TVR va difuza un program special in memoriam Irina Petrescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/tvr-va-difuza-un-program-special-in-memoriam-irina-petrescu/

Din programul In memoriam Irina Petrescu, spectatorii vor putea viziona ,,Planeta Cinema”, ,,Suflete tari”, ,,Escu de România”, ,,Portrete în acvaforte” şi filmul ,,Răutăciosul adolescent”.

Un articol de Andrada Văsii|21 martie 2013

În cadrul programului In memoriam Irina Petrescu, spectatorii vor putea viziona la ,,Planeta Cinema”, având-o ca invitată pe invitată Irina Petrescu,  ,,Suflete tari”, ,,Escu de România”, ,,Portrete în acvaforte” şi filmul ,,Răutăciosul adolescent”. 

Sâmbătă şi duminică TVR 1 difuzează două programe in memoriam Irina Petrescu, o ediţie de colecţie a emisiunii Planeta Cinema, în care realizatoarea TVR Eugenia Vodă a avut-o ca invitată pe îndrăgita actriţă, şi drama Suflete tari, în care regretata Irina Petrescu a jucat alături de Ion Caramitru şi Valeria Seciu.

Sâmbătă seară, de la ora 22.50, telespectatorii TVR 1 o vor putea revedea pe frumoasa actriţă, în ipostaza de parteneră de discuţie a Eugeniei Vodă la Planeta Cinema. Emisiunea care a prefaţat apreciata serie Profesioniştii de la TVR 1 a beneficiat, de asemenea, de recunoaştere din partea criticilor, Eugenia Vodă primind, pentru Planeta Cinema, Premiul UCIN pentru Critica de Film sau Premiul APTR pentru cel mai bun interviu.

Am filmat această discuţie cu Irina Petrescu în 1996, deci, iată, acum aproape două decenii! A fost un interviu dificil, cu un artist care vorbea extrem de greu despre el însuşi (dovadă faptul că, după câte ştiu, nici nu există interviuri video mai mari de cinci minute cu Irina Petrescu!). Irina Petrescu a fost o figură care a marcat istoria filmului românesc, şi totuşi de o mare modestie, ca apariţie publică. A fost o vedetă autentică, dar care a ales, structural, o viaţă de „antivedetă”… Când am făcut acel interviu chinuitor (pentru ambele!), nu mă gândeam că va sosi clipa când el va avea, din păcate, statutul de „document”…, mărturiseşte realizatoarea Eugenia Vodă.

Duminică, de la 17.15, TVR 1 difuzează piesa de teatru Suflete tari, de Camil Petrescu. Din distribuţie fac parte, alături de Irina Petrescu, Valeria Seciu, Tamara Creţulescu, Ion Caramitru, Mircea Anghelescu, Traian Stănescu, Alexandru Repan, Costel Constantin etc. Regia artistică a piesei pusă în scenă în 1979 este semnată de Cornel Todea.

Suflete tari este povestea unui bibliotecar îndrăgostit de fiica patronului său. Prăpastia socială dintre ei este de netrecut, pentru că în perioada interbelică rangurile şi nobleţea primau într-o căsătorie. Nu diferența de rang este cea care îl opreşte pe Andrei Pietraru, însă, ci orgoliul nemăsurat al alesei sale, mult prea pretenţioasă. Povestea lor este ca un război, iar în final amândoi pierd, fiecare învins de propriu său narcisism.

Două emisiuni in memoriam Irina Petrescu sunt programate şi la TVR 2, joi, 21 martie, respectiv vineri, 22 martie. Joi, de la 15.30, telespectatorii TVR 2 pot urmări o ediţie de colecţie Escu de România, realizată de Dora Muller, iar vineri, de la 15.25, realizatoarea Sanda Vişan evocă personalitatea regretatei actriţe în Portrete în acvaforte.

De asemenea, duminică, 24 martie, de la ora 14.10, TVR 2 difuzează filmul de comedie Răutăciosul adolescent, o producţie 1969, regizată de Gheorghe Vitanidis, în care Irina Petrescu joacă alături de Iurie Darie, Virgil Ogăsanu şi Ioana Bulcă. Filmul a participat la a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, unde Irina Petrescu a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă.

Una dintre cele mai distinse prezenţe ale cinematografiei româneşti, Irina Petrescu a fost descoperită la 19 ani de faimosul regizor Liviu Ciulei, care i-a oferit rolul principal în pelicula „Valurile Dunării“ (1959). Actriţa s-a impus în lumea artistică prin ţinuta şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea, seriozitatea şi rigurozitatea cu care îşi făcea meseria. Irina Petrescu s-a stins din viaţă marţi, 19 martie, la vârsta de 71 de ani.

Ultimul spectacol în care a jucat a fost „Sfârşit de partidă“, regizat de Alexandru Tocilescu, la Teatrul Metropolis din Bucureşti.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.