Un american la Paris, Rhapsody in Blue și Ucenicul vrăjitor, pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-american-la-paris-rhapsody-in-blue-si-ucenicul-vrajitor-pe-scena-salii-radio/

Aţi visat să dansaţi prin Paris precum Gene Kelly în pelicula ”Un american la Paris” sau să vă pierdeţi printre zgârie norii din New York în timp vă răsună în urechi ”Rhapsody in Blue”, ambele compuse de Gershwin? Sau poate v-aţi amuzat cu scamatoriile ucenicului vrăjitor interpretat de celebrul personaj Mickey Mouse în desenul animat ”Fantasia” (1940), realizat de Walt Disney? Dacă vă surâde oricare dintre aceste trei propuneri, grăbiţi-vă să vă asiguraţi un loc la concertul programat vineri, 18 mai (de la ora 19.00), la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2018

Sub bagheta dirijorului de origine italiană DAVID CRESCENZI, Orchestra Națională Radio vă propune un concert cu un program special, construit în jurul a trei partituri ce au marcat istoria cinematografiei americane: cele două compoziții semnate de George Gershwin – ”Un american la Paris” și ”Rhapsody in Blue” șiUcenicul vrăjitor, ce poartă semnătura compozitorului francez Paul Dukas.

Evenimentul este unul cu totul deosebit și datorită invitatului special pe afișul serii: tânărul pianist DANIEL PETRICĂ CIOBANU.

La doar 27 de ani, muzicianul român este deja laureat al mai multor competiții de prestigiu, cum ar fiConcursul Internațional de Pian „Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel), unul dintre cele mai exigente concursuri de profil, unde Daniel Ciobanu a fost distins cupremiul al doilea și cu premiul publicului.

Concertele sale de debut au avut loc în săli prestigioase precum Carnegie Hall în New York și Wigmore Hall în Londra, pe lângă turnee în Japonia, China, Sudul Africii și Taiwan.Un american la Paris

Prezent pentru prima oară pe scena Sălii Radio, tânărul pianist va putea fi aplaudat în două dintre lucrările din repertoriul serii : ”Rhapsody in Blue” – Gershwin și Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră Rachmaninov.

*

În 1951, studiourile MGM au lansat”Un american la Paris”, în regia lui Vincente Minnelli, cu Gene Kelly and Leslie Caron, distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film și care cuprindea mai multe fragmente din compozițiile lui Gershwin.

Un portret al capitalei franceze în anii ’20 ai secolului trecut, ”Un american la Paris” are o istorie cel puțin inedită: lucrarea a fost schițată de Gershwin în capitala Franței, a fost orchestrată la Viena și premiera a fost prezentată de Filarmonica din New York (New York Philharmonic) în 1928, în celebra sală de concerte Carnegie Hall.

Rhapsody in Blue”creată de Gershwineste adesea considerată un ”portret” muzical al New York-ului și a fost aleasă ca fond muzical al filmului de animație ”Fantasia 2000”, o continuare a studiourilor Disney a ”Fantasiei” originale create de Disney în 1940.

Gershwin mărturisea unuia dintre biografii săi că lucrarea este un fel de caleidoscop al Americii, cu toată diversitatea ei și nebunia marilor orașe. O îmbinare strălucită între jazz și muzica clasică, ”Rhapsody in Blue” a fost inițial compusă pentru pian și big band de jazz.

Premiera a avut loc la New York în februarie 1924, a devenit un hit imediat și a fost prima compoziție americană care a intrat în repertoriul simfonic internațional.

Bazat pe poemul lui Goethe cu același nume, ”Ucenicul vrăjitor” a devenit atât de cunoscut prin folosirea compoziției de către Walt Disney în desenul animat ”Fantasia”, realizat în 1940, în care îndrăgitul Mickey Mouse joacă rolul ucenicului, înregistrarea fiind realizată atunci sub bagheta apreciatului dirijor Leopold Stokowski.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Un american la Paris, Sala Radio –  www.orchestreradio.ro.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.