Timisoara a intrat oficial in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii în anul 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/timisoara-a-intrat-oficial-in-cursa-pentru-titlul-de-capitala-europeana-a-culturii-in-anul-2021/

Municipiul Timişoara a intrat oficial, joi seară, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunţul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanţa zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism.   J oi seară, în […]

Un articol de Andrada Văsii|21 decembrie 2012

Municipiul Timişoara a intrat oficial, joi seară, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunţul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanţa zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism.

 

J

oi seară, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara, a fost semnată într-un cadru festiv Carta Timişoarei, de susţinere a municipiului pentru a deveni, în anul 2021, Capitală Europeană a Culturii.

Carta a fost semnată de primarul Nicolae Robu, precum şi de invitaţi la eveniment, printre care consuli, primari din regiune, din ţară şi din străinătate.

„În 20 decembrie 1989, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost un act de curaj care a dus la pierderea unui număr important de vieţi omeneşti. Sărbătorim, azi (joi – n.r.), acea victorie şi în egală măsură comemorăm pierderile a ceea ce a însemnat acea victorie. Nu întâmplător am ales această zi pentru ca Timişoara să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021. Gândim această candidatură într-o manieră complexă. Credem că Timişoara trebuie să fie Capitală Culturală, dar nu pentru a se reprezenta pe ea însăşi, ci pentru a reprezenta judeţul Timiş şi regiunea de vest, din care face parte. Azi avem invitaţi din Timişoara, din judeţul Timiş şi din regiunea de vest, dar avem şi invitaţi din Europa largă. Dorim ca prin această înţelegere a candidaturii să ne manifestăm ca atare în 2021, când sperăm că vom fi Capitală Culturală Europeană. Timişoara este un oraş aparte, care are ca şi caracteristică multiculturalitatea. Timişoara este un centru universitar puternic, are cele mai importante instituţii culturale, la care aş adăuga performanţele în plan economic. Pentru toatre acestea, Timişoara merită să fie Capitală Europeană a Culturii”, a spus, în discursul său, Nicolae Robu.

 

Momentul semnării Cartei Timişoarei a fost urmat de o gală care a avut loc la Opera Română din Timişoara. Au evoluat pe aceeaşi scenă, în premieră mondială, Mike Stern şi Trilok Gurtu, într-un proiect al muzicianului Csaba Toth Bagi: „Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu”.

Totodată, de la ora 19.00, în Piaţa Operei din Timişoara, legendara formaţie Phoenix a susţinut un concert aniversar, trupa împlinind cinci decenii de existenţă.

Potrivit calendarului, în anul 2015, România anunţă oraşele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii şi depune dosarele de candidaturi, iar în 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România şi cel din Grecia, care vor purta acest titlu timp de un an.

 

 

Sursa: Mediafax

19
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ, într-o zi de 19 februarie s–a născut Massimo Troisi, rămas în memoria cinefililor după rolul poştaşului lui Neruda din “Il Postino”? Troisi şi-a început cariera ca prezentator într-un cabaret, în 1972. Ulterior s-a apucat să scrie scenarii şi să regizeze, impunându-se a impus ca unul dintre cei mai importanţi regizori italieni ai anilor 80. A murit în casa surorii sale de lângă Roma, în urma unui infarct, la doar 12 ore după terminarea filmarilor la Il Postino, film pentru care şi-a amânat operaţia pe cord şi pentru care a fost nominalizat post mortem la premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

19
/02
/14

Astăzi, de la ora 16.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, actorul Mircea Diaconu va citi fragmente din "La noi, când vine iarna", primul său roman, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom, în ediţie revăzută.

19
/02
/14

"Killing Time", cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr, va fi distribuit de compania Drei-Freunde în cinematografele din Germania începând cu data de 20 februarie, urmând ca acesta să fie lansat şi în Austria şi Elveţia.

18
/02
/14

După un început de an sărac în filme de autor pe marile ecrane, a venit momentul pentru trei astfel de producţii de pe trei continente diferite, premiate la mari festivaluri. O bună alternativă la produsele hollywoodiene mai mult sau mai puţin inspirate.

18
/02
/14

“Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l, s-a aşezat un Balcic imaginar” – spune Lucian Boia în noua sa carte. Volumul va fi lansat joi, 20 februarie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului.

18
/02
/14

În urmă cu mai bine de 75 de ani, pe 20 februarie 1938, Maria Tanase cânta pentru prima dată, „pe viu“, la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului“. Café Cărtureşti Verona rememorează momentul printr-o audiţie specială.

18
/02
/14

Astăzi, de la ora 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu organizează prima întâlnire din acest an a Clubului Cărţile Denisei. Ediţia este dedicată scriitorului francez Eric Emmanuel Schmitt şi volumului de povestiri “Visatoarea din Ostende“ - bestseller Gaudeamus 2013. Participă: Radu Gabrea, Alice Năstase, Silvia Dumitrache şi actriţa Ilinca Goia.

18
/02
/14

Joi, 20 februarie, de la ora 18.30, în Foaierul Sălii Media a TNB, va avea loc deschiderea Expoziţiei de gravură şi desen a lui Marcel Chirnoag (1930-2008) şi lansarea în premieră a cărţii „Universul unui mare artist: Marcel Chirnoagă”, de Monica Cerchez-Chirnoagă, recent apărută la Editura Semne.

18
/02
/14

Un duel, dramatizarea nuvelei cehoviene « Duelul », o transpunere scenică purtând marca regizorului Alexandru Dabija, revine la Sala Atelier de vineri, 21 februarie, ora 19.30, când va avea loc prima reprezentaţie a actualei stagiuni. Printre protagonişti, Vlad Ivanov şi Diana Dumbravă.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.

17
/02
/14

Florin Piersic Jr. face totul în „Freak Show” şi face totul bine: l-a scris, l-a regizat și l-a jucat. Trece, într-un singur spectacol, prin treisprezece personaje. E uluitor să vezi un om, fie el și un actor atât de talentat, devenind, la fiecare zece minute, altul.

17
/02
/14

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

17
/02
/14

Godot Cafe Teatru Bucureşti prezintă miercuri, 19 februarie, de la ora 18.30, spectacolul „LSD Theatre SHOW“ de Christopher Durang, cu Isabela Neamţu şi Matei Chioariu, un concept interactiv, care implică activ publicul în poveste şi îl ademeneşte în zone în care adevărurile sunt spuse prin dans, actorie şi muzică live.

17
/02
/14

“Ce e dragostea și de ce o facem? Cum poți să te iubești pe tine însuți dacă nu iubești lumea? Cine ești tu? Cine? Ce? Când? Unde? De ce?” Club Control prezintă miercuri, 19 februarie, de la ora 20.00, Alb (white dress code), un spectacol de Eugen Jebeleanu, după un text american contemporan de Elizabeth Egloff.