Top 10 picturi celebre – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-picturi-celebre-stiati-ca/

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligaţia de a privi de departe pânza şi nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2015

Iată, în cele ce urmează, un top al celor mai celebre 10 picturi din toate timpurile, stabilit în funcţie de popularitatea picturilor şi numărul de reproduceri.

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci

Mona Lisa, cunoscută şi sub numele de “Gioconda”, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a fost realizată între anii 1503 – 1506, în timpul Renaşterii,

Mona Lisa (Gioconda) - Leonardo da Vinci

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci

la Florenta (Italia). Tabloul reprezinta o femeie cu expresie gânditoare şi un suras enigmatic, abia schiţat.

Cina cea de Taină –  Leonardo da Vinci

“Cina cea de Taina”, o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată în secolul al 15-lea. Este una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor şi se găseşte în biserica “Santa Maria delle Grazie” din Milano. Executata in tempera si ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, opera măsoară 460 cm x 880.

Capela Sixtină din Vatican – Michelangelo

Capela Sixtina din Vatican este astăzi una dintre cele mai faimoase galerii de artă din întreaga lume. Cupola Capelei Sixtine a fost pictată de Michelangelo Buonarroti în 4 ani (1508 – 1512). Deşi ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 Apostoli, când lucrarea a fost desăvârşită cuprindea peste 300 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi.

Fata cu un cercel de perlă –  Johannes Vermeer

“Fata cu un cercel de perlă” este capodopera absolută a pictorului olandez Johannes Vermeer,  numită şi “Mona Lisa Nordului” sau “Mona Lisa olandeză“. Această operă, păstrată azi în Galeria Mauritshuis din Haga, este un portret al unei fete cu un cercel dintr-o perlă în formă de strop de lacrimă. Lipsa background-ului (aceasta operă are un fundal foarte întunecat, apropiat de negru) îi creează picturii un puternic efect tridimensional şi îi stabileşte punctul de focalizare în cercelul de perlă.

Fata cu un cercel de perlă -  Johannes Vermeer

Fata cu un cercel de perlă – Johannes Vermeer

Naşterea lui Venus –  Sandro Botticelli

“Naşterea lui Venus”, de Sandro Botticelli,  este una dintre cele mai recognoscibile imagini din istoria artei. Aceasta operă, realizata în 1486 cu tempera pe panză, are dimensiunile 172,5 cm x 278,5 cm şi este păstrata în Galeria Uffizi din Florenţa.

Crini de apă –  Claude Monet

“Crini de apă” (“Water Lilies” sau “Nympheas“) este o serie de aproximativ 250 de picturi în ulei ale impresionistului francez Claude Monet. Aceste opere înfăţişează gradina de flori a artistului de la Giverny şi au fost centrul producţiei sale artistice în ultimii sai 30 de ani de viaţă, majoritatea fiind pictate în timp ce Monet suferea de cataractă.

Bal la Moara de la Galette – Pierre-Auguste Renoir

“Bal la moara de la Galette” este o pictură impresionistă în ulei pe pânză din 1876 a artisului francez Pierre-Auguste Renoir, aflată în Muzeul d’Orsay din Paris. Pictura redă o după-amiază de duminică obişnuită la Moara de la Galette din districtul Montmartre din Paris. La sfârşitul secolului 19, muncitorii parizieni se găteau şi îşi petreceau timpul în acele locuri dansând, bând şi consumând prăjituri numite “galette“.

 Persistenta memoriei - Salvador Dali

Persistenta memoriei – Salvador Dali

Noaptea înstelată –  Vincent van Gogh

O alta pictură faimoasă în întreaga lume este “Noaptea înstelată” – cea mai bună operă a artistului olandez post-impresionist Vincent van Gogh. Pictată în 1889 în ulei pe panză,  pictura este una dintre cele mai uşor de recunoscut, dar şi cele mai replicate şi căutate din lume. În prezent, “Noaptea înstelată” se află în Muzeul de Artă Moderna din New York.

Persistenţa memoriei – Salvador Dali

Una dintre cele mai renumite picturi din lume este “Persistenţa memoriei”, faimoasa creaţie a pictorului spaniol Salvador Dali. Realizată în 1931 în ulei pe pânză, pictura se găseşte la Muzeul de Artă Moderna din New York.

Rondul de noapte – Rembrandt

“Rondul de noapte” este numele obişnuit al celei mai cunoscute opere a pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Pictat între anii 1640 – 1642, în ulei pe pânză,  tabloul se găseşte în Rijksmuseum din Amsterdam.

Foto: Top 10 picturi celebre – wikipedia

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

09
/06
/18

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iunie, ora 17.00.

06
/06
/18

creart și Formare Culturală organizează pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale. Offline: Sala Teatrelli: theatre, music and more din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București. Online live și ulterior: Contul de Youtube Modernism.ro

31
/05
/18

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar si proaspăt absolventă de master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc la teatrul Unteatru, sub forma unei expoziții cu 19 ținute, colecția intitulându-se Jellyfish on Pluto.