Un secol de Gica Petrescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-secol-de-gica-petrescu/

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit… 100 de ani.

Un articol de Petre Ivan|2 aprilie 2015

În copilărie, tatăl său îi face cadou un gramofon, la care viitorul artist ascultă muzică uşoară de când se trezeşte până noaptea târziu.

Cinsprezece ani mai târziu, la „Arizona”, una dintre grădinile de vară ale Bucreştiului, marele Yehudi Menuhin plânge când aude “Costică, Costică” şi-l bisează o oră pe artistul care trecea cu uşurinţă de la Yves Montand la lăutărie şi de la duete cu Silly Popescu la şansonete.

La 15 ani urcă pentru prima dată pe scenă. La o serbare este descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio, unde a cântat cu reputatul pianist și dirijor Iulian Ghindă.

Renunţă la studiile juridice şi se dedică exclusiv muzicii. Cântă în diverse specatole, în restaurante de lux şi în târguri, abordând în general romanţe, un gen muzical la vogă în România interbelică.

Cânta orice, pentru orcine. Sărac ori bogat, comunist ori capitalist.

Prinde începuturile televiziunii, trece din alb negru în parţial-color. Cântă alături de Stela Popescu şi Trio Grigoriu, joacă în scenete şimerge în turnee alături de Florin Piersic şi Doina Badea, unde cântă hituri apreciate şi astăzi, precum  „Căsuţa noastră”, „Dă-i cu sprişul până la ziua!”, „Uite aşa aş vrea să mor” sau “Du-mă acasă, măi tramvai”.

Am fost şi sunt recunoscător cerului şi oamenilor. Primul mi-a dat har, sănatate şi viaţă lungă, iar oamenii mi-au dat curaj, preţuire şi dragoste – Gică Petrescu

În 2003 este decorat cu „Steaua României în grad de cavaler” pentru întreaga sa activitate artistică.

Trei ani mai târziu, după şapte decenii în care a fost bucurat şi înveselit generaţii întregi de români, Gică Petrescu – sărac şi fără moştenitori direcţi – s-a stins din viaţă la vârsta de 91 de ani, în apartamentul său din centrul Capitalei.

Foto: Gica Petrescu – wikipedia

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.