UNSEEN.CONCERT IN THE DARK, singurul eveniment de muzică clasică din România care are loc în întuneric deplin
https://www.ziarulmetropolis.ro/unseen-concert-in-the-dark-singurul-eveniment-de-muzica-clasica-din-romania-care-are-loc-in-intuneric-deplin/

UNSEEN.CONCERT IN THE DARK începe pe 9 octombrie cu un recital extraordinar dedicat publicului nevăzător la Braşov.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2021

Doi dintre cei mai iubiți artiști de muzică de cameră ai momentului, violoncelistul de origine rusă Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, ambii artiști concertiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu și fondatori ai cunoscutei stagiuni camerale Florescu-Fernandez & Friends vin la UNSEEN.CONCERT IN THE DARK pentru a susține un recital extraordinar dedicat persoanelor nevăzătoare, organizat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din Brașov și Centrul Multicultural  al Universității Transilvania Brașov.

Aflat la cea de-a doua ediție, UNSEEN.CONCERT IN THE DARK, singurul eveniment de muzică clasică din România care are loc în întuneric deplin, aduce publicului larg, precum și publicului format din persoane nevăzătoare o serie recitaluri de muzică clasică alături de demersuri unice de tip performance și instalație. Publicul se va putea bucura de experiența UNSEEN pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie în Brașov, Târgu-Mureș și Timișoara.

Luminile se sting, iar sunetul rămâne singura conexiune între artist și spectator – este provocarea pe care UNSEEN.CONCERT IN THE DARK o lansează!

UNSEEN. CONCERT IN THE DARK debutează pe 9 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Multicultural  al Universității Transilvania Brașov cu un recital-simbol, dedicat exclusiv persoanelor nevăzătoare și organizat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din Brașov. Violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu vor interpreta un program cu lucrări precum Suita nr. 1 pentru violoncel solo în Sol Major de J. S. Bach, patru sonate pentru pian de D. Scarlatti, Improvizație pe temă de simfonie de A. Vivaldi, Oglinzi în oglinzi de A. Pärt și Siciliana de Maria Theresia von Paradis.

„Deschidem această ediție a evenimentului cu un recital dedicat persoanelor nevăzătoare. Faptul că stingem lumina este un gest simbolic la care recurgem ca să fim cu toții la unison, atât publicul nevăzător, cât și noi, artiștii și organizatorii evenimentului, pentru a ne bucura împreună. Muzica va fi liantul dintre noi, dar și punctul de plecare pentru o discuție cu publicul și artiștii de după concert, prin care dorim să descoperim și să aducem la lumină poveștile persoanelor nevăzătoare, cum experimentează și simt lumea, cum își formează amintiri, ce și cum își imaginează în timp ce ascultă muzică și multe alte experiențe pe care probabil că nu ni le-am imaginat vreodată și despre care cred că pot fi o sursă de inspirație pentru mulți dintre noi. Mai departe, dorim să împărtășim poveștile culese și cu publicul concertelor următoare. Conceptul UNSEEN invită la o experiență imersivă, în care luminile se sting, pentru a aprinde imaginația și a implica publicul într-o călătorie introspectivă, pe calea muzicii clasice. Întunericul amplifică experiența de ascultare, atenția este decuplată de la ecrane și tehnologie, fiind îndreptată integral către sunet.”, povestește Cristina Bobe, autor al conceptului UNSEEN.

„Pentru noi, ca interpreți, este pentru prima dată când susținem un recital în întuneric, ceea ce cu siguranță este o provocare din punct de vedere tehnic, dar și emoțional. UNSEEN este un proiect unic în România, iar ceea ce ni se pare cel mai interesant este faptul că se adresează ascultătorilor prin mijlocul cel mai direct, adică prin sunet”, au declarat pentru presă violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu.

„Ne bucurăm că această ediție debutează cu un concert dedicat nevăzătorilor brașoveni și apreciem deopotrivă conceptul UNSEEN deoarece acesta oferă persoanelor fără probleme de vedere posibilitatea de a experimenta pentru o perioadă situația celor cu dizabilități vizuale și astfel, contribuie la înțelegerea mai bine a nevoilor acestora”, a declarat Virgil Lazăr,  Vicepreședinte și Purtător de cuvânt al Asociației Nevăzătorilor Brașov.

UNSEEN. CONCERT IN THE DARK a debutat ca eveniment în anul 2019, cu o serie de recitaluri pe muzică de Bach susținute de violonistul Valentin Șerban, laureat al Concursului Internațional George Enescu, bucurându-se de un succes extraordinar. Concertele în întuneric au început din spațiul galeriei Artera (București), au călătorit în alte 11 spații alternative din România (Mina Petrila, Muzeul Mamei, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, biserici fortificate din Roșia Montană, Cinșor, Peșteana, o șură din satul Șomartin etc.) și s-au încheiat cu un recital extraordinar la Filarmonica de Stat Sibiu, recital care a atins un număr record de spectatori pentru un concert cameral, cu peste 500 de bilete sold-out cu o lună înainte de concert.

Pianista Monica Florescu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev excelează în domeniul muzicii de cameră și ca soliști concertiști, cu o experiență formată de-a lungul anilor, în care au creat proiecte diverse, de la concerte de muzică de cameră și premiere de creații contemporane, până la colaborări ample cu alți artiști de renume din domeniul muzicii clasice și proiecte interdisciplinare create în colaborare cu companii de balet și teatru. Au participat la festivaluri internaționale precum Festival Philippe Herreweghe (Belgia), Festival Steinway (Belgia), Festival Fontainebleau (Franța), Festival de Wallonie (Belgia), Festival van Vlaanderen (Belgia), XXV Festival de Muzică Contemporană de la Havana (Cuba), Festival „Siglo XXI” (Mexic), Festival Internațional de Teatru din Wuzhen (China). Stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic, în 2015 au inițiat un proiect independent, cu concerte „full house” în fiecare lună. Stagiunea Camerală „Florescu – Fernandez & Friends” propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării.

Regulile de acces în sala de concert se vor face în conformitate cu normele în vigoare. Accesul se va realiza cu o oră înainte de a începe spectacolul. Publicul prezent va ocupa 50% din capacitatea sălii. Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului este obligatorie. Masca trebuie să acopere gura și nasul. La intrarea în sala de concert, publicul va prezenta un act de identitate, precum și dovada oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare).

UNSEEN. CONCERT IN THE DARK este un proiect cultural organizat de Asociația SMART MED și realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov şi al Consiliului Local Brașov.

Organizator: Asociația SMART MED

Proiect finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov și Consiliului Local Brașov

Parteneri: Filarmonica Brașov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Brașov

Foto: Florin Ghenade

 

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.