Transylvanian Concert a fost aplaudat în presa internaţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/transylvanian-concert-a-fost-aplaudat-in-presa-internationala/

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureş albumul „Transylvanian Concert” – al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

Un articol de Andrada Văsii|21 octombrie 2013

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert”  – al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

New York Times scrie că e vorba despre „un album minunat și neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în țara de origine a domnului Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrățișarea misterului”.

Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz  vorbește despre „momente de neașteptată  frumusețe”.  Village Voice New York  remarcă faptul că „Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce  Jazz Weekly apreciază că e vorba despre „O colecție de sonate moderne care șterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturgie modernă”.

Jazz Times plasează noul album „cât se poate de aproape de goth-jazz”.

Transylvanian Concert – de la un concert la un turneu

De partea aceasta a oceanului, cunoscutul cotidian The Guardian spune despre Ban că „sugerează un Keith Jarret, un Monk și un Abdullah Ibrahim de la începuturile lor, stiluri amestecate cu infuzii din muzica clasică a secolului XX”, iar despre album că „are propria frumusețe melancolică, dar și o exuberanță greu de stăpânit”.

Citiţi şi: VIDEO Celebrul saxofonist Evan Parker revine în România după mai mult de 20 de ani

La rândul său, London Jazz News scrie că „Lucian Ban și Mat Maneri au extras nu numai seriozitatea profundă a acestei muzici, ci și umorul subtil și bucuria”, iar Neue Zurich Zeitung observă referitor la Transylvanian Concert că „Elemente din universuri muzicale diferite sunt conectate într-o manieră delicată și relevă propria viziune asupra lumii. Nu una ermetică, ci una universală – amestecată cu o stare melancolică”.

Transylvanian Concert

Lucian Ban şi Mat Maneri au interpretat melodii din Transylvanian Concert

În urma succesului internațional înregistrat de noul album ECM Transylvanian Concert, cei doi muzicieni concertează în luna octombrie într-un amplu turneu american, ce include festivaluri, săli de spectacole și universități din Rochester, Ann Arbor, Chicago, Oakland, Seattle, Portland, Sand Diego, Los Angeles și Santa Cruz. Lucian Ban și Mat Maneri împart scena acestor evenimente cu muzicieni celebri precum Keith Jarrett, Charles Lloyd, Bill Frisell și mulți alții.

În luna decembrie, Lucian Ban și Mat Maneri vor reveni în România pentru concerte de prezentare a albumului ECM în Cluj – la Teatrul Maghiar de Stat (duminică, 1 decembrie), la Timișoara (luni, 2 decembrie, ora 19, la Colegiul National de Arta ION VIDU – STR Cluj nr 12/ Invitat special BEGA BLUES BAND), la Arad (marți, 3 decembrie, la Filarmonica din Arad), la Oradea (miercuri, 6 decembrie, Posticum) și la Sighetu-Marmației (joi, 5 decembrie).

Info:

Mai multe detalii despre concertele din România – în curând.

Foto credit: Claire Stefani, Transylvanian Concert

15
/12
/21

Miercuri, 22 decembrie, de la ora 19.00, ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO vă invită la un concert de Crăciun, derulat la SALA RADIO sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH.

10
/12
/21

Festivalul SoNoRo a aniversat retroactiv 15 ani de existență, împliniți anul trecut, în 2020. Din cauza restricțiilor cunoscute, concertul programat la Carnegie Hall a fost reprogramat anul acesta, la începutul lunii decembrie, susținut și în contextul Zilei Naționale a României.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Opera Națională București prezintă pe 1 decembrie, ora 18:30, în Foaierul Galben spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. În programul serii se vor regăsi un recital de piese românești în interpretarea soliștilor acompaniați de pian și „Dixtuorul pentru suflători în re major op. 14” de George Enescu în interpretarea ansamblului de suflători al Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

29
/11
/21

„Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București.