Transylvanian Concert a fost aplaudat în presa internaţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/transylvanian-concert-a-fost-aplaudat-in-presa-internationala/

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureş albumul „Transylvanian Concert” – al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

Un articol de Andrada Văsii|21 octombrie 2013

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert”  – al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

New York Times scrie că e vorba despre „un album minunat și neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în țara de origine a domnului Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrățișarea misterului”.

Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz  vorbește despre „momente de neașteptată  frumusețe”.  Village Voice New York  remarcă faptul că „Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce  Jazz Weekly apreciază că e vorba despre „O colecție de sonate moderne care șterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturgie modernă”.

Jazz Times plasează noul album „cât se poate de aproape de goth-jazz”.

Transylvanian Concert – de la un concert la un turneu

De partea aceasta a oceanului, cunoscutul cotidian The Guardian spune despre Ban că „sugerează un Keith Jarret, un Monk și un Abdullah Ibrahim de la începuturile lor, stiluri amestecate cu infuzii din muzica clasică a secolului XX”, iar despre album că „are propria frumusețe melancolică, dar și o exuberanță greu de stăpânit”.

Citiţi şi: VIDEO Celebrul saxofonist Evan Parker revine în România după mai mult de 20 de ani

La rândul său, London Jazz News scrie că „Lucian Ban și Mat Maneri au extras nu numai seriozitatea profundă a acestei muzici, ci și umorul subtil și bucuria”, iar Neue Zurich Zeitung observă referitor la Transylvanian Concert că „Elemente din universuri muzicale diferite sunt conectate într-o manieră delicată și relevă propria viziune asupra lumii. Nu una ermetică, ci una universală – amestecată cu o stare melancolică”.

Transylvanian Concert

Lucian Ban şi Mat Maneri au interpretat melodii din Transylvanian Concert

În urma succesului internațional înregistrat de noul album ECM Transylvanian Concert, cei doi muzicieni concertează în luna octombrie într-un amplu turneu american, ce include festivaluri, săli de spectacole și universități din Rochester, Ann Arbor, Chicago, Oakland, Seattle, Portland, Sand Diego, Los Angeles și Santa Cruz. Lucian Ban și Mat Maneri împart scena acestor evenimente cu muzicieni celebri precum Keith Jarrett, Charles Lloyd, Bill Frisell și mulți alții.

În luna decembrie, Lucian Ban și Mat Maneri vor reveni în România pentru concerte de prezentare a albumului ECM în Cluj – la Teatrul Maghiar de Stat (duminică, 1 decembrie), la Timișoara (luni, 2 decembrie, ora 19, la Colegiul National de Arta ION VIDU – STR Cluj nr 12/ Invitat special BEGA BLUES BAND), la Arad (marți, 3 decembrie, la Filarmonica din Arad), la Oradea (miercuri, 6 decembrie, Posticum) și la Sighetu-Marmației (joi, 5 decembrie).

Info:

Mai multe detalii despre concertele din România – în curând.

Foto credit: Claire Stefani, Transylvanian Concert

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.