Trei Parale cântă de ziua Unirii Principatelor Române
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-parale-canta-de-ziua-unirii-principatelor-romane/

De ziua Unirii Principatelor Române, grupul Trei Parale aduce o inedită selecţie de melodii tradiţionale pe scena Teatrelli.

Un articol de Liliana Matei|21 ianuarie 2020

Muzică specifică din Muntenia, Oltenia și Moldova răsună la Teatrelli pe 24 ianuarie, de la ora 19, într-un concert al grupului Trei Parale care își propune să ilustreze unul dintre efectele Micii Uniri. Melodiile sunt rezultatul unei adevărate sondări antropologice pe care cei de la Trei Parale au întreprins-o într-un demers de a recupera muzica tradițională.

161 de ani de la Unirea Principatelor Române sunt sărbătoriți la Teatrelli cu un concert al grupului Trei Parale, programat pentru 24 ianuarie, de la ora 19. Concertul își propune să ilustreze unul dintre efectele Micii Uniri: libertatea de a trece muzical de la un peisaj românesc la altul, sub aceeași identitate culturală. Va fi prezentat un repertoriu special, cu melodii tradiționale culese din zona Munteniei, Olteniei și Moldovei – o selecție din mai multe proiecte ale grupului.

Publicul va asculta interpretări inedite, „unele cât se poate de scrupuloase, altele cât se poate de libere” la instrumente vechi, aproape dispărute în mediul tradiţional şi extrem de puțin puse în valoare în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua). Astfel, Florin Iordan va interpreta la cobză și fluiere (fluier, caval, tilincă), cimpoi, tambură (saz), ţiteră, Daniel-Mircea Pop va asigura partea vocală, dar va interpreta de asemenea și la fluiere și la percuţie, Mihai Balabaş, la vioară și Beatrice Iordan la cobză.

Grupul Trei Parale este cunoscut pentru faptul că în alcătuirea repertoriului și conturarea stilului interpretativ, se bazează pe diferite modalităţi de cercetare: expediţii prin sate, colaborări cu bătrâni muzicanţi, ascultarea unor înregistrări vechi de teren, realizate de Constantin Brăiloiu sau Béla Bartók, documentarea din diverse volume de folclor muzical sau studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).

Pe lângă participări la importante festivaluri, muzica grupului  este prezentă pe coloana sonoră a unor filme precum „Aferim!” (2015) și „Kyra Kyralina” (2014).

17
/06
/19

Neamț Music Festival anunță că în ediția sa din acest an dedică o zi specială Festivalului Internațional George Enescu. Piatra Neamț se alătură, astfel, celorlalte 10 orașe din țară care participă în acest an în cea mai extinsă ediție a Festivalului George Enescu de până acum, celebrând bucuria muzicii în spiritul moștenirii lăsate de marele compozitor român, George Enescu.

07
/06
/19

VAMA a lansat cel mai nou single al formației, Pe de rost. Versurile cântecului, construite din perspectiva unui elev de liceu, au fost inspirate de o întâlnire întâmplătoare dintre Tudor Chirilă și o elevă din clasa a 8-a, care a venit să-i ceară un autograf. Intrând în vorbă cu ea, Tudor a întrebat-o în treacăt dacă mai au de învățat pe de rost comentariile la română și, spre surprinderea lui, răspunsul a fost afirmativ.

30
/05
/19

SoNoRo Conac „À la française” continuă în lunile iunie și iulie și cheamă publicul într-o vacanță de vară armonioasă. Muzica de cameră va răsuna fantastic în impresionantele biserici fortificate din ținutul Haferland, dar si castele, vile, conace si alte clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc din județele Brașov, Oradea, Sibiu, Argeș și Iași. 

29
/05
/19

În prag de vară, ritmul plin de foc și de pasiune al tango-ului este adus la Sala Radio prin muzica celebrului artist argentinian ASTOR PIAZZOLLA. Miercuri, 5 iunie (19.00), ORCHESTRA  DE CAMERĂ RADIO - sub bagheta dirijorului italian ROBERTO SALVALAIO - și violoncelistul RĂZVAN SUMA vă propun un program cu lucrări de Piazzolla, ca Le grand tango, Kicho, Tango no. 2 – Cantengue sau Recordando, suită pentru orchestră de coarde.

23
/05
/19

Un moment unic pentru cultura europeană! Pe 25 mai 2019, publicul român poate asista, în direct, la o dublă aniversare excepţională: Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – își sărbătorește cei 150 de ani de la inaugurare cu o nouă versiune a lucrării lui Richard Strauss, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“, creaţie centenară în acest an.

22
/05
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 26 mai 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nuntalui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.