Un spaniol a postat „Don Quijote” pe Twitter, în 17.000 de mesaje
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-spaniol-a-postat-don-quijote-pe-twitter-in-17-000-de-mesaje/

Comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, în 22 aprilie, va marca şi sfârşitul unei serii de 17.000 mesaje postate pe Twitter care reproduc integral romanul „Don Quijote” al scriitorului emblematic al literaturii spaniole. Autorul acestei ingenioase transcrieri este un inginer informatician spaniol de 55 de ani.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2016

Diego Buendia, din Barcelona, s-a gândit la această acțiune în august 2014, „glumind pe seama a ceea ce ar putea însemna publicarea clasicilor pe Twitter”.

„Am făcut un algoritm pentru decuparea” în mesaje Twitter (maxim 140 de caractere) a celor circa 2,2 milioane de caractere ale capodoperei literaturii spaniole, publicate în 1605, și „am ajuns la 17.000 de mesaje. Deodată, aveam și un gen de titlu comercial pentru proiect”, a declarat inginerul pensionar.

Contul, numit „Quijote în 17.000 de mesaje Twitter”, este însoțit de o imagine cu mori de vânt din La Mancha, regiunea din Spania în care se desfășoară acțiunea cărții. Zilnic, publică automat, la ore fixe, câte 28 de extrase numerotate din roman.

Diego Buendia intenționează ca ultimul mesaj să fie trimis în 22 aprilie la prânz, „scris chiar de mine”, din Alcazar de San Juan, satul din regiunea Castilla-la-Mancha care revendică nașterea scriitorului, în timp ce în biografiile oficiale localitatea natală este Alcala de Henares, din apropierea Madridului.

Foto: Don Quijote  pe Twitter- Twitter

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.