Triplă întâlnire cu creaţii ale secolelor XX şi XXI, la Sala Radio, în „Săptămâna Internaţională a muzicii noi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/tripla-intalnire-cu-creatii-ale-secolelor-xx-si-xxi-la-sala-radio-in-saptamana-internationala-a-muzicii-noi/

Între 25 şi 31 mai 2013, în Bucureşti şi în câteva alte oraşe ale ţării, scenele de concert vor fi dedicate creaţiilor muzicale recente.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

Între 25 şi 31 mai 2013, în Bucureşti şi în câteva alte oraşe ale ţării, scenele de concert vor fi dedicate creaţiilor muzicale recente.

Cea de-a 23-a ediţie a manifestării anuale denumite „Săptămâna Internațională a muzicii noi“ (SIMN) va propune iubitorilor de muzică de toate vârstele, deschişi către tot ceea ce este modern în muzică, o valoroasă selecţie de compoziţii semnate de artişti români şi străini, din dorinţa de a-i familiariza cu actualele tendinţe ale scenei internaţionale.

O săptămână cu Jin Wang, Gheorghe Costin și Tiberiu Soare

Trei evenimente majore cuprinse în calendarul SIMN se vor desfăşura la Sala Radio, cu participarea celor trei importante ansambluri rezidente: Orchestra Naţională Radio, cu  dirijorul său principal, Tiberiu Soare, Orchestra de Cameră Radio dirijată de Gheorghe Costin, şi nu în ultimul rând Corul Academic Radio – pregătit de Dan Mihai Goia. Alături de acestea, va fi prezent şi un ansamblu invitat, Orchestra Filarmonicii din Piteşti, dirijată de Jin Wang. Toate cele trei concerte vor începe la ora 19.00.

Miercuri, 29 mai, Orchestra de cameră Radio, sub bagheta lui Gheorghe Costin, va oferi publicului un program ce reuneşte compoziţii semnate de: Constantin Silvestri – „Trei piese pentru orchestră de coarde, op. 4 nr. 2“,  Aurel Stroe –  „Concertul pentru vioară şi ansamblu de solişti «Capricci şi Ragas»“, Dan Constantinescu – „Concertul pentru pian şi orchestră de coarde“ şi lucrarea „Moz-Art á la Haydn“ semnată de compozitorul rus Alfred Schnittke. Îi veţi aplauda pe soliştii Ladislau Csendes – vioară şi Ema Geamănu– pian.

Jin Wang își dirijează propria lucrare

Joi, 30 mai, concertul oferit de Orchestra Filarmonicii din Pitești, sub bagheta dirijorului chinez stabilit în Austria – Jin Wang – va prilejui întâlnirea melomanilor cu o lucrare semnată chiar de dirijor: „Tibet Impressions Suite VI“ – „Secret Message“, cu participarea soliştilor lirici: Tina Munteanu (soprană) şi Valentin Vasiliu (bariton).

Veţi asculta de asemenea trei compoziţii româneşti: Mihai Moldovan – „Texturi“, Dumitru Capoianu – „Concertul pentru vioară şi orchestră“ şi Paul Constantinescu – „Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră“. Soliştii pe care îi veţi aprecia în cadrul acestui eveniment sunt:  Raluca Stratulat– vioară, Luminița Burcă – vioară, Andreea Țimiraș – violoncel şi Mihai Ritivoiu – pian.

Lucrări personale în interpretarea orchestrei

Cel de-al treilea concert desfăşurat la Sala Radio şi inclus în SIMN- vineri, 31 mai 2013 – va însemna practic închiderea oficială a festivalului dar şi reîntâlnirea cu Orchestra Națională Radio, care a marcat două succese internaţionale recente: prezenţa la Shanghai, în cel mai important festival de muzică din China, şi concertul alături de celebrul Andrea Bocelli.

Sub bagheta apreciatului său dirijor principal – Tiberiu Soare – şi cu participarea Corului Academic Radio condus de Dan Mihai Goia, seara va însemna întâlnirea cu două lucrări româneşti: Adrian Iorgulescu – „Simfonia I“ şi Ştefan Niculescu – „Pomenire, un recviem românesc“, solist: basul Iustinian Zetea. Un element deosebit îl constituie prezenţa muzicianului polonez Zygmunt Krauze, care îşi va interpreta la pian propria lucrare: Concert pentru pian şi orchestră!

Tot la Sala Radio a avut loc sâmbătă, 25 mai de la ora 17, Concertul aniversar – Portrete dirijorale susţinut de Corul naţional de cameră Madrigal dirijat de Veronica Bojescu şi Sabin Păutza.

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.