Un turneu despre educația în familie: #minor – Manifest pentru Dialog
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-turneu-despre-educatia-in-familie-minor-manifest-pentru-dialog/

Ce înseamnă a fi minor în România? Este nevoie de o şcoală pentru părinţi? Cât de mare este orgoliul naţional, mai ales atunci când vine la pachet cu o lejeritate în a-i judeca pe străini? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cu care tânărul regizor şi dramaturg Bogdan Georgescu şi un grup de actori masteranzi din Sibiu provoacă publicul din şapte oraşe ale ţării la un dialog deschis în sala de teatru, în cadrul unui turneu susţinut de BRD – Groupe Société Générale, în perioada 11-28 noiembrie.

Un articol de Liliana Matei|8 noiembrie 2016

Spectacolul #minor pornește de la două cazuri intens mediatizate anul acesta – situația familiei Bodnariu și scandalul de la Opera Română – care, deși aparent diferite, aduc într-o zonă comună anumite metehne naționale precum pasarea responsabilității sau tendința de ne crede mai buni și de a-i critica pe ceilalți fără a ne vedea propriile greșeli. La finalul reprezentației, actorilor li se alătură pe scenă un psiholog care îi invită pe spectatori să intre într-o discuție deschisă despre spectacol și despre alte subiecte controversate sau tabu care se înscriu în tema piesei.

Ce înseamnă normalitate? Ce înseamnă familia ca tradiție și valoare într-o țară în care numărul copiilor abuzați – în familie – depășește zecile de mii anual? România este pe ultimul loc în Europa privind capacitatea de a empatiza. Nu știm să ne punem în pielea celuilalt, nu ne învață nimeni cum să facem asta, cum să înțelegem și să analizăm situații din perspective complet diferite. O majoritate nu poate stabili reguli și principii sociale care să încalce drepturile și demnitatea unei minorități, oricare ar fi aceasta. Vreau să cred că mai e timp pentru dialog, pentru a ne pune întrebări și nu a ne impune punctele de vedere, chiar dacă, din păcate, societatea românească ratează sistematic posibile șanse de emancipare”, spune Bogdan Georgescu, autorul și regizorul #minor.

#minor – proiect observațional de artă activă, co-producție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) – este al doilea spectacol al platformei „Manifest pentru dialog” după Antisocial, promovat anul trecut într-un turneu realizat tot cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale. Proiectul din 2015 a generat o dezbatere despre debusolarea și tensiunea din școlile românești, urmărind un alt caz mediatizat, cel al elevilor unui liceu din Cluj-Napoca sancționați din cauza unor postări pe un grup secret de Facebook.

Atunci când am început proiectul Manifest pentru dialog cu Antisocial, o experiență unică în peisajul teatral și educațional românesc, am promis că vom dezvolta o trilogie cu actorii tineri de la ULBS și TNRS, cu coroborarea celor două instituții și cu sprijinul generos al BRD – Groupe Société Générale. #minor, a doua parte a trilogiei, care a fost programată, la fel ca Antisocial, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2016, își începe călătoria în orașele din România încercând să atragă atenția asupra violenței care, în toate formele ei, întunecă viața de zi cu zi a întregii lumi. Încercăm, împreună cu psihologi din orașele unde jucăm, să dezbatem cu publicul această problemă după fiecare reprezentație. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm în organizare și suntem convinși că va da roade importante. În același timp, asigurăm toți spectatorii că vom continua anul viitor acest proiect și cu cel de-al treilea spectacol”, spune Constantin Chiriac, Director General, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

Distribuția este formată din actorii: Vladimir Petre, Gabriela Pîrlițeanu, Raj – Alexandru Udrea, Maria Soilică, Claudiu Urse, iar echipa de producție este completată de Luminița Bîrsan (manager proiect), Vlad Bacalu (asistent regie), Dorin Părău (light design) și Tudor Răileanu (sunet).

Programul turneului include câte o reprezentație în următoarele orașe:

  • Târgu Mureș – 11 noiembrie, ora 19:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel”;

  • Pitești – 13 noiembrie, ora 19:00, Teatrul „Alexandru Davila”;

  • Ploiești – 14 noiembrie, ora 18:30, Teatrul „Toma Caragiu”;

  • Râmnicu Vâlcea – 20 noiembrie, ora 19:00, Teatrul „Anton Pann”;

  • Sibiu – 24 noiembrie, ora 19:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”;

  • Cluj-Napoca – 27 noiembrie, ora 19:00, Fabrica de Pensule;

  • Craiova – 28 noiembrie, ora 19:00, Teatrul Național „Marin Sorescu”.

###

Turneul #minor – Manifest pentru Dialog generează dezbateri publice privind gradul mult prea ridicat al toleranței față de violența domestică, față de bătaie ca instrument educațional și lipsa de empatie a societății românești în raport cu noi structuri individuale, comunitare și sociale.

#minor este un proiect de artă activă care combină tehnici de devising, teatru documentar și observațional, explorând noi tipuri de teatralitate și structuri dramatice.

Foto: Adi Bulboacă

 

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?