Ţigările si cinema-ul
https://www.ziarulmetropolis.ro/tigarile-si-cinema-ul/

Astăzi este ultima zi în care românii mai pot fuma în baruri, restaurante sau cluburi. De joi, 17 martie, intră în vigoare legea antifumat care interzice consumul de tutun în spaţiile publice închise. Cinefilii autohtoni se mai pot bucura, cel puţin o perioadă (!), de scenele în care actorii lor preferaţi fumează în voie ţigară după ţigară pe marele ecran. Iar aceasta în ciuda statisticilor care spun că mulţi tineri se apucă de fumat tocmai din acest motiv.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

În prezent, 17 ţări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania şi Ungaria. Aceste ţări au interzis total fumatul în spaţii publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la serviciu (cu doar câteva mici excepţii).

Potrivit datelor oficiale în România, la fiecare 16 minute un român moare din cauza fumatului. Statisticile pneumologilor arată că anual îşi pierd viaţa din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră.

37% dintre tinerii fumători, inspiraţi de scenele văzute în filme

În Statele Unite, fumatul pe ecran este la originea a 37% dintre noii fumători adolescenți, se arată în mai multe studii. Conform unei evaluări americane, 6 milioane de tineri din SUA au început să fumeze în 2014 din cauza acestui aspect, 2 milioane dintre ei putând muri în viitor de boli legate de fumat.

Peste 40% dintre filmele americane conțineau în același an scene de fumat, dintre care 35% considerate vizibile de către tineri. Potrivit altui studiu, o avertizare clară afișată în film ar reduce cu 20% numărul fumătorilor tineri și ar permite evitarea unui milion de decese legate de fumat.

Cineaştiii protestează împotriva interzicerii fumatului în filme

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei cinematografice italiene, printre care regizorii Paolo Sorrentino si Paolo Virzi, au protestat la începutul acestui an faţă de o propunere legislativă a guvernului republicii prin care fumatul ar urma să fie interzis in producţiile pentru micul şi marele ecran.

Este dificil sa iti imaginezi un film italian fara fumat. De la Clint Eastwood, care rula tutun in foite de tigara in fiecare western al lui Sergio Leone pana la Marcello Mastroianni care pufaia in filmele lui Federico Fellini, fumatul face parte din cultura italiana a marelui ecran, fiind foarte prezent si in viata reala. – Hollywood Reporter.

“Natura umană este imperfectă”, au scris reprezentantii industriei cinematografice. „Şi există o listă infinită de capodopere, în literatură si cinema, care au portretizat perfect viaţa oamenilor. Urmărind logica din spatele acestei propuneri legislative, o serie de alte elemente din aceste lucrari ar fi trebuit interzise sau limitate”, au completat cineastii.

„Cinematografia, literatura si exprimarea prin arta nu trebuie, in general, sa urmareasca nicio indrumare specifica. Nu ceri telina de la un macelar. Te va trimite la aprozar”, au mai spus, într-o scrisoarea deschisă, 20 dintre cele mai importante persoane din industria cinematografică italiană.

Foto: Ţigările si cinema-ul

06
/03
/14

300: Ascensiunea unui Imperiu, povestit în stilul vizual spectaculos al blockbusterului 300: Eroii de la Termopile, este un nou capitol din epopeea impresionantă, în care acţiunea se desfăşoară pe un nou câmp de luptă - marea. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul ajunge pe marile ecrane din tara incepand cu 7 martie.

06
/03
/14

The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat, drama musical în regia lui Felix Van Groeningen, cu Veerle Baetens şi Johan Heldenbergh, va avea premiera în România vinerea aceasta, 7 martie. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin” şi a fost premiat deja vineri seară la César 2014, în cadrul aceleiaşi secţiuni.

04
/03
/14

Pe 4 aprilie, la doar o lună de la gala premiilor Oscar, Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie) își așteaptă spectatorii la o seară cu filme de Oscar și covor roșu, la CinemaPRO din București, la ora 21.00. Oscars Night aduce, în premieră, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câștigătorul categoriei, emoționantul Helium, în regia lui Anders Walter.

03
/03
/14

La peste 10.000 de metri altitudine, Liam Neeson sfidează pericolul şi intră din nou în acţiune, în Non-Stop, un thriller plin de suspans şi situaţii la limita imposibilului.

03
/03
/14

Favoritul "12 Years a Slave" a fost desemnat cel mai bun film al anului la Oscar 2014. Alfonso Cuaron ("Gravity") a câștigat premiul pentru cea mai bună regie, iar Cate Blanchett ("Blue Jasmine") și Matthew McConaughey ("Dallas Buyers Club"), premiul pentru cei mai buni actori în rol principal. Cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar au fost desemnați Jared Leto ("Dallas Buyers Club"), respectiv Lupita Nyong'o ("12 Years a Slave").

28
/02
/14

Galeria M8 vă invită miercuri, 5 martie, de la ora 20.30, la proiecţia filmului mut „Fericirea” („Schastye”, Uniunea Sovietică 1935, în regia lui Aleksandr Medvedkin), acompaniat live de muzica celor de la Karpov not Kasparov.

27
/02
/14

Anul 2013 a fost considerat bun pentru cinematografia de calitate. Iar asta se vede, parţial, în nominalizările la premiile Oscar 2014, dar şi prin filmele care au fost ocolite. Câştigătorii vor fi anunţaţi în noaptea de 2 spre 3 martie.

27
/02
/14

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un masterclass al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

25
/02
/14

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns acum la ediţia a 17-a.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.