Trei zile până la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-zile-pana-la-festivalul-filmului-european/

Ediţia din acest an a Festivalului Filmului European începe vineri, 9 mai, de Ziua Europei. În cadrul galei de deschidere va fi proiectat filmul Miss Violence / Grecia, 2013. Proiecţia va avea loc la Cinema Studio, în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2014

Aflat la cea de a XVIII-a ediție, Festivalul Filmului European este o prezență tradițională în peisajul cultural românesc. Organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, festivalul se desfășoară în București (9-15 mai, Cinema Studio și Cinema “Elvire Popesco”) și Tîrgu Mureș (16-18 mai, Cinema Arta).

Festivalul Filmului European 2014 le aduce cinefililor peste 40 de filme 25 de ţări. În program se regăsesc numeroase producții premiate la festivaluri importante, precum Cannes, Veneția, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.

Printre acestea, se află: Băieții și Guillaume la masă! (Franţa, 2013 – regia Guillaume Gallienne); A fost fiul (Italia, 2012); La limita de jos a cerului (Moldova/România, 2013 – regia Igor Cobileanski); Păpușa (Polonia, 2013); Call Girl (Suedia, 2012); Călătoria (Slovenia, 2011); Excentricitățile unei blonde (Portugalia/Spania/Franța, 2009 – regia Manoel de Oliveira).

Programul festivalului include, de asemenea, o selecție cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, o secțiune de filme scurte realizate de studenții de la U.N.A.T.C., precum și două documentare românești: București, unde ești?, regia Vlad Petri și Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru.

Festivalul Filmului European

Adrian Sitaru, ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European 2014

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajele Valuri, Lord, Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Domestic.

Clipul de promovare al acestei ediţii oferă o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială.

Ca în fiecare an, va fi acordat Premiul Publicului, un premiu onorific și de popularitate decernat de FFE filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro.

Premiul Publicului va fi anunțat la Gala de închidere, de la Cinema Elvire Popesco, pe 15 mai, după proiecția filmului austriac Soldatul Jane (regia: Daniel Hoesl, 2013).

Foto: Festivalul Filmului European – cinemagia

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

20
/06
/17

Într-o zi de 20 iunie se stingea din viaţă, la Paris, Emil Cioran, unul dintre cei mai importanți gânditori ai secolului al XX-lea. Afectat de Alzheimer, filosoful uitase cine este în ultimele zile ale vieţii sale şi reîncepuse să vorbească în limba română, după mai bine de 50 de ani. Tot pe 20 iunie murea istoricul, scriitorul și politicianul român Mihail Kogălniceanu si se năşteau compozitorul Jacques Offenbach, actorii Errol Flynn şi Nicole Kidman, regizorul Radu Gabrea sau cântăreţul Lionel Richie.

19
/06
/17

Într-o zi de 19 iunie se nășteau actriţa Irina Petrescu, criticul George Călinescu sau scriitorul Salman Rushdie și se stingeau din viață scriitorul laureat cu Nobel William Golding și actorul James Gandolfini (2013).

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

17
/06
/17

Tocmai ce a avut loc la Naționalul bucureștean premiera națională a spectacolului „Umbre”, în regia tânărului Vlad Cristache, după o piesă de Marilia Samper, o doamnă dramaturg foarte apreciată, originară din Brazilia, stabilită la Barcelona, după ce a locuit în Irak, Mexic sau Guatemala.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.