„Unu plus minus unu“, spectacolul Ansamblului „Archaeus“, la Chişinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/unu-plus-minus-unu-spectacolul-ansamblului-archaeus-la-chisinau/

Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu “Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română”, “Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România” şi “Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici” din Chişinău (Republica Moldova) prezintă spectacolul Ansamblului “Archaeus”, cu opera de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental “UNU PLUS MINUS UNU” op.148-154 de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional de Muzică “MĂRŢIŞOR 2015”. Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău, marţi 4 martie, ora 18.00.

Un articol de Liliana Matei|17 februarie 2015

LIVIU DĂNCEANU – COMPOZITOR, MUZICOLOG, DIRIJOR

Născut în 1954 la Roman, este absolvent al Conservatorului “Ciprian Porumbescu “ din Bucureşti (1980), secţia compoziţie, la clasa lui Ştefan Niculescu.

Urmează studii post-universitare în cadrul aceleiaşi instituţii (1980-1981), precum şi la Seminarul Internaţional de Compoziţie de la Kazimiersz-Dolny (Polonia, 1984), unde l-a avut profesor pe Xenakis, Kotonski şi Paul Patterson. A întreprins călătorii de studii şi stagii de documentare la Londra (1983), Praga (1984), Varşovia (1984), Moscova, Tallin (1985) şi Paris (1990).

liviu

Este fondatorul şi conducătorul Atelierului de muzică contemporană „Archaeus”, cu care a participat la numeroase festivaluri şi turnee muzicale internaţionale.

A fost preşedintele SIMC – Secţiunea Naţională Română (1991-1994), director artistic al festivalului Săptămâna Muzicii Noi (1991-1996 şi 2001-2002). Susţine conferinţa şi prelegeri la universităţi şi asociaţii muzicale din Torino, München, Münster, Alcoi, Imperia, Carbondale, Moscova, Lyon, Kromeriz, Chişinău, Oldenburg etc.

Realizează numeroase emisiuni de radio şi televiziune, în ţară şi străinătate. A făcut parte din jurii internaţionale de compoziţie şi interpretare muzicală: Alcoi, San Bartolomeo, Torino, München, Chişinău, Bucureşti, Sinaia.

A publicat până în prezent zece volume de muzicologie şi estetică muzicală, precum şi numeroase studii, articole, cronici, interviuri în presa românească şi străină. Din 1990 este profesor de istoria muzicii, compoziţie muzicală, estetică şi stilistică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie: „Studium de Toulouse” (1986), „Antidogma Musica” (1994), „Encuentros” (2003), „ACIN” (1988) şi de interpretare: „ATM” (1987),”SOROS” (1997), Premiul Criticii Muzicale (1991) etc.

A compus peste 100 de opusuri, o parte dintre ele fiind comenzi ale unor ansambluri, asociaţii, universităţi, orchestre sau festivaluri din Europa sau America: „Antidogma Musica” (Torino), „ENSEMS” (Valencia), „Alpi Marittime” (Imperia), „GRAME” (Lyon), „Composers Concordance” (New York), „De Paul University” (Chicago), „Cleveland Chamber Symphony” (Cleveland), „Concorde” (Dublin), „Trieste Prima” (Trieste), „Oficina Musical” (Porto), „Spaziomusica” (Cagliari), „Universite Paris 8”, Ministerul Culturii din Franţa, „UNITER” (Bucureşti), Filarmonica „Mihail Jora” (Bacău) etc.
Ansamblul “ARCHAEUS”

Atelierul de muzică contemporană „Archaeus”, al Centrului Naţional de Cultură „Tinerimea Română” din Bucureşti, a luat fiinţă în 1985. Ansamblul s-a angajat în promovarea muzicii noi, participând la numeroase evenimente în România, Albania, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Anglia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Macedonia, Moldova, Portugalia, Rusia, Spania, Srbia, Slovacia, Elveţia, Ucraina, S.U.A., de asemenea în nenumărate festivaluri din România: „George Enescu” (Bucureşti), „SIMN” (Bucureşti), „Meridian” (Bucureşti), „Zilele Muzicii Contemporane” (Bacău), „Cluj-Modern”, „Craiova Muzicală”, „Festum Musicae” (Iaşi), „Timişoara Muzicală”, „Inter-Media” (Arad) şi din străinătate: „Spaziomusica” (Cagliari), „Antidogma Musica” (Torino), „Huddersfield Festival”, „Romaeuropa”, „Musique en Scène” (Lyon) ş.a

Au interpretat peste 700 de lucrări aparţinân a mai mult de 380 de compozitori. „Archaeus” a înregistrat aproximativ 30 de CD-uri, mii de minute de timp radiofonic şi TV şi coloana sonoră a peste 20 de filme. Ansamblul abordează de asemenea muzică bizantină veche, muzică clasică, jazz.

