Timisoara a intrat oficial in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii în anul 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/timisoara-a-intrat-oficial-in-cursa-pentru-titlul-de-capitala-europeana-a-culturii-in-anul-2021/

Municipiul Timişoara a intrat oficial, joi seară, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunţul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanţa zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism.   J oi seară, în […]

Un articol de Andrada Văsii|21 decembrie 2012

Municipiul Timişoara a intrat oficial, joi seară, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunţul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanţa zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism.

 

J

oi seară, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara, a fost semnată într-un cadru festiv Carta Timişoarei, de susţinere a municipiului pentru a deveni, în anul 2021, Capitală Europeană a Culturii.

Carta a fost semnată de primarul Nicolae Robu, precum şi de invitaţi la eveniment, printre care consuli, primari din regiune, din ţară şi din străinătate.

„În 20 decembrie 1989, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost un act de curaj care a dus la pierderea unui număr important de vieţi omeneşti. Sărbătorim, azi (joi – n.r.), acea victorie şi în egală măsură comemorăm pierderile a ceea ce a însemnat acea victorie. Nu întâmplător am ales această zi pentru ca Timişoara să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021. Gândim această candidatură într-o manieră complexă. Credem că Timişoara trebuie să fie Capitală Culturală, dar nu pentru a se reprezenta pe ea însăşi, ci pentru a reprezenta judeţul Timiş şi regiunea de vest, din care face parte. Azi avem invitaţi din Timişoara, din judeţul Timiş şi din regiunea de vest, dar avem şi invitaţi din Europa largă. Dorim ca prin această înţelegere a candidaturii să ne manifestăm ca atare în 2021, când sperăm că vom fi Capitală Culturală Europeană. Timişoara este un oraş aparte, care are ca şi caracteristică multiculturalitatea. Timişoara este un centru universitar puternic, are cele mai importante instituţii culturale, la care aş adăuga performanţele în plan economic. Pentru toatre acestea, Timişoara merită să fie Capitală Europeană a Culturii”, a spus, în discursul său, Nicolae Robu.

 

Momentul semnării Cartei Timişoarei a fost urmat de o gală care a avut loc la Opera Română din Timişoara. Au evoluat pe aceeaşi scenă, în premieră mondială, Mike Stern şi Trilok Gurtu, într-un proiect al muzicianului Csaba Toth Bagi: „Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu”.

Totodată, de la ora 19.00, în Piaţa Operei din Timişoara, legendara formaţie Phoenix a susţinut un concert aniversar, trupa împlinind cinci decenii de existenţă.

Potrivit calendarului, în anul 2015, România anunţă oraşele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii şi depune dosarele de candidaturi, iar în 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România şi cel din Grecia, care vor purta acest titlu timp de un an.

 

 

Sursa: Mediafax

15
/04
/14

Scurtmetraje regizate de Nicolae Constantin Tănase şi Dorian Boguţă se numără printre titlurile selectate în programul românesc prezentat la Short Film Corner, un eveniment necompetitiv destinat profesioniştilor din cinema care are loc în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

14
/04
/14

În România există puţin peste 30 de cinematografe, 78% din orașele ţării nu au nicio sală de cinema funcțională, iar numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90. APFR şi TIFF au demarat o campanie prin care vor schimbe soarta "Marelui Ecran".

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

14
/04
/14

Lecţia de violoncel, Tarelkin, Acum ori niciodată, Un tramvai numit dorinţă, Oscar şi tanti Roz, Mobilă şi durere, Mă mut la mama, Parchează maşina la Harvard!, Trei piese scurte fără sex - iată câteva dintre spectacolele pe care le puteţio vedea în această săptămână la teatrele din Capitală.

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

11
/04
/14

Luna aceasta se împlinesc 120 de ani de la naşterea marelui dramaturg, romancier, filosof şi poet Camil Petrescu. Cu ocazia acestei aniversări, TVR 2 difuzează luni, 14 aprilie, de la ora 20.10, spectacolul „Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, în regia lui Cornel Todea.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.