Un laureat al Premiului Pulitzer închide Festivalul Internațional de Poezie București
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-laureat-al-premiului-pulitzer-inchide-festivalul-international-de-poezie-bucuresti/

Poetul american Yusef Komunyakaa, laureat al Premiului Pulitzer pentru Poezie şi al altor numeroase distincţii importante dedicate poeziei, va fi prezent astăzi, începând cu ora 17.00, la MNLR.

Un articol de Liliana Matei|21 mai 2017

Astăzi, 21 mai, de la ora 17.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române, din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, are loc închiderea ediției din acest an a Festivalului Internațional de Poezie București.

Invitatul special al evenimentului este poetul american Yusef Komunyakaa, professor al Universității din New York și membru al Fellowship of Southern Writers. Komunyakaa este laureatul Premiului Kingsley Tufts 1994 și al Premiului Pulitzer 1994 pentru Neon Vernacular. A primit, de asemenea, Premiul Ruth Lilly pentru poezie, precum și Premiul Louisiana Writer 2007. Subiectele sale includ experiența vieții oamenilor de culoare din mediul rural din Sud, înainte de epoca drepturilor civile, și experiența sa ca soldat în timpul războiului din Vietnam, din care s-a întors în 14 decembrie 1966. Colecția sa Copacetic îmbină ritmurile jazzului cu imagini poetice puternice, care de atunci au devenit marca sa. Volumul Îmi cer scuze pentru ochii din cap, publicat în 1986, a câștigat San Francisco Poetry Prize. În 1988 popularitatea i-a crescut odată cu volumul Dien Cai Dau (Nebun în cap – în vietnameză), care se concentrează asupra experienței sale din Vietnam și cu care a câștigat Premiul pentru poezie Dark Room. Komunyakaa a început să predea poezie în școli publice din New Orleans și scriere creativă la Universitatea din același oraș. În 2004, Komunyakaa a început o colaborare cu dramaturgul și producătorul de teatru Chad Gracia pentru o adaptare dramatică a Epopeii lui Gilgamesh, publicată în octombrie 2006. Komunyakaa a exercitat o influență semnificativă asupra multor direcții ale poeziei americane contemporane.

La evenimentul de închidere a ediției din acest an a Festivalului vor lua cuvântul: Ioan Cristescu – Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și scriitorii Dinu Flămând, Caius Dobrescu și Ioan Groșan.

Alături de invitatul special, poetul american Yusef Komunyakaa, vor susține lecturi publice și poeții: Adrian Alui Gheorghe, Denisa Comănescu, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasilescu și George Vulturescu. Momentul muzical: Cvartetul Chromatic – Iuliana Ghiduc (vioara 1), Salome Torge (vioara 2), Ovidiu Achim (violă), Emese Achim (violoncel); moderator: Ioan Groșan.

Tot astăzi, de la ora 19.30, la Tramvaiul 26 (strada Cercului 6), în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, va avea loc un nou episod al „Clubului de Lectură Institutul Blecher”, moderat de Claudiu Komartin, la care vor lua parte poeții: Andrei Dósa, Botond Fischer, Benji Horváth și Mihók Tamás.

01
/03
/13

Program special educativ pentru copii la muzeul Antipa:     Pana la 30 martie 2013 – 6 sedinte In fiecare sambata – 10:00 – 11:00 8 aprilie – 12 aprilie 2013 – 5 ședințe De luni până vineri (în vacanța copiilor) – 10:00 – 11:00 PROGRAME ARTISTICE ARTA PLASTICĂ – OBIECT FORMATIV ŞI MIJLOC RECREATIV OBIECTIVE : 1. Învăţarea prin tehnici creative a unor elemente […]

01
/03
/13

Vineri, 1 martie, la Muzeul Naṭional de Istorie a României, Principele Radu va lansa volumul bilingv româno-englez ,, Ana. Portetul reginei/ Anne. The Queen’s Portrait’’. Principele Radu le va avea ca invitate la Sala Lapidarium pe Sandra Gãtejeanu- Gheorghe, director de protocol al Casei Regale, Georgeta Filitti, istoric şi  Irene Arsene, managing partner la Curtea […]

21
/02
/13

Dezbaterea intitulată „Este România altfel?“, inspirată de cartea lui Lucian Boia a ridicat importante probleme de indentitate naţională şi comportament social tipic românesc în interiorul şi în afara graniţelor ţării. Cartea „De ce este România altfel?“ (Editura Humanitas), scrisă de Lucian Boia, a fost dezbătută miercuri, 20 februarie, în sala de conferinţe a Colegiului Noua […]

19
/02
/13

240 de participanţi în campania vALLuntar, ediţia a II-a : bloggerii citesc şi plantează copaci cu sprijinul ROMSILVA   240 de bloggeri au fost admişi în ediţia a doua a campaniei online vALLuntar “Mai multe cărţi, mai multe şanse”, prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi voluntariatul. Campania este sprijinită de ROMSILVA. Anul acesta […]