Trei premiere la Opera Comică pentru Copii: „Orchestra lui Nino”, „Crai Nou” și „Caragiale pentru copii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-premiere-la-opera-comica-pentru-copii-orchestra-lui-nino-crai-nou-si-caragiale-pentru-copii/

Opera Comică pentru Copii anunţă trei noi spectacole în premieră, care vor fi prezentate pe cele trei scene ale teatrului în decurs de 2 săptămâni: concertul-lecţie „Orchestra lui Nino”, opereta „Crai Nou” şi spectacolul de teatru muzical „Caragiale pentru copii”.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2018

„Orchestra lui Nino” va avea premiera pe 27 și 28 ianuarie, de la ora 10:00, în Salonul Mozart. Spectacolul, cu 10 reprezentații programate în ianuarie și februarie, este o călătorie în istoria instrumentelor muzicale pe înțelesul celor mici și este completat de un joc interactiv prin care copiii vor afla care este instrumentul lor preferat.

Pe 3 și 4 februarie, Opera Comică pentru Copii îi invită pe micii spectatori în Sala Mare, la premiera operetei „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, în regia maestrului Cristian Mihăilescu.

Una dintre primele operete românești, „Crai Nou” se bazează pe o poezie a lui Vasile Alecsandri care vorbește despre un mit: în nopțile cu lună nouă se împlinesc dorințele îndrăgostiților.

Premiera mondială a operetei „Crai Nou” a avut loc pe 27 februarie 1882, la Brașov, și reprezintă una dintre lucrările cele mai importante ale compozitorului Ciprian Porumbescu.

Cred că este semnificativ faptul că, la începutul anului Marii Uniri, Opera Comică pentru Copii, aș spune Opera Speranței, programează prima operetă cultă românească, pe versuri de Vasile Alecsandri. <<Crai Nou>> a deschis porțile pentru marile creații românești ulterioare, așa cum 1918 a deschis o nouă pagină de istorie a românilor. Muzica este impresionantă, cu puternice influențe din melos-ul poporului nostru. De altfel, Ciprian Porumbescu declara: <<Dacă e vorba de un componist pe care l-am studiat și îl studiez (…), acesta este poporul nostru român>>. Despre Vasile Alecsandri și contribuția lui la prima Unire s-au scris multe pagini memorabile. E o premieră de suflet și de simțire românească, interpretată de un colectiv tânăr, care dorește să aducă pe scenă tot ce are mai frumos muzica și poezia poporului nostru. În concepția mea regizorală, publicul vede cu ochiul de azi o nestemată de ieri. – Cristian Mihăilescu.

Pe 10 și 11 februarie, micii spectatori sunt așteptați la premiera spectacolului de teatru „Caragiale pentru copii”, creat de regizoarea Gabriela Dumitru.

În stagiunea 2016-2017, Gabriela Dumitru a pus în scenă la Opera Comică pentru Copii trilogia dedicată împlinirii a 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, cu musicalurile „Punguța cu Doi Bani” (care a avut 5.000 de spectatori în 51 de reprezentații), „Harap Alb” (cu 4.200 spectatori în cadrul a 45 de reprezentații) și piesa de teatru „Ivan Turbincă” (4.500 spectatori în cele 48 de reprezentații).

Începând cu luna ianuarie, cei mici sunt invitați în fiecare sâmbătă la „Games Room” – Camera de Joacă, un nou spațiu în incinta Operei Comice, unde copiii și familiile lor se pot bucura de o mulțime de jocuri, pot face puzzle-uri sau pot picta.

Din 27 ianuarie, pasionații de LEGO vor avea la dispoziție jocuri și modele de construit, pe care le vor putea achiziționa apoi de la Magazinul OCC din foaier, alături de alte jocuri pe care le-au îndrăgit în timpul petrecut la „Games Room”. Camera de Joacă este deschisă în fiecare sâmbătă, între orele 11:00 – 16:00.

 Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 12.000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate deja peste 600 de reprezentații, dintre care 19 premiere.

Foto: Trei premiere la Opera Comică pentru Copii – facebook

27
/10
/14

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic – Beethoven şi Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a – Eroica şi doi apreciaţi muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite în concertul aniversar oferit vineri, 31 octombrie 2014 (19.00) de Orchestra Naţională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen. 

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.