UNION PLACE aduce împreună trei teatre europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/union-place-aduce-impreuna-trei-teatre-europene/

Teatrul Naţional din Timişoara urmăreşte construirea unui sistem de conectare europeană – între oameni, între instituţii, între artişti – prin toate mijloacele specifice activităţii sale.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2023

Astfel, la mijlocul anului dedicat Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii și în deschiderea stagiunii 2023-2024, Teatrul Național din Timișoara invită publicul din Timișoara, vineri, 25 august, sâmbătă, 26 august, duminică, 27 august și luni, 28 august, de la ora 19, în Sala 2, la un eveniment european prin excelență: spectacolul UNION PLACE.

UNION PLACE a fost creat în cadrul unui proiect care aduce împreună trei teatre europene, în calitate de coproducători: Schauspielhaus Salzburg (Austria), Teatrul Național din Timișoara și Théâtre d’Esch din Esch-sur-Alzette (Luxemburg).

Se spune că fiecare familie din Timișoara are în istoria ei o poveste despre emigrare și despre cicatricile pe care le lasă această decizie în urma ei. Pe textul comisionat de teatrul din Salzburg autoarei din România, Elise Wilk, scris și jucat în limbile română, germană și engleză de actori ai celor trei teatre-partenere, UNION PLACE împletește povești de viață care balansează între Est și Vest, între Timișoara, Viena și Luxemburg, între prezent și trecut, gravitând în jurul nevoii de evadare și a dorului, într-un caleidoscop sonor româno-germano-englez care acoperă, cu umor și sensibilitate, un continent interconectat la nivel interpersonal, cu mult înainte să fi devenit o unitate geo-politică.

Distribuția îi reunește pe actorii Andrei Chifu, Cristina König (Teatrul Național din Timișoara), Sophia Fischbacher , Wolfgang Kandler, Christiane Warnecke, Jens Ole Schmieder (Schauspielhaus Salzburg) și Philippe Thelen (Escher Theatre).  Scenografia este semnată de Isabel Graf, muzica îi aparține lui Georg Brenner, lighting design-ul – lui Marcel Busá și dramaturgia lui Jérôme Junod. Spectacolul este semnat de regizorul român Alexandru Weinberger-Bara, care trăiește și muncește în Austria și Germania, cunoscut deja publicului din Timișoara pentru spectacolul de succes Copiii noștri, montat anul trecut la Teatrul Național.

Premiera spectacolului a avut loc la Salzburg, în luna mai. După reprezentațiile de la Sala 2, cea de-a treia stație a spectacolului UNION PLACE va fi la Esch, în Luxemburg, în luna octombrie, ca o punte care leagă Esch – Capitală Europeană a Culturii în 2022 de Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.