„Unu plus minus unu“, spectacolul Ansamblului „Archaeus“, la Chişinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/unu-plus-minus-unu-spectacolul-ansamblului-archaeus-la-chisinau/

Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu „Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română”, „Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România” şi „Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici” din Chişinău (Republica Moldova) prezintă spectacolul Ansamblului „Archaeus”, cu opera de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental „UNU PLUS MINUS UNU” op.148-154 de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional de Muzică „MĂRŢIŞOR 2015”. Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău, marţi 4 martie, ora 18.00.

Un articol de Liliana Matei|17 februarie 2015

LIVIU DĂNCEANU – COMPOZITOR, MUZICOLOG, DIRIJOR

Născut în 1954 la Roman, este absolvent al Conservatorului “Ciprian Porumbescu “ din Bucureşti (1980), secţia compoziţie, la clasa lui Ştefan Niculescu.

Urmează studii post-universitare în cadrul aceleiaşi instituţii (1980-1981), precum şi la Seminarul Internaţional de Compoziţie de la Kazimiersz-Dolny (Polonia, 1984), unde l-a avut profesor pe Xenakis, Kotonski şi Paul Patterson. A întreprins călătorii de studii şi stagii de documentare la Londra (1983), Praga (1984), Varşovia (1984), Moscova, Tallin (1985) şi Paris (1990).

liviu

Este fondatorul şi conducătorul Atelierului de muzică contemporană „Archaeus”, cu care a participat la numeroase festivaluri şi turnee muzicale internaţionale.

A fost preşedintele SIMC – Secţiunea Naţională Română (1991-1994), director artistic al festivalului Săptămâna Muzicii Noi (1991-1996 şi 2001-2002). Susţine conferinţa şi prelegeri la universităţi şi asociaţii muzicale din Torino, München, Münster, Alcoi, Imperia, Carbondale, Moscova, Lyon, Kromeriz, Chişinău, Oldenburg etc.

Realizează numeroase emisiuni de radio şi televiziune, în ţară şi străinătate. A făcut parte din jurii internaţionale de compoziţie şi interpretare muzicală: Alcoi, San Bartolomeo, Torino, München, Chişinău, Bucureşti, Sinaia.

A publicat până în prezent zece volume de muzicologie şi estetică muzicală, precum şi numeroase studii, articole, cronici, interviuri în presa românească şi străină. Din 1990 este profesor de istoria muzicii, compoziţie muzicală, estetică şi stilistică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie: „Studium de Toulouse” (1986), „Antidogma Musica” (1994), „Encuentros” (2003), „ACIN” (1988) şi de interpretare: „ATM” (1987),”SOROS” (1997), Premiul Criticii Muzicale (1991) etc.

A compus peste 100 de opusuri, o parte dintre ele fiind comenzi ale unor ansambluri, asociaţii, universităţi, orchestre sau festivaluri din Europa sau America: „Antidogma Musica” (Torino), „ENSEMS” (Valencia), „Alpi Marittime” (Imperia), „GRAME” (Lyon), „Composers Concordance” (New York), „De Paul University” (Chicago), „Cleveland Chamber Symphony” (Cleveland), „Concorde” (Dublin), „Trieste Prima” (Trieste), „Oficina Musical” (Porto), „Spaziomusica” (Cagliari), „Universite Paris 8”, Ministerul Culturii din Franţa, „UNITER” (Bucureşti), Filarmonica „Mihail Jora” (Bacău) etc.
Ansamblul „ARCHAEUS”

Atelierul de muzică contemporană „Archaeus”, al Centrului Naţional de Cultură „Tinerimea Română” din Bucureşti, a luat fiinţă în 1985. Ansamblul s-a angajat în promovarea muzicii noi, participând la numeroase evenimente în România, Albania, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Anglia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Macedonia, Moldova, Portugalia, Rusia, Spania, Srbia, Slovacia, Elveţia, Ucraina, S.U.A., de asemenea în nenumărate festivaluri din România: „George Enescu” (Bucureşti), „SIMN” (Bucureşti), „Meridian” (Bucureşti), „Zilele Muzicii Contemporane” (Bacău), „Cluj-Modern”, „Craiova Muzicală”, „Festum Musicae” (Iaşi), „Timişoara Muzicală”, „Inter-Media” (Arad) şi din străinătate: „Spaziomusica” (Cagliari), „Antidogma Musica” (Torino), „Huddersfield Festival”, „Romaeuropa”, „Musique en Scène” (Lyon) ş.a

Au interpretat peste 700 de lucrări aparţinân a mai mult de 380 de compozitori. „Archaeus” a înregistrat aproximativ 30 de CD-uri, mii de minute de timp radiofonic şi TV şi coloana sonoră a peste 20 de filme. Ansamblul abordează de asemenea muzică bizantină veche, muzică clasică, jazz.

