Spectacolul In a Forest Dark and Deepz, cu Tudor Chirilă și Mihaela Sîrbu în prim plan, pe scena unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-in-a-forest-dark-and-deepz-cu-tudor-chirila-si-mihaela-sirbu-in-prim-plan-pe-scena-unteatru/

Tudor Chirilă şi Mihaela Sîrbu sunt din nou fraţi pe scenă în spectacolul In a Forest Dark and Deep. Coproducţia ArtEST şi unteatru regizată de Iarina Demian se întoarce în sala din Sfinţii Apostoli nr. 44 începând cu luna februarie, după o îndelungată pauză impusă de contextul pandemic.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2024

Primele reprezentații programate la aniversarea a cinci ani de la premiera oficială vor avea loc pe 4, 8 și 14 februarie. Biletele sunt disponibile pe unteatru.ro.

Spectacolul spune povestea a doi frați marcați de o relație disfuncțională, care se reîntâlnesc după o lungă perioadă de timp. Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă golire a unei case care urma să fie închiriată devine un război în toată regula, un rechizitoriu al eșecurilor. Dar acesta nu este decât fundalul pe care se desfășoară adevărata poveste: niciunul dintre frați nu este ceea ce pare a fi, iar pe măsură ce trece timpul aflăm că miza întâlnirii lor este una ce ține de un adevăr care nu poate fi rostit, cu atât mai greu de acceptat.

“Iubesc mult spectacolul ǎsta. E ceva diferit, mai ales prin faptul cǎ suntem atât de aproape de spectatori. Este interesant cǎ într-un final e un text despre adevǎr şi cât de greu e sǎ-l rostim, iar noi ca actori exact asta suntem forțați sǎ facem, sǎ nu mințim scenic. Şi nici nu avem cum, dat fiind faptul cǎ jucǎm la o rǎsuflare de public, literalmente. Eu sunt Bobby, tâmplar, conservator, bǎiat bun la toate, divorțat, credincios, moralist, gură spurcatǎ, bǎutor de bere, ascultǎtor de U2 (pânǎ la Joshua Tree), fratele mai mic. Vǎ aştept la teatru.’’, subliniază Tudor Chirilă.

“Am luat contact cu textele lui Neil LaBute pentru prima oară în 2003. In a Forest Dark and Deep este pentru mine doar al șaselea spectacol pe textul acestui autor. Cineva mi-a spus cândva că atunci când citește un text de Labute îmi aude vocea. Cred, deci, ca nu întâmplător Tudor Chirilă mi-a propus acest rol, undeva prin 2017. După multa muncă, o premieră în 2019 și un șir de spectacole la unteatru și în festivaluri, întrerupt doar de pandemie, iată-ne din nou față în fațî cu acest text, mai actual decit niciodată. Sunt Betty, universitară de carieră, liberală, maritată, mama de copii, fată bună și nu prea, sora mai mică, luptătoare cu o rană în suflet. Mă bucur de întâlnire.“, adaugă Mihaela Sîrbu.

Revenirea In a Forest Dark and Deep pe scena unteatru s-a numărat, pentru spectatorii teatrului independent, printre cele mai așteptate evenimente din perioada post-pandemică. Spectacolul a avut premiera la începutul anului 2019, dar a avut parte de foarte puține reprezentații până la impunerea regulilor de distanțare. Povestea a fost primită cu entuziasm nu doar de către public, ci și de criticii de teatru și de selecționerii festivalurilor din țară.

Pentru a aduce la viață universul imaginat de Neil LaBute, regizoarea Iarina Demian a colaborat cu scenografa Irina Moscu și light designer-ul Daniel Klinger. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Despre unteatru

Un proiect independent lansat în urmă cu 13 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru.  În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul anului 2021, unteatru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.