#UnitedShorts – trei scurtmetraje din colecția Animest, livrate săptămânal la tine acasă
https://www.ziarulmetropolis.ro/unitedshorts-trei-scurtmetraje-din-colectia-animest-livrate-saptamanal-la-tine-acasa/

Începând de vineri, 8 mai, şi până la marea revedere cu publicul din acest an, Animest invită iubitorii de film de pretutindeni într-o călătorie virtuală prin lumea celor mai bune scurtmetraje de animaţie din istoria festivalului.

Un articol de Liliana Matei|8 mai 2020

„Skhizein” (r. Jeremy Clapin), câștigătorul Trofeului Animest în 2008, este primul scurtmetraj din seria curatoriată sub umbrela #UnitedShorts, disponibilă gratuit pe www.animest.ro. Cea de-a 15-a ediție a festivalului va avea loc anul acesta în perioada 9-15 noiembrie, la București.

În ultimii ani, proiecțiile în aer liber organizate pe timpul verii de cel mai mare festival de film de animație din estul Europei deveniseră deja o tradiție. În așteptarea unei noi ediții, o amplă colecție de scurtmetraje fermeca publicul de toate vârstele prezent la evenimentele culturale partenere. Anul acesta, până la următoarea întâlnire cu spectatorii, selecția curatoriată de Animest va fi prezentată online. În fiecare zi de luni, miercuri și vineri, organizatorii vor publica pe site un nou scurtmetraj, nu doar din dorința de a susține comunitatea creatorilor în această perioadă, dar și pentru a le oferi iubitorilor de film de animație ocazia de a urmări câteva dintre cele mai bune filme incluse sau nu în selecția festivalului de-a lungul timpului.

Între timp, înscrierile la cea de-a 15-a ediție Animest continuă. Până pe 20 iunie, artiștii din întreaga lume își pot înscrie gratuit filmele de animație produse după data de 1 ianuarie 2019, într-una din cele șapte categorii: Lungmetraj, Scurtmetraj International, Film studenţesc, Videoclip, Scurtmetraj românesc, Minimest (scurtmetraje pentru copii) și VR. Sute de filme au fost deja înscrise în competiție. Pentru cel de-al patrulea an consecutiv, câștigătorul Trofeului Animest va intra automat pe lista nominalizărilor din care membrii Academiei Americane de Film votează cele cinci scurtmetraje de animaţie finaliste. Animest este primul festival autohton care primeşte această distincţie din partea Academiei Americane de Film și este, de asemenea, Ambasadorul în România al Premiilor Europene de Animație – Emile Awards.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.