Tristan Tzara, Charlie Chaplin şi Goya – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/tristan-tzara-charlie-chaplin-si-goya-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 16 aprilie (1896) s-a născut Tristan Tzara (Samuel Rosenstock), poet şi eseist român evreu, fondator al mişcării artistice Dada, ce avea să revoluţioneze artele plastice şi literatura?

Un articol de Claudiu B.|16 aprilie 2014

După ce se înscrie în septembrie 1914 la Universitatea din Bucureşti, la secţia matematică şi filosofie, împotriva voinţei tatălui său, Tristan Tzara părăseşte România în acelaşi an şi ajunge în Elveţia, ţara de adopţie a tinerilor care refuzau războiul. Aici, Tristan se întâlneşte cu Hugo Ball, cu care va organiza un loc de întâlnire a tinerilor disidenţi, un „centru de divertisment artistic”.

Pe 5 februarie 1916, Tristan Tzara Hugo Ball, Emmy Hennings, Richard Huelsenbeck şi pictorii Jean Arp, Marcel Iancu şi Sophie Taeuber inaugurează „Cabaret Voltaire”, cafenea literară şi artistică.

Astfel ia naştere, la Zürich, mişcărea Dada. Tristan Tzara este cel care va scrie primele texte „dada”. Se impune rapid ca cea mai importantă mişcare intelectuală, literară şi artistică în perioada Primului Război Mondial, între 1916 – 1925, punând în discuţie toate convenţiile şi constrângerile ideologice, artistice şi politice.

Pseudonimul Tristan Tzara nu provine de la opera lui Wagner, fiind ales, pur și simplu, pentru faptul că poetul se simțea “trist în țară”.

* * * * *

Tot într-o zi de 16 aprilie:

1869: A apărut, la București, revista „Traian”, editată de Bogdan Petriceicu Hasdeu.

1917: Vladimir Lenin s-a întors la Petrograd (în prezent Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluției bolșevice. Cu o lună mai înainte țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.

1930: Declanșarea războiului civil în China.

1938: Au fost arestați și condamnați la închisoare mai mulți conducători legionari, în frunte cu căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.

1943: Chimistul elvețian Albert Hofmann a descoperit efectele halucinogene ale LSD-ului.

1972: La Cape Canaveral, Florida, a fost lansată naveta spațială „Apollo 16″, care a aselenizat la 20 aprilie 1972.

2007: În Statele Unite a avut loc masacrul de la Virginia Tech.

* * * * *

S-au născut:

1844: Anatole France, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1924)

1889: Charlie Chaplin, actor, regizor și producător britanic (d. 1977)

chaplin

1896: Tristan Tzara, scriitor român, unul dintre inițiatorii dadaismului (d. 1963)

tzara

1921: Peter Ustinov, actor britanic (d. 2004)

1927: Joseph Ratzinger, teolog german, din 2005 papă al Romei, sub numele de Benedict al XVI-lea

1936: Gheorghe Grigurcu, poet și critic literar român

1951: Ioan Mihai Cochinescu, scriitor român

1963: Mazen Rifai, scriitor sirian

* * * * *

S-au stins din viaţă:

1828: Francisco de Goya, pictor, gravor și desenator spaniol (n. 1746)

Tristan Tzara

Francisco de Goya: Bătrânele sau Timpul (Hasta la Muerte)

1935: Panait Istrati, scriitor român de limbă franceză (n. 1884)

1972: Yasunari Kawabata, scriitor japonez, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)

2014: Poeta română Nina Cassian

Citiţi şi Nina Cassian s-a stins din viaţă. Poeta avea 90 de ani

MELODIA ZILEI – This Is My Song, Charlie Chaplin

Cei care butonau cu frenezie butoanele butucănoase ale televizoarelor de dinainte de ’89, în căutarea programelor româneşti – numai două, dar bune -, îşi amintesc de celebrul generic al Telecinematecii. Melodia se numea This Is My Song si fusese compusă de Charlie Chaplin, în 1967, pentru filmul său Contensa din Hong Kong (cu Sophia Loren şi Marlon Brando în distribuţie).
Cântecul avea şi versuri (varianta cu versuri o vom posta peste câteva minute) şi era interpretat de Petula Clark, vecină cu Chaplin în Elveţia. După lansare, This Is My Song a atins locul 1 în UK Top 50, iar vânzările au depăşit în scurt timp 500.000 de copii, în Marea Britanie.

Foto cu Tristan Tzara, Charlie Chaplin şi Goya – wikipedia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.