TIFF salvează Depozitul de Filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-salveaza-depozitul-de-filme/

Prima şi cea mai amplă campanie menită să responsabilizeze publicul şi autorităţile şi să găsească soluţii pentru refacerea reţelei de cinematografe din România, „Salvaţi Marele Ecran!”, lansează un apel de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2014

Campania de crowdfunding a fost anunțată oficial la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și urmărește, într-o primă etapă, transformarea unuia dintre cele mai interesante locuri din Cluj într-un spațiu alternativ de cultură urbană, care va găzdui proiecții de film și alte evenimente culturale.

Fostul depozit al RADEF RomâniaFilm, de pe strada Maiakovski nr. 31-35, este astăzi un spaţiu părăsit, spectaculos prin miile de pelicule de film abandonate și prin istoria pe care o cuprinde.

Depozitul de Filme poate deveni, atât prin potenţialul său de spațiu alternativ de cultură urbană, cât şi prin valoarea istorică și culturală, cel mai bun loc pentru înființarea unui Muzeu al Cinematografiei, adecvat însă conceptului de muzeu din secolul XXI, o instituție vie, unde copiii și adulții se pot educa și pot experimenta diferite activități interactive.

tiffDepozitul de Filme poate fi transformat dintr-un punct pe o hartă, un loc abandonat, îngropat între mii de role de film, într-unul de care toți sunt responsabili direct, un spațiu care poate deveni unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj.

Donațiile pentru igienizarea, ecologizarea și amenajarea Depozitului de Filme pot fi făcute pe site-ul www.we-are-here.ro/p/salvatimareleecran-cluj, dar și în locațiile TIFF (Cinema Florin Piersic, Casa TIFF, Piața Unirii), pe durata festivalului, la voluntarii campaniei. Suma necesară într-o primă fază este de 7.000 de euro.

Proiectul Depozitul de Filme este parte din campania „Salvați Marele Ecran!”, inițiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Scopul campaniei este de a readuce in sistemul cinematografic vechile săli de cinema, fie abandonate de autoritățile locale, care nu au avut știința sau dorința să le administreze, fie transformate in spații cu alte destinații.

S-a ajuns astfel ca, din cele aprox 450 de cinematografe existente la începutul anilor 90, doar mai puțin de 30 să funcționeze în prezent. Campania își propune ca orice localitate din România cu peste 20.000i de locuitori să aibă cel puțin un spațiu dedicat proiecțiilor de filme, în următorii 10 ani.

Mai multe detalii despre campanie, pe site-ul interactiv www.salvatimareleecran.ro.

Foto cu TIFF , depozitul de filme, Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov – TIFF

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.