„Un om integru”, filmul interzis în Iran, difuzat în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-om-integru-filmul-interzis-in-iran-difuzat-in-romania/

„Un om integru”, în regia iranianului Mohammad Rasoulof, câştigător al premiului pentru cel mai bun film din secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2017, va fi lansat în cinematografele româneşti începând cu 31 august 2018, fiind distribuit de Voodoo Films.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2018

La fel ca filmele sale anterioare „Manuscripts Don’t Burn” (2013) și „Goodbye” (2011), ambele prezentate și premiate la Cannes, „Un om integru” a fost, de asemenea, interzis în Iran pentru discursul critic asupra regimului politic. În 2010, Mohammad Rasoulof a fost arestat împreună cu o altă voce marcantă a cinematografiei contemporane iraniene, regizorul Jafar Panahi (Ursul de Aur la Berlin pentru „Taxi” – 2015; Cel mai bun scenariu la Cannes pentru „Three Faces” – 2018), iar pașaportul său a fost confiscat în septembrie 2017, în Teheran.

Despre cenzură și creativitate, Mohammad Rasoulof declara în 2017: „De multe ori s-a spus că cenzura şi limitele pe care le impune îi fac pe artiști să fie mai creativi. Doar că nu este întotdeauna adevărat. Până la urmă se ajunge la un punct de saturaţie în care artistul se lasă copleşit de deznădejde. […] E un pic descurajator – însă mereu se vor găsi oameni în jur care caută adevărul.”

Filmat în secret în Iran, „Un om integru” urmăreşte povestea lui Reza, un bărbat care duce o viaţă modestă alături de soţia şi fiul său, undeva în afara oraşului, câştigându-şi traiul de pe urma creşterii peştilor de apă dulce. O companie privată are interesul de a obţine în orice condiţii pământul din zonă şi este gata să facă orice pentru a-l determina pe Reza să-l vândă. Numai că Reza nu este un bărbat uşor de înduplecat.

Filmul va rula din 31 august la București (Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema, cinema Elvire Popesco, cinema Muzeul Țăranului – din 1 septembrie, cinemateca Union – din 15 septembrie) Iași (Ateneul din Iași – din 3 septembrie), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Pitești (Cinema București – din 1 septembrie), Târgu Mureș (cinema Arta 3D) și Slobozia (Casa de cultură).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.