Un nou proiect inovator al Teatrului Naţional din Timişoara va avea avanpremiera în iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-proiect-inovator-al-teatrului-national-din-timisoara-va-avea-avanpremiera-in-iulie/

Avanpremiera spectacolului „Prometeu înlănţuit“ este programată duminică, 7 iulie, în Sala Mare a Teatrului, iar premiera, care va avea loc în 22 septembrie, va marca ziua în care Teatrul Naţional sărbătoreşte 137 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii.

Un articol de Andrada Văsii|8 iunie 2013

Avanpremiera spectacolului „Prometeu înlănţuit“, după Eschil, este programată duminică, 7 iulie, în Sala Mare a Teatrului, iar premiera, care va avea loc în 22 septembrie, va marca ziua în care Teatrul Naţional sărbătoreşte 137 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii.

Luni, 3 iunie, la mai puţin de 24 de ore de la premiera spectacolului „Anna Karenina“,  s-a dat startul unui nou proiect al Teatrului Naţional din Timişoara, pe cât de ambiţios, pe atât de provocator.

Un nume sârbesc semnează regia

Spectacolul poartă semnătura regizorului Kokan Mladenović, unul dintre cele mai proeminente nume ale teatrului sârbesc contemporan, cu o estetică puternică, angajată. Spectacolul pleacă de la o premisă profund racordată la istoria contemporană – într-un real arc peste timp îi evocă pe toţi acei oameni în trup, dar titani în spirit, care îndrăznesc să fure focul noilor zei – tradus astăzi în concepte ca informaţia, dreptul elementar la viaţă, la apartenenţă etnică, la educaţie etc.

O distribuție de excepție

Rolul titular îi aparţine actorului Ion Rizea (foto) . Acestuia i se alătură Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Victor Manovici, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminiţa Tulgara, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru şi Laurenţiu Pleşa.

Echipa de creaţie a spectacolului este completată de scenografele Marija Kalabić (decoruri) și Irena Radišić (costume), compozitoarea Irena Popović, artistul video Lucian Matei şi light-designerul Lucian Moga.

Foto credit: Teatrul Național din Timișoara

01
/12
/14

Starea de sănătate a actorului Mircea Albulescu este din ce în ce mai bună, la patru zile de la operaţia pe cord pe care a suferit-o la Timişoara, informează site-ul Digi 24, care postează şi o fotografie cu actorul în vârstă de 80 de ani alături de... "salvatorii" săi în halate albe (şi albastre).

30
/11
/14

După jurizarea celor 68 de înscrieri primite, concursul pentru tineri actori Audiție Națională 2014, organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematogarfică I.L.Caragiale, cu sprijinul ARCUB, a ajuns la etapa finală. Aceasta se va desfășura în perioada 3-4 decembrie, la sala Ileana Berlogea.

30
/11
/14

Capitala a deschis, oficial, sezonul sărbatorilor de iarnă. În acordul colindelor, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi la kilometrul 0, la un pahar de vin fiert, până la finalul lunii decembrie

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

Dragoş Huluba, unul dintre cei mai importanţi actori ai Teatrului de Comedie din Bucureşti, îşi conturează traseul profesional, pornind de la întâlnirea cu Dem Rădulescu, mentorul lui, trecând prin aplauzele publicului din Singapore, România sau China şi ajungând la înţelegerea pe care i-o arată pe scenă soţia lui, actriţa Violeta Huluba.

28
/11
/14

În premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic, în anul împlinirii a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare, Radio România Cultural îi invită pe iubitorii teatrului la un spectacol-eveniment: „Henric al V-lea”, în traducerea lui Ion Vinea şi adaptarea radiofonică realizată de Domnica Ţundrea. Regia artistică: Attila Vizauer.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.