Premii şi distincţii: Premiul ATM pentru calitatea prezentării de lucrări româneşti în primă audiţie; Premiul UCMR (1990); Premiul Criticii de artă din România (1991); Premiul UCMR pentru promovarea muzicii româneşti contemporane (1992); Premiul SOROS (1997); Diploma de Merit „Magia Dunării de Jos” – Bratislava (2001); „Diploma de Recunoştinţă” Mitropolia Banatului – Timişoara (2002), Diploma de Merit „Nicolae Constantin Fotino” (2004); Diploma de Onoare „Filarmonica Banatul” – Timişoara (2004); Medalia de Onoare „Hochschule für Musik” – München (2005); Medalia Meritul Cultural (2005); Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (2006).
Din 1997, ansamblul „Archaeus” organizează Festivalul „Archaeus” în luna octombrie a fiecărui an, în Bucureşti.

SIMONA NICOLETTA JIDVEANU

Soprana Simona-Nicoleta Jidveanu îşi elaborează teza de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca îndrumător pe domnul Prof. Univ. Dr. Liviu Dănceanu. Este Artist Liric Solist la Ateneul Român (Filarmonica „George Enescu”). A realizat rolurile verdiene Violetta Valery („La Traviata”) şi Gilda („Rigoletto”), sub egida „L’Accademia Kairòs” din Verona şi numeroase partituri vocal-simfonice.

jidveanu

A realizat rolul EA în premiera absolută mondială a operei „Unu plus minus unu” de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional al Muzicii Noi SIMN 2014. Este implicată în proiecte de operă contemporană ale compozitorului Liviu Dănceanu, proiecte itinerate naţional şi internaţional alături de renumitul ansamblu „Archaeus”. Alături de Ansamblul Archaeus participă la importante festivaluri: „Festivalul Internaţional al Muzicii Noi SIMN” (Bucureşti), Festivalul Internaţional „Zilele Muzicii Contemporane (Bacău), Festivalul Internaţional de Muzică „MĂRŢIŞOR” Festivalul Internaţional „George Enescu” (Bucureşti).

Soprana susţine intensă activitate solistică în: Bucureşti, Iaşi, Suceava, Piatra-Neamţ, Bacău, Botoşani, Galaţi, Câmpina, Cluj, Amsterdam, Verona, Vicenza, Bologna, Milano, Roma, Viena, bucurându-se deopotrivă de aplauzele publicului şi critică de specialitate apreciativă.

CHRISTIAN ALEXANDRU PETRESCU

Născut în 1950 la Bucureşti, a urmat cursurile UNMB, specializându-se în compoziţie cu Dumitru Bughici şi Tiberiu Olah, iar în dirijat cu Constantin Bugeanu şi D. D. Botez. În acest din urmă domeniu urmează ulterior cursuri de perfecţionare cu Ion Baciu şi Alain Paris.

Ca interpret s-a remarcat în dubla ipostază de cântăreţ şi dirijor. Prin multiplele sale participări în calitate de solist în cadrul festivalelor de muzică contemporană din România, Christian Alexandru Petrescu se dovedeşte a fi implicat în promovarea muzicii vocale actuale, pe care o redă printr-o tehnică desăvârşită.

Pe de altă parte, cariera sa dirijorală se desfăşoară din 1990 la pupitrul a numeroase orchestre din ţară, conducând pentru o perioadă de timp şi orchestra de tineret “Jeunesses Musicales”.

În plan componistic este atras în mod special de resursele expresive ale vocii umane, pe care le exploatează la maximum în majoritatea opusurilor sale. Cu toate acestea, din creaţia sa nu lipsesc lucrările instrumentale în genul cameral sau în cel simfonic. Dubla sa activitate, interpretativă şi componistică, a fost premiată de-a lungul timpului cu premii naţionale şi internaţionale.

INFO

ARCHAEUS, Dirijor Liviu Dănceanu
Simona Nicoletta Jidveanu, soprană
Christian Alexandru Petrescu, tenor
Anca Vartolomei, violoncel
Rodica Dănceanu, pian
Ioan Marius Lăcraru, vioară
Ana Maria Radu, oboi
Ion Nedelciu, clarinet
Şerban Novac, fagot
Sorin Rotaru, percuţie
Ştefania Jidveanu, scenografie

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.