Undeva, cândva… Audrey, Orangey (mâța de Oscar), International Cat Day (?) si un studiu despre (bineînțeles) pisici
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-audrey-orangey-mata-de-oscar-international-cat-day-%f0%9f%90%b1-si-un-studiu-despre-bineinteles-pisici/

Cum abia s-a stins International Cat Day, mai merge o poză (via Cinesseur) cu Orangey, pisica lui Audrey Hepburn din “Breakfast at Tiffany’s”.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2019

O mâță despre care merită să aflați că a jucat în nu mai putin de 18 filme și a primit (performață unică în lumea pisicilor) două premii PATSY (echivalentul Oscarului pentru animalele actori)

––––––––
Iată și un studiu (foarte recent) despre pisici: Pisicile îşi înţeleg numele şi cel mai adesea aleg să îşi ignore stăpânul
 
Aflăm astfel că Pisicile sunt capabile să îşi recunoască numele de alte sunete din jur, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Japonia si publicat în Scientific Reports, citat de CNN.
 
„Din rezultatele tuturor experimentelor, se pare că cel puţin pisicile care locuiesc în gospodării obişnuite îşi pot distinge numele de alte cuvinte şi de numele altor pisici”, se arată în studiu. „Acesta este prima dovadă experimentală care arată capacitatea pisicilor de a înţelege rostirea cuvintelor de către om”.
(stirea completă, pe news.ro)
Foto: Breakfast at Tiffany’s – facebook
18
/02
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă titlul său trimite, în primul rând, la teribilul incendiu din 2015, documentarul „colectiv” (2019), regizat de Alexander Nanau, urmărește mai degrabă efectele tragediei asupra societății. Este o alegere ambițioasă, dar nu lipsită nici de riscuri.

17
/02
/20

„Călătoria fantastică a Maronei” (r. Anca Damian), „La Gomera” (r. Corneliu Porumboiu), „Monștri.” (r. Marius Olteanu), „Parking” (r. Tudor Giurgiu) și „Touch Me Not” (r. Adina Pintilie) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marți, 24 martie, la Teatrul Național I.L. Caragiale din București.

17
/02
/20

Timp de două săptămâni, realizatorii și protagoniștii filmului ”colectiv” se vor întâlni cu publicul din Cluj, Sibiu, Timișoara, Craiova, Sfântu Gheorghe, Brașov, București, Iași, Galați, Constanța, Piatra Neamț și Bacău

13
/02
/20

CRONICĂ DE FILM La aproape 90 de ani, Clint Eastwood nu se lasă: propune un nou film ca regizor, „Richard Jewell” (2019), ajuns acum şi în cinematografele din România. O altă poveste inspirată din realitate despre un erou apărător al Americii, regizată cu aparentă simplitate, dar şi cu obişnuitul patos.

13
/02
/20

Cea de-a 5-a ediție Alpin Film Festival este un tribut adus alpinistului Zsolt Török, pornit în 2019 într-o ultimă expediție, în munții Făgăraș. Sâmbătă, pe 28 februarie, un eveniment special în memoria celui care a dus numele României pe cele mai înalte culmi va avea loc la Castelul Cantacuzino din Bușteni.

12
/02
/20

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe lansează cea de-a 2-a ediție a concursului de scenarii: WRITE A SCREENPLAY FOR…/ SCRIE UN SCENARIU PENTRU…, organizat cu ocazia ediției a patra a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 24-30 aprilie 2020.

11
/02
/20

CRONICĂ DE FILM În „Tipografic Majuscul”, unul din cele două filme cu care participă la Berlinale, în secţiunea Forum, Radu Jude îşi continuă interesul pentru trecutul României. Acum o face sub forma unui film-eseu greu de încadrat, prin care duce căutările sale stilistice recente într-o zonă radicală şi extrem de ofertantă.

10
/02
/20

În această noapte, la Los Angeles, s-a desfășurat cea de-a 92-a gală a premiilor Oscar. Marea surpriză a fost că filmul sud-coreean „Parasite” a câștigat atât la categoria cel mai bun film, cât și la categoria cel mai bun film într-o limbă străină.

07
/02
/20

Victor Morozov studiază în prezent teoria de cinema în Franţa şi Irlanda. Recent, alături de colegi din SUA, Franţa, Chile, Nigeria şi Madagascar, a participat la programul dedicat tinerilor critici al Festivalului de Film de la Rotterdam, de unde ne-a trimis o primă relatare, despre trei lungmetraje asiatice.

06
/02
/20

Dacă credeai că mai știi câte ceva despre cinematografia mondială a momentului, o participare la Festivalul de la Rotterdam îți dă peste cap cam toate cunoștințele – un program cu sute de filme neconvenționale, majoritatea realizate de regizori la început de drum, iar o bună parte dintre ele, forme hibrid de limbaj cinematografic.