Lună Plină 2017. 13 lungmetraje, 19 scurtmetraje și un cine-concert
https://www.ziarulmetropolis.ro/toate-filmele-de-vazut-de-luna-plina/

În puţin peste o săptămână va începe a şasea ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, care va avea loc între 10 şi 13 august, la Biertan, judeţul Sibiu. Pe parcursul celor patru zile, cinefilii vor avea parte de o selecţie terifiantă de 13 lungmetraje, 19 scurtmetraje şi un cine-concert.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2017

Asta pe lângă un ghost-hunt spectaculos, două escape-rooms care vor face victime și cel puțin un wishlist de bifat în noaptea de 11 spre  12 august, când Perseidele se vor vedea cel mai bine și va ploua cu stele peste Biertan.

Filmul care va sparge gheața joi, de la ora 16.00, este verișorul din Brazilia al lui Mad Max. Motociclistul Sfânt / Reza a Lenda, primul lung-metraj al regizorului Homero Olivetto, are în vizor o gașcă de motocicliști dintr-o zonă aridă care își riscă viața căutând cu disperare un miracol ce le va aduce ploaia și salvarea. Filmul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut la Talin Black Nights Film Festival, 2016.

Din Finlanda vine o poveste bazată pe întâmplări reale: Lacul Bodom / Lake Bodom, regizat de Taneli Mustonen. Coșmarul oricărui camper a devenit realitate în 1960, pe malul lacului Bodom, când patru tineri au fost înjunghiați mortal în timp ce dormeau în cort. Vinovații nu au fost găsiți niciodată. Variety numește filmul “un meta-slasher, care se joacă cu convențiile genului” iar Mimosa Willamo, actrița principală, a luat premiu pentru interpretare la Screamfest, 2016.

Atmo HorroX, o producție SUA semnată Pat Tremblay, este o halucinantă experiență despre mrejele nebuniei și complexitatea realității. “Un fel de serie Cremaster pentru degenerați, Câinele Andaluz fără pic de rușine.”, potrivit HorrorBuzz.

Tot SUA ne dă și Vise de neon purpuriu / Dreaming Purple Neon, regizat de Todd Sheets, supranumit Prince of Gore, un prolific regizor de exploitation horror. Odată ingestat, drogul Purple Neon te pune la dispoziția unei regine demon. Filmul este descris de fani ca un omagiu pentru horror-urile anilor ‘70 și ’80, cu depravare, panică stilizată, tușe speciale și ideile geniale derivate dintr-un micro-buget bine folosit.

Vânătoare fericită / Happy Hunting este a treia producție SUA din programul Lună Plină și spune povestea unui vagabond alcoolic care se trezește în mijlocul unei vânători organizate de rednecks psihopați. Regizat de Joe Dietsch și Louie Gibson, filmul a luat Premiul pentru cel mai bun film la Fantastic Cinema Festival, 2017, și pentru cea mai bună imagine la Screamfest, 2016.

Constrângere / Compulsión, regizat de Gonzáléz Ángel, o producție nou nouță din Spania, spune povestea unei tinere timide care suspectează că prietenul său enigmatic o înșeală. În căutarea adevărului, ea descoperă secrete sinistre care-i transformă viața într-un coșmar.

Surpriza acestei ediții este aniversarea de 40 de ani a unui film care va trăi veșnic: clasicul Suspiria, un coșmar în culori de bomboană pe băț care datează din 1977, și îi aparține unicului și irepetabilului Dario Argento. O tânără balerină din America vine să studieze la o prestigioasă academie de dans din Germania și ajunge să descopere secretele tenebroase ale școlii.

Lista completă de filme:

Competiție

Atmo HorroX, r. Pat Tremblay, SUA, 2016, 101’

Bamy, r. Jun Tanaka, Japonia, 2017, 100’

Cartea lui Birdie / Book of Birdie, r. Elizabeth E. Schuch, Marea Britanie, 2017, 90’

Casa / Huset, r. Reinert Kiil, Norvegia, 2016, 90’

Constrângere / Compulsión, r. Gonzáléz Ángel, Spania, 2017, 71’

Lacul Bodom / Lake Bodom, r. Taneli Mustonen, Finlanda, 2016, 85’

Motociclistul Sfânt / Reza a Lenda, r. Homero Olivetto, Brazilia, 2016, 85’

Pământ rece / Cold Ground, r. Fabien Delange, Franța, 2017, 87’

Vânătoare fericită / Happy Hunting, r. Joe Dietsch, Louie Gibson, SUA, 2017, 89’

Vise de neon purpuriu / Dreaming Purple Neon, r. Todd Sheets, SUA, 2016, 105’

Proiecții speciale:

The Wanderers, r. Dragoș Buliga, România, 2016, 106’

Cine-concert CelloFun Femeia în lună / Frau im Mond, r. Fritz Lang

Suspiria, r. Dario Argento, Italia, 1977, 92’

Rocky Horror Picture Show, Jim Sharman, Marea Britanie/SUA, 1975, 100’

Programul complet al acestei ediții îl găsiți aici: lunaplinafestival.ro/program

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și o zonă de camping.

Foto: Lună Plină – facebook

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.

18
/10
/14

Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pe aeroportul din metropola americană, în 2011, după ce o cameristă îl acuzase de abuz sexual, va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).