Tudor Chirila, Agârbiceanu şi Boccherini – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-chirila-agarbiceanu-si-boccherini-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 28 mai (1974) s-a născut actorul, cântăreţul şi compozitorul Tudor Chirilă, fiul celebrului ziarist sportiv Ioan Chirilă şi al actriţei Iarina Demian?

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2014

În 2004, Tudor Chirila a primit premiul UNITER pentru „Cel mai bun actor ” în rolul din „A douăsprezecea noapte (de William Shakespeare), spectacol regizat de Gelu Colceag. A jucat în filme precum „Milionari de Weekend” (2003), regia Cătălin Saizescu, “Nordrand”, o producția austriacă regizată de Barbara Albert sau în “Legături bolnăvicioase”, de Tudor Giurgiu.

A fost atras de muzica din copilăroe, când a învăţat să cânte la clarinet. În 1996 a înfiinţat trupa Vama Veche, alături de colegii lui, Traian Bălănescu şi Liviu Mănescu. Vama Veche a fost una dintre cele mai bine cotate formatii din Romania, premiată pentru „melodia anului”, „trupa anului 1997”, „cea mai buna trupa rock” şi „discul de aur”. Tudor a înfiinţat apoi trupa Vama, primul album al noii trupe, numit chiar „Vama”, fiind lansat în anul 2008.

Tot într-o zi de 28 mai:

1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul „Despre numerele calculabile cu aplicații în Entscheidungsproblem”, articol în care a

Cina cea de taina, Leonardo da Vinci

Cina cea de taina, Leonardo da Vinci

introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.

1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.

1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat „Prizonierii uitați”, declanșând o campanie de scrisori ce a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International.

1982: Războiul din Insulele Falkland: forțele britanice înving pe cele argentiniene în Bătălia de la Goose Green.

1999: La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute.

S-au născut:

1779: Thomas Moore, poet irlandez (d. 1852)

1908: Ian Fleming, scriitor britanic (d. 1964)

1912: Patrick White, scriitor australian, laureat al Premiului Nobel (d.1990)

1945: John Fogerty, compozitor-cântăreț american, chitarist și producător (Creedence Clearwater Revival și The Golliwogs)

1968: Kylie Minogue, compozitoare-cântăreață australiană, producătoare și actriță

1974: Tudor Chirilă, actor, cântăreț și compozitor român

1985 Carey Muligan, actriţă engleză (An Education, Wall Street: Money Never Sleeps, Never let me go, Shame, Drive, The Great Gatsby, Inside Llewyn Davis)

S-au stins din viaţă:

1805: Luigi Boccherini, violoncelist și compozitor italian (n. 1743)

1849: Anne Brontë, scriitoare engleză (n. 1820)

1864: Simion Bărnuțiu, politician român (n. 1808)

1937: Alfred Adler, psihiatru austriac (n. 1870)

1963: Ion Agârbiceanu, scriitor român, membru al Academiei Române (n. 1882)

1971: Jean Vilar, actor și regizor francez (n. 1912)

Foto cu: Tudor Chirila, Agârbiceanu şi Boccherini – wikipedia

18
/03
/16

Născut într-o zi de 18 martie (1899), Ion Fintesteanua fost tenor până să ajungă actor. De mic copil viitorul artist s-a jucat de-a teatrul, în mahalaua bucureşteană Lăzureanu. Avea 17 ani când România a intrat în Primul Război Mondial. S-a refugiat la Iaşi cu un prieten, unde a intrat ca tenor în corul Societăţii Române de Operă. Tot în refugiu, Maria Ventura, Tony Bulandra şi Ion Manolescu jucau la Teatrul Naţional ieşean “Marşul nupţial”. Pentru că actorul care interpreta rolul “şefului de orchestră” se îmbolnăveşte, cineva îşi aminteşte de tânărul tenor – “e unul de la operă pe aici, care face pe artistul şi recită versuri prin spitale, cu răniţii”. Finteşteanu este luat pe sus, pudrat pe păr să pară mai bătrân şi…

17
/03
/16

Într-o zi de 17 martie (1883) se năştea Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), „cel mai paradoxal scriitor român“ cum l-a numit George Pruteanu. Urmuz  va fi  judecător în Dobrogea, iar după război se va apuca să scrie, numai pentru a-și distra frații și surorile, parodiind cu false automatisme academismul prozei curente.

10
/03
/16

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul și Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

04
/03
/16

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

01
/03
/16

Într-o zi de 1 martie se năştea Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, autor al Amintirilor din copilărie. După  ce, timp de 12 ani, a slujit ca preot la diferite biserici din Iaşi, a fost exclus definitiv din rândurile clerului, pe motiv că: ”și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia, s-a tuns ca un mirean şi multe altele”.

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

18
/02
/16

Într-o zi de 18 februarie se năştea Nikos Kazantzakis, cel mai important și mai tradus scriitor grec al secolului XX. A fost nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel și a devenit cunoscut în 1964, după lansarea filmului Zorba grecul, ecranizarea romanului său din 1947, Alexis Zorbas. Tot într-o zi de 18 februarie avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act "Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

04
/02
/16

Într-o zi de 4 februarie se năştea actorul de comedie Norman Wisdom. Acesta  a debutat ca entertainer profesionist la vârsta de 31 de ani și a avut o ascensiune fulminantă. Și-a descoperit talentul în armata britanică, unde era toboșar în fanfara militară. Tot aici a învățat să călărească, a devenit campion la box (categoria muscă) și a învățat să cânte la trompetă și clarinet. După stagiul militar, a devenit șofer de taxi și operator de telefonie. Charlie Chaplin spunea despre Norman că este clovnul său preferat.

02
/02
/16

Într-o zi de 2 februarie (1996) s-a stins din viață actorul, regizorul, cântăreţul, coregraful, dansatorul și producător de film american Gene Kelly. Cunoscut mai cu seamă pentru rolul din Singin' in the Rain, Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor ’40-‘50. În 1999, American Film Institute l-a numit pe Gene Kelly “unul dintre cei mai importanţi actori ai tuturor timpurilor”.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.