Umor, electricitate și îndrăzneală ca-n basme: “Femeie în război”, din 12 octombrie la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/umor-electricitate-si-indrazneala-ca-n-basme-femeie-in-razboi-din-12-octombrie-la-cinema/

Sabotarea reţelei electrice a unei ţări cu un arc şi o săgeată e posibilă în cel mai nou film islandez al regizorului Benedikt Erlingsson: “Femeie în război” / “Woman at war”, în care e natural ca o oaie să întâlnească o dronă sau muzica să devină personaj. Povestea unei femei care declară război celor care nu respectă natura şi luptă cu hotărârea unei eroine din miturile scandinave. Inclus anul acesta în selecţia Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes, filmul va rula în cinematografele din ţară de vineri, 12 octombrie, distribuit de Transilvania Film.

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2018

Femeie în război” se va putea vedea în avanpremieră specială miercuri, 10 octombrie, de la ora 19:00 la Grand Cinema & More (Băneasa Mall), sala 5.

La finalul proiecției, actrița Ana Ularu va discuta aspecte din filmul văzut cu Carla-Maria Teaha, actriță și realizatoarea emisiunii ROZ la Radio Guerrilla, urmărind în dialog ce presupune Curajul de a lupta pentru lucrurile în care crezi. Curajul de a lupta pentru tine.

Halla e o supereroină care i-ar da lecții lui Liam Nesson la capitolul evadări, la cât de ingenios se descurcă să scape atunci când e urmărită de poliție cu elicoptere și drone” scrie John Bleasdale pentru publicația britanică Sight and Sound despre eroina filmului “Femeie în război”.

Halla sau “Femeia Munților”, cum o cunosc unii, s-a săturat de impactul distructiv pe care industria locală de aluminiu îl are asupra mediului așa că le declară război celor din spatele afacerii. E gata să riște totul pentru a proteja zonele sălbatice ale Islandei pe care le iubește atât de mult. Când află că un copil își va face loc în viața ei, Halla începe să-și pună întrebări serioase vizavi de manifestul pe care l-a pus în mișcare.

 Cunoscut deja ca și un regizor de film care pune un mare egal între drepturile naturii și drepturile omului, islandezul Benedikt Erlingsson este și un autor și actor extrem de apreciat: prestațiile lui solo în teatrul islandez sunt printre cele mai de succes piese din istoria teatrului din Islanda. Debutul său în lungmetraj: “Despre oameni și cai” (2013) a fost propunerea Islandei la Premiile Oscar și i-a adus “Premiul pentru debutul regizoral în cinematografie” / “Best New Director” la Festivalul de Film de la San Sebastian.

“Femeie în război” va putea fi vizonat de vineri, 12 octombrie, în cinematografele din  14 orașe din țară: Bârlad, Brașov, București, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Gura Humorului, Iași, Odobești, Pitești, Reșița, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș și Sibiu.

Foto: Femeie în război – facebook

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.