Un nou spectacol în regia lui Silviu Purcărete, la TNB: „Gertrude”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-spectacol-in-regia-lui-silviu-purcarete-la-tnb-gertrude/

Spectacolul „Gertrude”, regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), a avut premiera în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), ediţia cu numărul 33, desfăşurată între 20 şi 30 octombrie.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 octombrie 2023

FNT a adus și două reprezentații cu „Gertrude”, cel mai nou spectacol semnat de Silviu Purcărete, în zilele de 28 și 29 octombrie (premiera oficială), la Sala Studio a Teatrului Național din București.

Piesa scrisă de dramaturgul Radu F. Alexandru a apărut în volumul „Teatru 7” (Editura Cartea Românească, 2012). Potrivit criticului literar Răzvan Voncu, „Gertrude” este „cu adevărat o capodoperă”. Din echipa regizorului Silviu Purcărete pentru crearea acestui spectacol fac parte Dragoș Buhagiar (scenografia), Vasile Șirli (muzica originală), Florin Fieroiu (coregrafia), Viorel Florea (regia tehnică). Distribuția este „total masculină”. Personajele au fost încredințate actorilor Claudiu Bleonț – Gertrude, Mircea Rusu – Claudius, Marius Manole – Hamlet, Alexandru Potocean – Horațio, Marius Bodochi – Duhul, Paul Chiribuță – Polonius (actor al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești) și Lari Giorgescu – Ofelia.

Noul spectacol marchează și revenirea în București a creatorului Silviu Purcărete. Ultima dată a montat într-un teatru din Capitală cu unsprezece ani în urmă și tot la TNB – „Conul Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, cu Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț în rolurile protagoniștilor.

Într-un interviu acordat de Silviu Purcărete pentru Rock FM, remarcabilul regizor spunea că a ezitat ani de zile să lucreze în București: „Și la Teatrul Național din București am ezitat ani de zile să lucrez. Până la urmă, am cedat la rugămințile lui Pino Caramitru. Această montare (…) o fac în urma promisiunii pe care i-am făcut-o lui”.

Vorbind despre dramaturgia lui Radu F. Alexandru, în postfața volumului „Teatru 7”, Silviu Purcărete spune: „Ni se sugerează de la început că nicio soluție de salvare nu e posibilă pentru ca totul să se încheie în focul de artificii al unui triumf cinic al eșecului. Adresându-se mai mult minții decât inimii, piesele lui Radu F. Alexandru te încîntă în mod paradoxal tocmai datorită jubilației sarcastice care însoțește fiecare situație, fiecare replică”.

O privire generală asupra textului oferă TNB pe site-ul instituției: „Rescrierea poveștii enigmaticului prinț danez, Hamlet, din perspectiva dramaturgului Radu F. Alexandru, spulberă multe dintre incertitudinile piesei Marelui Will conferind celebrelor personaje sensuri și valențe nebănuite. În Gertrude, Regina-mamă, purtătoarea vinii supreme, devine mintea diabolică din spatele unui scenariu despre adulter, minciună, crimă și putere. Cine este ucigașul Regelui? Merită el pedeapsa sau iertarea? Tatăl l-a ucis pe tată? ‒ sunt întrebări ce-și caută răspunsul într-o acțiune în care motivații suspecte se întrepătrund cu momentele de suspans ale unui thriller. Autorul nu se dezice de interogația shakespeariană înfățișându-ni-l pe tânărul Hamlet ‒ cu toate angoasele lui ‒ neobosit în căutarea adevărului, îmbrățișând, într-un final, moartea ca eliberare, scârbit de toți și de toate”.



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.