Un concert de Crăciun românesc, pentru milioane de europeni
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-concert-de-craciun-romanesc-pentru-milioane-de-europeni/

Radio România Muzical organizează un concert de Crăciun cu semnificaţii deosebite: marţi, 16 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio va urca Corul de Cameră „Preludiu”, condus de Voicu Enăchescu.

Un articol de Liliana Matei|10 decembrie 2014

Înregistrarea acestui concert va putea fi ascultată în întreaga Europă în 21 decembrie, când Uniunea Europeană va transmite pe calea undelor Proiectul de Crăciun, adică 13 concerte propuse de cele mai importante radiodifuziuni europene.

În acest proiect generos derulat de Uniunea Europeană de Radio, România va fi reprezentată de înregistrarea concertul Corului „Preludiu” – colinde româneşti tradiţionale, cu parfumul Crăciunurilor de odinioară.
În 16 decembrie, la Sala Radio, Corul „Preludiu” va interpreta şi cântece tradiţionale de Crăciun din repertoriul internaţional – între românesc şi universal, o călătorie printre cele mai frumoase muzici dedicate Naşterii Domnului, în atmosfera electrizantă pe care numai Corul „Preludiu” ştie să o creeze. Prezintă Simona Marica.

Concertul poate fi ascultat în direct, în 16 decembrie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

Corul de Cameră „Preludiu”, ansamblu al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, a fost înfiinţat în 1972 şi de atunci este condus de Voicu Enăchescu. Cei peste 40 ani de activitate însumează mai mult de 2000 de concerte susţinute pe scene româneşti şi internaţionale, sute de minute de înregistrări la radio şi televiziune, dar mai ales, un public fidel care apreciază modul în care Corul de Cameră „Preludiu” ştie să interpreteze repertoriul românesc laic şi religios.

Concertele de Crăciun ale Corului „Preludiu” sunt repere în viaţa bucureşteană de concert şi sunt aplaudate, în fiecare an, pentru maniera personală de interpretare şi atmosfera creată de acest ansamblu; sunt concerte care, într-adevăr, deschid inimi pentru a regăsi spiritul Crăciunului.

INFO

Biletele la concertul din 16 decembrie, ora 19, de la Sala Radio, sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, oficiile Poştei Române, magazinele Inmedio şi Germanos, Sala Radio.

Foto: Facebook Corul Preludiu

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

26
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria). Printre câştigători s-au aflat tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

23
/09
/16

În avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură prezintă Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30”.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

21
/09
/16

“Poezia este doar dovada vieţii. Dacă viaţa arde bine, poezia este cenuşa.” - Leonard Cohen. Unul dintre cei mai iubiţi şi aclamaţi artişti ai momentului împlineşte, astăzi, 82 de ani.

20
/09
/16

Violonista Gyehee Kimdin Coreea de Sud, în vârstă de 23 de ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei Finale în care a interpretat Concertul pentru vioară în Re Major op.35 de Ceaikovski, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Christoph Poppen.

16
/09
/16

Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 18.40, la TVR 2 (şi în simulcast la TVR HD şi online la TVR+), melomanii sunt invitaţi să urmărească “Sommernachtskonzert” - evenimentul cultural al verii orgnizat la fiecare sfărşit al lunii mai în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn.

16
/09
/16

Punctul culminant al Turneului Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016, este momentul sosirii la București, unde vor avea loc două concerte excepționale. Până acum, cei doi muzicieni, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail, au dus muzica de calitate în mai multe localități urbane și rurale din Transilvania, Constanța, Olt și Dâmbovița.

15
/09
/16

“Nu poţi educa publicul printr-un concert sau prin cinci. Este nevoie de acţiuni complexe şi constante.” - Alexandru Tomescu. Cel mai bine vândut și mai căutat instrumentist din România, violonistul Alexandru Tomescu împlinește, astăzi, 40 de ani. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv.

14
/09
/16

Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârsta de 17 ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei finale cu ovații, în care a interpretat, la Ateneul Român, Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

14
/09
/16

Vineri, 23 septembrie, începe prima ediție DokStation Music Documentary Film Festival și se va desfășura timp de trei zile (23-25 septembrie), în câteva cartiere din București. Festivalul va fi deschis de filmul Nick Cave &The Bad Seeds: One More Time With Feeling (2016), regizat de Andrew Dominik, prezentat în premieră în România.