UrbanEye Film Festival are loc între 7 și 11 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/urbaneye-film-festival-are-loc-intre-7-si-11-noiembrie/

Cea de-a cincea ediţie a UrbanEye Film Festival se va desfăşura anul acesta între 7-11 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu şi Teatrul Apollo 111.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2018

UrbanEye Film Festival vorbește despre oraș și viața urbană, prin film. Programul noii ediții va cuprinde filme de actualitate, însoțite de dezbateri cu invitați speciali, dar și evenimente conexe, de la expoziții la tururi ghidate și ateliere pentru copii.

Timp de cinci zile, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme documentare și de ficțiune care au ca temă centrală locuirea, explorată sub diversele ei forme. Pe lângă acestea vor putea fi văzute filme despre arhitecți contemporani semnificativi, despre noi abordări ale orașelor prin intermediul jocurilor, precum și alte subiecte relevante despre mediul construit.

Locuirea este una din temele centrale ale festivalului, publicul având ocazia să vadă filme precum The Other Side of Everything (Regia: Mila Turajlic), despre un apartament împărțit în două de regimul comunist în Belgrad și povestea familiei care a trăit în el, The Disappearance of Robin Hood (Regia: Klearjos Eduardo Papanicolaou), despre demolarea celebrului complex de locuințe sociale britanice conceput de Peter și Alison Smithson, sau Slums: Cities of Tomorrow (Regia: Jean-Nicolas Orhon ), despre locuirea informală și extinderea spațiilor de acest tip în lume.

Ca în fiecare an, în cadrul festivalului pot fi urmărite filme despre arhitecți: REM (Regia: Tomas Koolhaas ), despre influentul arhitect Rem Koolhaas, și Glenn Murcutt: Spirit of Place (Regia: Catherine Hunter). De asemenea, spectatorii pot urmări filme despre cum au fost construite case pentru personalități precum Andrzej Wajda (în The Idea is Paramount. The Architectural Passions of Andrzej Wajda) și matematicianul Jim Stewart (în Integral Man).

Un film prezentat în premieră națională în cadrul festivalului este Gaming the Real World, care pune în valoare folosirea jocurilor video pentru a stimula implicarea rezidenților în planificarea zonelor în care trăiesc. Filmul abordează conceptul de civic gamification sau participarea civică prin intermediul jocurilor, care contribuie la democratizarea arhitecturii și planificării urbane. Printre cei care oferă o perspectivă documentată asupra fenomenului se numără creatorii jocurilor Minecraft, Cities: Skyline sau Block’hood.

În program sunt incluse și evenimente conexe precum ateliere pentru copii, ateliere pentru liceeni, tururi ghidate și expoziția despre locuirea în România, realizată în parteneriat cu MKBT: Make Better.

Multe din filmele prezentate au făcut parte din selecția unor renumite festivaluri internaționale și au obținut importante premii, filmul The Other Side of Everything fiind premiat la Amsterdam International Documentary Film Festival și ales printre finalistele LUX Prize, pelicula Aquarius fiind premiată la Dublin International Film Festival, iar Last Days in Shibati a fost premiat la Cinéma du réel – International Documentary Film Festival.

Pentru programul festivalului și pentru mai multe detalii, vizitați urbaneye.ro și pagina de Facebook UrbanEye Film Festival.

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

 

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.