Tonitza, Grigorescu, Aman şi Luchian – licitaţie de Sărbători
https://www.ziarulmetropolis.ro/tonitza-grigorescu-aman-si-luchian-licitatie-de-sarbatori/

Tablouri de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman şi Ştefan Luchian vor fi scoase la licitaţie pe 3 decembrie, la Casa Capşa din Bucureşti, într-o licitaţie dedicată sărbătorilor de iarnă şi organizată de casa AraArt.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2014

AraArt organizează pe 3 decembrie o licitaţie cu peste 140 de lucrări de artă plastică şi decorativă, în care va fi scoasă la vânzare o colecţie de tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Constantin Piliuţă şi Max Herman Maxy, notează Mediafax.

Evenimentul va avea loc la Casa Capşa (Sala de Marmură), de la ora 19.00, iar expoziţia care anticipează licitaţia va fi deschisă amatorilor de frumos în perioada 1 – 3 decembrie, între orele 11.00 şi 19.00.

La această licitaţie vor fi prezentate şi 19 tablouri care surprind atmosfera specifică iernii, semnate de Jean Cheller, Dumitru Ghiaţă, Marius Bunescu, Constantin Piliuţă, Cozmin Movilă, Petru Iorgulescu Yor, George Catargi, Vasile Popescu.

Licitaţia va pătrunde şi în universul copilăriei redat de Nicolae Tonitza, prin intermediul lucrărilor „Micuţa din mahala” (cu un preţ de pornire de 1.500 de euro) şi „Lipoveanca” (10.000 de euro).

Figuri de copii pot fi regăsite în licitaţie şi în lucrarea „În grădina cu flori”, semnată de Samuel Mutzner (2.200 de euro). Datorită influenţei directe a pictorului francez Claude Monet, în atelierul căruia a studiat, pictura lui Samuel Mutzner se înfăţişează ca o veşnică sărbătoare a soarelui, a aerului limpede şi a vegetaţiei luxuriante.

Întoarcerea de la târg (1903-1904), de Nicolae Grigorescu

Întoarcerea de la târg (1903-1904), de Nicolae Grigorescu

Din licitaţie va face parte şi o altă lucrare având în prim plan inocenţa copilăriei, studiul de nud de băieţel intitulat „Goliciunea”, datând din prima perioadă petrecută în Franţa (din 1861 până în 1869, cu mici întreruperi), definitorie pentru formaţia artistică a lui Nicolae Grigorescu, în sensul asimilării noilor tendinţe manifestate în pictura vremii. Preţul de pornire al acestei lucrări este 13.000 de euro.

Pe de altă parte, în acord cu sărbătorile religioase de la finalul anului şi în amintirea anilor în care Nicolae Grigorescu picta biserica mănăstirii Zamfira (1856) şi apoi pe cea de la Agapia, licitaţia aduce în prim-plan o lucrare cu bogată încărcătură spirituală – „Tabloul religios cu Maica Domnului” (6.500 euro).

Pe de altă parte, licitaţia se va îndrepta şi spre modernism şi avangardă, prin intermediul lui Max Herman Maxy, cu lucrarea „Arlechinul” (2.800 de euro), şi al lui Marcel Iancu (pictor, arhitect şi eseist), cu tabloul „Fata cu ziarul” (4.000 de euro).

Casa de licitaţii AraArt s-a deschis în septembrie 2010, având însă activitate de galerie încă din anul 2005.

Foto: Tonitza, Grigorescu – wikipedia

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.