UNDEVA, CÂNDVA… Belmondo, Delon & Gabin, 1968
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-belmondo-delon-gabin-1968/

Într-o zi de 17 mai (1904) se năştea Jean Gabin, unul dintre cele mai mari staruri ale cinematografiei franceze, un actor cu o carieră de peste patru decenii şi roluri în aproape 100 de filme

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2018

Cu o reputație de mizantrop, Jean Gabin și-a dorit toată viața să se retragă la țară. Atunci când averea i-a permis, a cumpărat mai multe terenuri în Normandia, printre care „La Pichoniere”, moșia de care s-a ocupat cu toată dăruirea. Actorul a primit titlul de ofițer al Legiunii de Onoare al Franței în 1960.
* * *

Jean – Alexis Moncorge s-a născut la 17 mai 1904, la Paris, fiind fiul lui Madeleine Petit şi al lui Ferdinand Moncorgé, un artist al cărui nume de scenă era Gabin.

A crescut în satul de Meriel în regiunea Seine-et-Oise (acum Val-d’Oise ). A urmat cursurile Liceului Janson de Sailly.

A abandonat şcoala timpuriu, a lucrat ca muncitor până la vârsta de 19 ani, când a intrat în lumea artistică, cu un rol într-o producţie semnată Folies Bergeres. A continuat să joace roluri mici înainte să meargă în armată.

După terminarea serviciului militar, a revenit la lumea artistică, jucând sub numele Jean Gabin, imitând stilul de a cânta al lui Maurice Chevalier, care era în vogă la momentul respectiv.

A făcut parte dintr-o trupă care a efectuat un turneu în America de Sud, iar la întoarcerea în Franţa a găsit de lucru la Moulin Rouge. Performanţele sale au început să fie remarcate şi i-au fost oferite roluri mai bune, în două filme mute din 1928.

Doi ani mai târziu, el a făcut cu uşurinţă trecerea la filmul vorbit, într-o producţie din 1930, semnată Pathe Freres, intitulată „Chacun sa Chance”. Interpretând roluri secundare, Gabin a jucat în peste 12 filme în următorii patru ani, inclusiv filme în regia lui Maurice şi Jacques Tourneur.

Jean Gabin & Marlene Dietrich, 1 ianuarie 1946

Talentul i-a fost recunoscut pentru rolul din „Maria Chapdelaine”, o producţie 1934 regizată de Julien Duvivier. Distribuit ca erou romantic într-o dramă de război din 1936, „La Bandera”, acest al doilea film regizat de Duvivier l-a consacrat pe Gabin ca un mare actor.

În anul următor, el a făcut echipă cu Duvivier din nou, de data aceasta în marele succes „Pepe le Moko”. Popularitatea filmului i-a adus recunoaşterea internaţională lui Gabin.

În acelaşi an, el a jucat în filmul lui Jean Renoir „La Grande Illusion”, un film anti-război, care a rulat la un teatru din New York timp de şase luni. Acesta a fost urmat de una dintre creaţiile majore ale lui Renoir: „La Bete humaine” (Bestia Umană), o tragedie bazată pe romanul lui Émile Zola, avându-i ca interpreţi pe Gabin şi Simone Simon.

Copleşit de oferte de la Hollywood, pentru o perioadă Gabin le-a refuzat pe toate, până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În urma ocupaţiei germane din Franţa, el s-a alăturat lui Jean Renoir şi Julien Duvivier în Statele Unite ale Americii.

Divorţat de a doua soţie în 1939, în timpul petrecut la Hollywood, Gabin a început o poveste de dragoste cu Marlene Dietrich.

Foto: Jean Gabin, Alain Delon, J P Belmondo, Marlene Dietrich

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

10
/11
/15

Prima ediție a Festivalului Love is in the ART va avea loc, între 13 și 15 noiembrie, în mai multe spații din București, tema pricipală a evenimentului fiind o celebrare a modului în care dragostea se reflectă în diferitele domenii ale artei. Evenimentul va aduce în fața publicului, timp de 3 zile, piese de teatru, spectacole de dans contemporan, expoziții foto, proiecții de film și concerte.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

"Omul pernă"- o comedie neagră cu accente de thriller noir - are premiera pe 12, 13 și 14 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Act din București. Este un proiect realizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, conceput de Roxana Crișan și finanțat de ArCuB prin programul cultural "Ești Bucuresti" 2015.