Transylvanian Concert – lansare într-o serie de concerte
https://www.ziarulmetropolis.ro/transylvanian-concert-lansare-intr-o-serie-de-concerte/

Transylvanian Concert va fi introdus publicului românesc din Cluj, Timişoara, Oradea, Bistriţa şi Sighetu-Marmaţiei, într-un turneu transilvănean ce începe pe 1 decembrie.

Un articol de Andrada Văsii|28 noiembrie 2013

După ce a fost prezentat în luna octombrie într-un turneu american pe coasta de vest, albumul Transylvanian Concert va fi introdus publicului românesc din Cluj, Timişoara, Oradea, Bistriţa şi Sighetu-Marmaţiei, într-un turneu transilvănean ce începe pe 1 decembrie.

Transylvanian Concert a fost produs în luna mai a acestui an de prestigioasa casă de discuri ECM și este semnat de pianistul de origine română stabilit la New York, Lucian Ban și de violistul american Mat Maneri.

Autorii surprinzătorului album vor concerta pe 1 decembrie de la ora 20.00 pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, care este producătorul evenimentului. Ban și Maneri îi au ca invitați în deschidere pe cei de la Romanian Jazz Collective, cu Eugen Gondi invitat special.

La Timișoara, concertul de lansare este întregit de prezenţa inedită a grupului Bega Blues Band, într-un veşmânt acustic, sobru, apropiat de atmosfera duo-ului protagonist. Concertul va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19.00, în sala Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” (STR Cluj nr 12) și este produs de Consiliul Județean Timiș, Filarmonica Banatul și Fundația Alternativa.

Graniţa dintre jazz şi clasic la Transylvanian Concert

La Oradea, concertul este produs și găzduit de Posticum, la Bistrița e organizat de Societatea de Concerte și are loc în frumoasa Sinagogă Veche, iar la Sighetu-Marmației, concertul va fi deschis de Elena Mandru Band în sala „George Enescu”, fiind produs de Clubul Rotary.

Citiţi şi: Transylvanian Concert a fost aplaudat în presa internaţională

Rezultat al unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș, albumul „Transylvanian Concert” – al cărui titlu a fost sugerat de chiar Manfred Eicher, directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de elogiile presei mondiale.

Transylvanian Concert

Lucian Ban şi Mat Maneri 

New York Times  scrie că e vorba despre „un album minunat și neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în țara de origine a domnului Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrățișarea misterului”. Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz  vorbește despre „momente de neașteptată  frumusețe”.

Village Voice New York  remarcă faptul că „Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce  Jazz Weekly apreciază că e vorba despre „O colecție de sonate moderne care șterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturgie modernă”.

Celebra revistă Jazz Times plasează noul album „cât se poate de aproape de goth-jazz”.

Foto credit: Transylvanian Concert

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).