Un nou proiect inovator al Teatrului Naţional din Timişoara va avea avanpremiera în iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-proiect-inovator-al-teatrului-national-din-timisoara-va-avea-avanpremiera-in-iulie/

Avanpremiera spectacolului „Prometeu înlănţuit“ este programată duminică, 7 iulie, în Sala Mare a Teatrului, iar premiera, care va avea loc în 22 septembrie, va marca ziua în care Teatrul Naţional sărbătoreşte 137 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii.

Un articol de Andrada Văsii|8 iunie 2013

Avanpremiera spectacolului „Prometeu înlănţuit“, după Eschil, este programată duminică, 7 iulie, în Sala Mare a Teatrului, iar premiera, care va avea loc în 22 septembrie, va marca ziua în care Teatrul Naţional sărbătoreşte 137 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii.

Luni, 3 iunie, la mai puţin de 24 de ore de la premiera spectacolului „Anna Karenina“,  s-a dat startul unui nou proiect al Teatrului Naţional din Timişoara, pe cât de ambiţios, pe atât de provocator.

Un nume sârbesc semnează regia

Spectacolul poartă semnătura regizorului Kokan Mladenović, unul dintre cele mai proeminente nume ale teatrului sârbesc contemporan, cu o estetică puternică, angajată. Spectacolul pleacă de la o premisă profund racordată la istoria contemporană – într-un real arc peste timp îi evocă pe toţi acei oameni în trup, dar titani în spirit, care îndrăznesc să fure focul noilor zei – tradus astăzi în concepte ca informaţia, dreptul elementar la viaţă, la apartenenţă etnică, la educaţie etc.

O distribuție de excepție

Rolul titular îi aparţine actorului Ion Rizea (foto) . Acestuia i se alătură Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Victor Manovici, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminiţa Tulgara, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru şi Laurenţiu Pleşa.

Echipa de creaţie a spectacolului este completată de scenografele Marija Kalabić (decoruri) și Irena Radišić (costume), compozitoarea Irena Popović, artistul video Lucian Matei şi light-designerul Lucian Moga.

Foto credit: Teatrul Național din Timișoara

13
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Geniul uriaşei actriţe Maria Ventura a dus gloria românească în lume. Ea a construit un teatru în România şi a întemeiat o şcoală de teatru în Franţa; a trăit în preajma faimoasei Sarah Bernhardt și a murit acum 60 de ani.

12
/07
/14

George Calboreanu este actorul care a rămas în memoria oamenilor de teatru prin interpretări memorabile, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales Ştefan cel Mare. Eroul lui Delavrancea întruchipat de Calboreanu nu răspundea prin violenţă şi furie, ci prin curaj şi generozitate.

11
/07
/14

„Călători prin manuscris”, expoziția organizată de Muzeul Națională de Artă (MNAR) la parterul Galeriei Naționale până pe 31 august, are meritul inedit de a aduce în realitate o metaforă pe care suntem obișnuiți să o considerăm doar atât, o metaforă: plimbarea printre filele unei cărți.

11
/07
/14

Teatrul Odeon a încheiat seria de spectacole-lectură din cadrul proiectului FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE - proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013, care urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România. 

10
/07
/14

Carlo M. Cipolla, mort în anul 2000, la 78 de ani, a sintetizat în “Legile fundamentale ale imbecilității umane” (Editura Humanitas, 2014) cea mai gravă dintre problemele cu care omenirea se confruntă în prezent.