Un secol de Gica Petrescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-secol-de-gica-petrescu/

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit… 100 de ani.

Un articol de Petre Ivan|2 aprilie 2015

În copilărie, tatăl său îi face cadou un gramofon, la care viitorul artist ascultă muzică uşoară de când se trezeşte până noaptea târziu.

Cinsprezece ani mai târziu, la „Arizona”, una dintre grădinile de vară ale Bucreştiului, marele Yehudi Menuhin plânge când aude “Costică, Costică” şi-l bisează o oră pe artistul care trecea cu uşurinţă de la Yves Montand la lăutărie şi de la duete cu Silly Popescu la şansonete.

La 15 ani urcă pentru prima dată pe scenă. La o serbare este descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio, unde a cântat cu reputatul pianist și dirijor Iulian Ghindă.

Renunţă la studiile juridice şi se dedică exclusiv muzicii. Cântă în diverse specatole, în restaurante de lux şi în târguri, abordând în general romanţe, un gen muzical la vogă în România interbelică.

Cânta orice, pentru orcine. Sărac ori bogat, comunist ori capitalist.

Prinde începuturile televiziunii, trece din alb negru în parţial-color. Cântă alături de Stela Popescu şi Trio Grigoriu, joacă în scenete şimerge în turnee alături de Florin Piersic şi Doina Badea, unde cântă hituri apreciate şi astăzi, precum  „Căsuţa noastră”, „Dă-i cu sprişul până la ziua!”, „Uite aşa aş vrea să mor” sau “Du-mă acasă, măi tramvai”.

Am fost şi sunt recunoscător cerului şi oamenilor. Primul mi-a dat har, sănatate şi viaţă lungă, iar oamenii mi-au dat curaj, preţuire şi dragoste – Gică Petrescu

În 2003 este decorat cu „Steaua României în grad de cavaler” pentru întreaga sa activitate artistică.

Trei ani mai târziu, după şapte decenii în care a fost bucurat şi înveselit generaţii întregi de români, Gică Petrescu – sărac şi fără moştenitori direcţi – s-a stins din viaţă la vârsta de 91 de ani, în apartamentul său din centrul Capitalei.

Foto: Gica Petrescu – wikipedia

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.