In memoriam Freddie Mercury
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-sfert-de-veac-de-singuratate-25-de-ani-de-la-moartea-lui-freddie-mercury/

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” – Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viaţă legendarul lider al grupului Queen.

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2017

Trupa a devenit un nume important în industria muzicală în anul 1975, odată cu lansarea celui de-al patrulea album, „A Night at the Opera”, ce conţine legendara piesă „Bohemian Rhapsody”, compusă chiar de Freddie Mercury.

De altfel, Freddie Mercury – o voce senzaţională dublată de un talent de showman nemaivăzut – a compus zeci de melodii care au intrat în istoria muzicii și a susținut peste 700 de ori alături de Queen în întreaga lume.

În perioada 1990-1991 au loc ultimele înregistrări cu Queen, iar ultima sa compoziție, ”A Winter’s Tale”, evocă regiunea Montreux, unde a petrecut mult timp. Clipurile realizate pentru albumul ”Innuendo”, în special ”I’m Going Slightly Mad”, îl arată foarte trist și obosit.

Un concert nu este o interpretare live a albumului nostru. Este un eveniment teatral. – Freddie Mercury

La 20 februarie 1990, Freddie Mercury a avut ultima apariție publică la premiile British Awards. Queen a fost premiată. Cu toate că era deosebit de bolnav, el insista să înregistreze melodii și clipuri (”Headlong”, ”I’m Going Slightly Mad” și ”These Are the Days of Our Lives”, ultimul său videoclip). Știind de moartea sa iminentă, înregistrează ”The Show Must Go On”, fiind considerat un soi de testament destinat publicului său.

Mă îmbrac să şochez, dar cu bun gust. – Freddie Mercury

La 23 noiembrie 1991, Mercury anunță că are SIDA. Pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni a fost aceea care i-a grăbit sfârșitul. Freddie a murit la 45 de ani, în ziua de 24 noiembrie 1991. Funeraliile lui au fost discrete, în concordanță cu religia familiei sale.

Statuia lui Freddie Mercury, de pe malul lacului Léman din Montreux, îl reprezintă exact cum a fost îmbrăcat la deschiderea concertului de pe Wembley din 1986.

Queen a fost prima trupă rock care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistență la Morumbi Stadium din Sao Paulo. În 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta,  în fața a 80.000 de persoane.

Freddie Mercury a fost un adevărat maestru al prestațiilor live, fiind recunoscut și apreciat atât pentru vocea de exceptie, una dintre cele mai bune din istoria muzicii, cât și pentru atitudinea sa scenică, de multe ori șocantă sau ostentativă, dar cu siguranță de neuitat. In anul 1985, la concertul caritabil Live Aid , 72 000 de oameni au fost antrenați, au cantat și au dansat pe ritmurile trupei Queen, acest concert fiind considerat de multi specialiști drept cel mai bun concert din istorie.

Apăruta în 1975, piesa Bohemian Rhapsody avea să schimbe industria muzicală. Conform Rolling Stone, practic atunci s-a luat prima oară în calcul ideea transpunerii single-urilor în clipuri video, mai exact cu 7 ani înainte de a apărea MTV.

Foto: Freddie Mercury – facebook

02
/07
/14

După repetiția deschisă a spectacolului ActOrchestra în regia lui Horia Suru din cadrul proiectului 9G – Noua generație de creatori din data de 26 iunie, am avut senzația că s-a produs o mare deșteptare a lumii teatrale românești, un soi de înnoire și strălucire artistică prin prisma unei altfel de abordări a expresivității pe scenă – prin muzică. Pot afirma cu încredere că TNB-ul a întinerit și a înflorit. În consolidarea afirmației mele, mi-am dorit să aflu opiniile avizate ale unor oameni care au strânsă legătură cu teatrul.

29
/06
/14

Cel mai important eveniment de jazz al anului din Capitală, ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More, se relansează la cea de-a treia ediție sub un nume și un concept nou: Bucharest Jazz Festival.

29
/06
/14

Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, a strălucit într-un program de concert de mare virtuozitate, în prima apariție a unei orchestre românești pe scena Filarmonicii din Berlin, care a stârnit uralele unui public în general destul de reținut în aprecieri.

27
/06
/14

Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” organizează în perioada 5-10 iulie un casting pentru unul dintre cele mai cunoscute spectacole de musical din lume – „Fantoma de la Operă”, producție ce va intra în repertoriul instituției începând cu stagiunea 2014-2015. Spectacolul va fi montat de regizorul de origine australiană Stephen Barlow și de o echipă de creație alcătuită din artiști români și străini.

25
/06
/14

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregătește intens pentru ediția a doua. Între 4 și 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt așteptați „să acapareze” Parcul Central.

25
/06
/14

De la Bruckner la Tina Turner…ar putea fi o cale lungă – şi totuşi nu e chiar aşa. Pentru că în mod poate ciudat, într-o singură săptămână se lansează în cadrul aceleiaşi mari case de discuri – Deutsche Grammophon – discuri care conţin şi muzica lui Bruckner, dar şi a Tinei Turner.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa: