Undeva, cândva… Dictatorul Chaplin
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-dictatorul-chaplin/

Charlie Chaplin, în 1940, în „Dictatorul” („The Great Dictator”). Filmul a fost considerat în epocă unul foarte îndrăzneţ, prin faptul că ironiza dictatori precum Adolf Hitler şi Benito Mussolini, dar şi ideologii ca fascismul, nazismul şi antisemitismul.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2018

În plus, Statele Unite ale Americii nu se aflau încă în război cu Germania nazistă, iar modul în care a fost portretizată persecuția evreilor în Europa, cu scenele trupelor care terorizau ghetourile, a fost considerat “exagerat”, potrivit unei cronici a lui Roger Ebert, din 1972

În România,  „Dictatorul” a fost difuzat pentru prima dată la scurt timp după Revoluția din 1989, la inițiativa crainicului Victor Ionescu, potrivit criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Foto: Undeva cândva, Dictatorul – facebook

15
/04
/13

Scurtmetrajul „Și viii plâng”/ „Os Vivos Tambem Choram” / „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câștigător al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT.

05
/04
/13

„O bucată mărunţită de viaţă“, astfel descria „The Hollywood Reporter“ drama regizată de Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun“, care va fi difuzată în premieră de Pro Cinema sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 22.00, la „CineTePrinde“, emisiune prezentată de Cristian Tudor Popescu.

04
/04
/13

După un adevărat tur de forță al echipei „Poziția copilului“ în România, un turneu care a numărat peste 20 de orașe și 35 de săli de cinema, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer participă în calitate de invitat de onoare la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale.

04
/04
/13

CRONICĂ DE FILM În „The Gatekeepers“, şase foşti şefi ai agenţiei de securitate israeliene Shin Bet fac confesiuni brutal şi oarecum inexplicabil de sincere cu privire la acţiunile organizaţiei pe care au condus-o. Filmul va fi proiectat astăzi, de la ora 16.00, la Cinema Studio