Tudor Gheorghe, Olga Tudorache şi Ştefan Radof, în „Nunta însângerată”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-olga-tudorache-si-stefan-radof-in-nunta-insangerata-la-tvr-2/

În această seară, de la ora 20.10, iubitorii teatrului pot vedea spectacolul „Nunta însângerată”, de Federico García Lorca, de la a cărui premieră la Televiziunea Naţională se împlinesc 40 de ani. „Nunta însângerată”, cu o distribuţie magnifică, a avut premiera în 27 martie 1976 la Televiziunea Română şi premiera mondiala în 28 martie 1933, la Teatrul Beatriz din Madrid.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2016

Nunta însângerată”, la TVR 2 / Blestemul Mamei îndreptat împotriva a tot ce ucide, oprind cursul firesc al vieții, este cutremurător: „Blestemate fie toate cuțilete și banditul care le-a născocit… și puștile și pistoalele și cuțitul cel mai mic… și tot ceea ce poate ciopârți trupul unui bărbat. Al unui bărbat frumos, cu floare la ureche, care se duce la vie sau la măslinii lui… și… nu se mai întoarce”.

Federico García Lorca s-a născut în Spania, în anul 1898. Imediat după ce a împlinit 20 de ani, a plecat la Madrid. S-a împrietenit, printre alții, cu Salvador Dali. Peste câțiva ani, Dali îi făcea scenografia pentru spectacolul ”Mariana Pineda”.

Alexandru Repan, in „Nunta însângerată

Alexandru Repan, in „Nunta însângerată

Lorca a murit executat în 1936 în timpul Războiului Civil din Spania. Era simpatizant al Frontului Național și homosexual declarat, suficiente motive pentru o execuție în vremurile acelea. Nici până în ziua de astăzi nu se știe unde i-a fost îngropat corpul. Cărțile lui au fost arse în piețele publice, iar opera i-a fost interzisă în timpul dictaturii generalului Franco.

„Nunta însângerată”, scrisă în 1932, este prima piesă din Trilogia rurală. „Casa Bernardei Alba”, scrisă în 1936, este ultima.

Distribuția spectacolului:

Tudor Gheorghe, Olga Tudorache, Ştefan Radof, Violeta Andrei, Alexandru Repan, Irina Răchiţeanu-Şirianu, Victor Mavrodineanu, Vali Voiculescu-Pepino, Eugenia Bosânceanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Cristina Radu, Nicolae Dinică, George Ulmeni, Anatol Spânu, Ştefan Hagima, Doina Anastasiu, Aristiţa Diamandi, Lucia Toma, Irina Cosma, Lucia Darac, Ortansa Panamarenco, Marinela Catalin, Costel Avădanei.

Foto: Nunta însângerată – tvr.ro

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.