va deschide seria Garbanotas Bosistas, o trupă de rock neo-psihedelic din Vilnius, Lituania. Inspirați de Queen, The Beatles și Led Zeppelin, cei patru membri au cucerit deja publicul britanic, baltic și balcanic. Trupa vine la TIFF cu sprijinul Lithuanian Film Center. Intrarea este liberă. Pentru seara de duminică, 29 mai, Coma pregătește un concert unplugged. Una dintre cele mai iubite formații de rock alternativ din România, Coma combină genurile nu metal, rapcore, punk și ska.

Versatil și cu o viziune aparte, lansat sub numele Bang Gang și descris drept una dintre cele mai enigmatice apariții recente de pe scena islandeză, Bardi Johannsson vine la Casa TIFF luni, 30 mai, cu un DJ set în cadrul căruia va remixa imagini și coloane sonore compuse de el. Bardi a creat coloana sonoră pentru filme mute și producții de teatru majore, iar compozițiile lui însoțesc spoturile publicitare ale unor mărci faimoase. Unul dintre cele mai notabile proiecte este coloana sonoră pentru Haxan: Witchcraft Through the Ages, controversatul film horror mut suedez din 1922, proiect pe care clujenii îl vor vedea și la TIFF cu o seară înainte, pe 29 mai, la Castelul Banffy din Bonțida.

De Beren Gieren, un nume ce capătă rezonanță printre iubitorii de muzică jazz din Europa, este un trio acustic-electronic olandez-belgian remarcat pentru sunetul unic, experimental, și complexitatea compozițiilor. Abilitatea de a trece subit de la o stare la alta și de a improviza fac din experiența de a-i asculta live una de neratat. Clujenii îi vor asculta marți, 31 mai, la Casa TIFF. După ce vor acompania live filmul lui Sergei Paradjanov, Umbrele strămoșilor uitați (31 mai, Casa de Cultură a Studenților), americanii de la A Hawk and a Hacksaw vor anima Casa TIFF pe 1 iunie, de la 22.00, cu hituri energice inspirate de muzica lăutărească și cea tradițională românească. Unul dintre albumele trupei, The Way the Wind Blows (2006), a fost înregistrat cu Fanfara Zece Prăjini.

O experiență cu totul specială va fi întâlnirea cu o trupă nouă și cu stilul ei aparte, Rough Romanian Soul – o „muzică aspră cântată cu suflet”, o reinterpretare originală a muzicii tradiționale românești. Zmei3, formația de români care a cucerit scena de jazz berlineză, va cânta la Casa TIFF pe 2 iunie. Primul lor album a fost înregistrat în Transilvania, mixat în Franța și masterizat în California, în urma unei campanii de crowdfunding de succes pe Kickstarter. Albumul a fost produs de renumitul producător Ian Brennan, câștigător al unui Grammy pentru un proiect cu legendara formație rock tuaregă Tinariwen din Algeria.

Programul de concerte de la Casa TIFF este prezentat de BCR. Biletele costă 15 lei.

În seria concertelor de la TIFF 2016 intră și unul aniversar: pe 1 iunie, de la 20.00, la Casa de Cultură a Studenților, Alexandrina va celebra zece ani de scenă. Artista originară din Republica Moldova va cânta hiturile care au propulsat-o în topul celor mai îndrăgite voci din România. În aparițiile ei live, memorabile, combină instrumentele tradiționale cu cele electronice, Alexandrina fiind acompaniată de cinci muzicieni. Biletul costă 25 de lei și poate fi cumpărat de pe www.biletmaster.ro.

 

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.