Un nou proiect De Basm – MAȘINUȚA DE SCRIS: ghid de scriere creativă, ateliere și concurs de scriere creativă în școli, webinar dedicat profesorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-proiect-de-basm-masinuta-de-scris-ghid-de-scriere-creativa-ateliere-si-concurs-de-scriere-creativa-in-scoli-webinar-dedicat-profesorilor/

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociaţia De Basm, cea mai cunoscută instituţie autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii şi tineret, desfăşoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care îşi propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înşişi poveşti în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori şi îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care defineşte noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate şi de pace.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2022

Programul se adresează elevilor de gimnaziu și se derulează în parteneriat cu ANPRO – Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu” și Editura Arthur.

Chiar zilele acestea a fost publicat în format digital ghidul de scriere creativă MAŞINUŢA DE SCRIS, disponibil pentru cu acces gratuit pe site-ul asociației: https://debasm.ro/masinuta-de-scris/.

Acesta cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii și jocuri creative pentru ca elevii să își antreneze imaginația și să înceapă să creeze propriile povești. Ghidul a fost conceput și redactat de cinci scriitoare cunoscute de cărți pentru copii și adolescenți, membre ale Asociației De Basm, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grünberg, Luminița Corneanu și Andreea Iatagan, pe baza experiențelor proprii de lucru cu elevii. Ghidul include și o listă bogată de recomandări de lectură.

Promovarea proiectului în școli se va face prin intermediul a 30 de ateliere de scriere creativă în timpul cărora cele cinci scriitoare vor lucra cu elevii din mai multe clase de gimnaziu pe baza ghidului. Fiecare clasă va avea mai multe întâlniri cu scriitorul-mentor, astfel încât atelierele să devină un adevărat curs de scriere creativă. Copiii vor fi încurajaţi să gândească liber, să se exprime fără oprelişti şi să îşi antreneze imaginaţia. Prin recomandările de lectură pe care scriitoarele le va face în timpul atelierelor, copiilor le va fi stimulat apetitul pentru literatură.
Ateliere de scriere creativă online vor avea loc în nouă școli din întreaga țară, atât din mediul urban, cât și din mediu rural, cărora li se adaugă o școală din Republica Moldova: Gimnaziul Cotiujeni, raionul Briceni. Școlile din România care participă în proiect sunt: Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” (Cluj), Școala Gimnazială „Lăpuș” (Maramureș), Școala Gimnazială „Constantin Gheorghiță” (Podari, Dolj), Liceul Teoretic „Grigore Moisil” (Tulcea), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (Buzău), Școala Gimnazială Șeica-Mare (județul Sibiu), Școala Gimnazială ”Elena Doamna” (Oradea), Școala Gimnazială „Ioan Bădescu” (Popești-Leordeni, Ilfov), Liceul Tehnologic „Rusetu” (Buzău).

Concursul „Scris și făcut!” vine ca un corolar al activităților din cadrul proiectului.  În acest fel, elevii participanți la ateliere vor avea ocazia de a-și exersa nou dobânditele aptitudini de scriere creativă în cadrul unui concurs literar pe tema nevoii de solidaritate și de pace. Cu această pandemie fără precedent și cu un război în derulare la granițele României, copiii au fost nevoiți să se adapteze permanent, ceea ce a fost pe de o parte provocator, dar și o nouă experiență în același timp. Competiția caută să surprindă chiar călătoria copiilor prin aceste încercări, să afle cum s-au decantat aceste experiențe de viață, oferindu-le o oportunitate de a-și spune poveștile. Cele mai interesante și mai reușite povești despre speranță și solidaritate realizate de către copii vor fi găzduite de site-ul debasm.ro, iar fragmente vor fi publicate și în revista Consilierul de lectură.

Un webinar dedicat profesorilor de limba și literatura română din cadrul ANPRO completează lista activităților din proiect. Cele cinci scriitoare De Basm vor populariza ghidul de scriere creativă în rândul cadrelor didactice, astfel încât acesta să poată fi folosit în cât mai multe clase şi să ajute cât mai mulţi copii.

În urmă cu 10 zile, Asociația De Basm a mai lansat un ghid de educație pentru lectură dedicat bibliotecarilor. Și acesta poate fi consultat cu acces gratuit pe site-ul asociației: https://debasm.ro/kit-pedagogic-pentru-bibliotecari-2/.

De Basm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi este o organizație profesională înființată în anul 2018 de scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan și Laura Grünberg, care promovează literatura română contemporană pentru copii, susține creatorii și facilitează accesului copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. Datorită numeroaselor proiecte derulate, mai multe mii de copii și tineri din România au avut posibilitatea să se întâlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la târguri de carte și festivaluri.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.