Premii şi distincţii: Premiul ATM pentru calitatea prezentării de lucrări româneşti în primă audiţie; Premiul UCMR (1990); Premiul Criticii de artă din România (1991); Premiul UCMR pentru promovarea muzicii româneşti contemporane (1992); Premiul SOROS (1997); Diploma de Merit „Magia Dunării de Jos” – Bratislava (2001); „Diploma de Recunoştinţă” Mitropolia Banatului – Timişoara (2002), Diploma de Merit „Nicolae Constantin Fotino” (2004); Diploma de Onoare „Filarmonica Banatul” – Timişoara (2004); Medalia de Onoare „Hochschule für Musik” – München (2005); Medalia Meritul Cultural (2005); Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (2006).
Din 1997, ansamblul „Archaeus” organizează Festivalul „Archaeus” în luna octombrie a fiecărui an, în Bucureşti.

SIMONA NICOLETTA JIDVEANU

Soprana Simona-Nicoleta Jidveanu îşi elaborează teza de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca îndrumător pe domnul Prof. Univ. Dr. Liviu Dănceanu. Este Artist Liric Solist la Ateneul Român (Filarmonica “George Enescu”). A realizat rolurile verdiene Violetta Valery („La Traviata”) şi Gilda („Rigoletto”), sub egida „L’Accademia Kairòs” din Verona şi numeroase partituri vocal-simfonice.

jidveanu

A realizat rolul EA în premiera absolută mondială a operei „Unu plus minus unu” de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional al Muzicii Noi SIMN 2014. Este implicată în proiecte de operă contemporană ale compozitorului Liviu Dănceanu, proiecte itinerate naţional şi internaţional alături de renumitul ansamblu „Archaeus”. Alături de Ansamblul Archaeus participă la importante festivaluri: “Festivalul Internaţional al Muzicii Noi SIMN” (Bucureşti), Festivalul Internaţional “Zilele Muzicii Contemporane (Bacău), Festivalul Internaţional de Muzică “MĂRŢIŞOR” Festivalul Internaţional “George Enescu” (Bucureşti).

Soprana susţine intensă activitate solistică în: Bucureşti, Iaşi, Suceava, Piatra-Neamţ, Bacău, Botoşani, Galaţi, Câmpina, Cluj, Amsterdam, Verona, Vicenza, Bologna, Milano, Roma, Viena, bucurându-se deopotrivă de aplauzele publicului şi critică de specialitate apreciativă.

CHRISTIAN ALEXANDRU PETRESCU

Născut în 1950 la Bucureşti, a urmat cursurile UNMB, specializându-se în compoziţie cu Dumitru Bughici şi Tiberiu Olah, iar în dirijat cu Constantin Bugeanu şi D. D. Botez. În acest din urmă domeniu urmează ulterior cursuri de perfecţionare cu Ion Baciu şi Alain Paris.

Ca interpret s-a remarcat în dubla ipostază de cântăreţ şi dirijor. Prin multiplele sale participări în calitate de solist în cadrul festivalelor de muzică contemporană din România, Christian Alexandru Petrescu se dovedeşte a fi implicat în promovarea muzicii vocale actuale, pe care o redă printr-o tehnică desăvârşită.

Pe de altă parte, cariera sa dirijorală se desfăşoară din 1990 la pupitrul a numeroase orchestre din ţară, conducând pentru o perioadă de timp şi orchestra de tineret “Jeunesses Musicales”.

În plan componistic este atras în mod special de resursele expresive ale vocii umane, pe care le exploatează la maximum în majoritatea opusurilor sale. Cu toate acestea, din creaţia sa nu lipsesc lucrările instrumentale în genul cameral sau în cel simfonic. Dubla sa activitate, interpretativă şi componistică, a fost premiată de-a lungul timpului cu premii naţionale şi internaţionale.

INFO

ARCHAEUS, Dirijor Liviu Dănceanu
Simona Nicoletta Jidveanu, soprană
Christian Alexandru Petrescu, tenor
Anca Vartolomei, violoncel
Rodica Dănceanu, pian
Ioan Marius Lăcraru, vioară
Ana Maria Radu, oboi
Ion Nedelciu, clarinet
Şerban Novac, fagot
Sorin Rotaru, percuţie
Ştefania Jidveanu, scenografie

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

Pagina 1 din 15212345...102030...Ultima »