Turneul pasiunii “Vă place Tango?” cucereşte spectatorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pasiunii-va-place-tango-cucereste-spectatorii/

Cea ce-a doua ediţie a Turneului Naţional “Vă place Tango?”, un proiect Radio România, are loc în 9 oraşe din România între 23 mai şi 12 iunie. La Bucureşti, concertul va avea loc pe 10 iunie, la Sala Radio.

Un articol de Liliana Matei|1 iunie 2015

În paşi de tango, cu pasiune şi virtuozitate, cu bucuria de a cânta şi cu energia lor nestăvilită, ce trei muzicieni-actori ai Turneului “Vă place Tango?”, au poposit deja în patru locaţii speciale. La Casa de Cultură din Dumbrăveni, inaugurată cu acest prilej, după două decenii de pauză de funcţionare, la Sala Traube de la Mediaş şi în spaţiile încărcate de istorie ale Castelului Peleş şi ale Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia.

Peste tot publicul, venit în număr mare, a primit cu reală încântare această provocare. Tangoul, cântat într-un aranjament inedit pentru violoncel, chitară şi voce, a cucerit inimile tuturor si i-a predispus la amintire şi visare:

„O seară minunată, mi-am amintit de anii tinereţii mele” „Nu am mai ascultat tango cântat în felul acesta, mă bucur că au pus în repertoriu şi piese româneşti. Analia Selis le cântă foarte bine” „Ştiu că tangoul s-a născut în mahalale, dar parcă sună mai bine la palat. Mai ales cântat atât de frumos”, au spus spectatorii veniţi la concerte.

„Tangoul este o muzică puternică, cu o personalitate inconfundabilă, pasional, nebun, senzual, toate acestea mixate cu o delicateţe specială. Mi-am dorit ca publicul să fie parte a acestei atmosfere speciale, şi constat şi anul acesta, cu emoţie, că aşa se întâmplă. Sunt foarte fericită să vad reacţia oamenilor când ascultă acest gen cântat în modul tradiţional”, marturiseşte Analia Selis.

Turneul va continua la Deva, Reşiţa, Focşani, Galaţi şi Bucureşti unde va aduce, pe lângă repertoriul ce cuprinde piese celebre semnate de cei mai cunoscuţi compozitori ai genului – Astor Piazzolla, Carlos Gardel şi Sebastián Piana -interpretate în stilul tradiţional original, sau creaţiile lui Julio Santillán, şi o serie de tangouri celebre româneşti cum ar fi „Zaraza” sau „Vrei să ne întălnim sâmbăta seara?”. Elementele scenografice vor contribui şi ele la recrearea atmosferei inconfundabile a mahalelor din Buenos Aires şi pe cea a localurilor bucureştene din perioada interbelică.

Amănunte despre turneu pe www.razvansuma.com.

ITINERAR
23 mai, Dumbrăveni – Casa de Cultură, ora 19.00
24 mai: Mediaş – Sala Traube, ora 19.00
30 mai: Sinaia – Sala de concerte a Castelului Peleş, în cadrul stagiunii „Sunetul muzicii”, ora 16.00
31 mai: Palatul Mogoşoaia, în cadrul Mogoşoaia Clasic Fest, ora 12.00
1 iunie: Deva – Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, în cadrul evenimentului „Ziua copilului din noi”, ora 19.00
2 iunie: Reşiţa – Centrul Civic (dacă plouă, concertul se va desfăşura la Teatrul de Vest), ora 19.00
4 iunie: Focşani – Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”, ora 19.00
6 iunie: Galaţi – Teatrul Muzical „Nae Leonard”, ora 19.00
10 iunie: Bucureşti – Sala Radio, ora 19.00

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

20
/12
/15

Surpriză in Concertul de Crăciun „Grigore Leșe la Sala Palatului“: maestrul Leșe, doctor in muzica, il va avea invitat in spectacol pe tanarul care a reusit sa starneasca cel mai mare val de emotie si sa fie considerat „fenomenul” anului in Romania – moldoveanul Andrei Ioniță.

19
/12
/15

15 februarie 2016 este data la care vor fi anunțați câștigătorii premiilor Grammy, probabil cele mai cunoscute și importante distincții din industria muzicală. Printre numeroase alte categorii, și cea dedicată muzicii clasice; printre nominalizări, mai multe discuri la care am avut acces și din România, difuzate și la Radio România Muzical.

18
/12
/15

Filarmonica „George Enescu” anunţă marţi, 22 şi miercuri, 23 decembrie două concerte extraordinare în care Orchestra simfonică şi Corul îl vor avea la pupitru pe maestrul francez de origine română Vladimir Cosma. După o absenţă de peste 50 de ani, în anul 2011 maestrul a revenit pentru prima oară în România şi a apărut tot pe scena Ateneului Român, într-un concert al Filarmonicii.