URSUL DE AUR 2014: Ce filme concurează pentru trofeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-2014-ce-filme-concureaza-pentru-trofeu/

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2014

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 – 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

Selecţia include premiera internaţională a peliculei „Boyhood”, regizată de Richard Linklater. Filmul, care va avea premiera la Sundance, a fost turnat în diverse perioade din 2002 până în 2013 şi acoperă 12 ani din viaţa unei familii.

Filmul îi are în distribuţie pe Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater.

Printre peliculele care vor avea premiere mondiale la Berlin se află „In Order of Disappearance”, de Hans Petter Moland, în care Stellan Skarsgård joacă rolul unui bărbat ce conduce un utilaj de deszăpezire, informează Mediafax.

Moartea fiului său îl plasează în mijlocul unui război al drogurilor între mafia norvegiană şi un grup de sârbi.

În afara competiţiei va avea premiera internaţională pelicula fantasy „Beauty and the Beast”, regizată de Christophe Gans, cu Vincent Cassel şi Léa Seydoux în rolurile principale.

Alte premiere mondiale includ filmul „La voie de l’ennemi”, de Rachid Bouchareb – despre un fost condamnat musulman care se împrieteneşte cu poliţistul însărcinat cu supravegherea sa în perioada regimului de libertate condiţionată.

În distribuţie se remarcă Forest Whitaker, Harvey Keitel şi Brenda Blethyn.

URSUL DE AUR 2014

Ursul de Aur 2014: The Grand Budapest Hotel, de Wes Anderson, va deschide Festivalul de Film de la Berlin

Printre titlurile anunţate anterior de organizatorii Berlinalei se remarcă pelicula „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care va deschide festivalul, dar şi drama „71”, un film despre război regizat de Yann Demange.

Competiţia de la Berlin include următoarele pelicule: „Black Coal, Thin Ice” (Yinan Diao, China), „Boyhood” (Richard Linklater, SUA), „The Little House” (Yojdir i Yamada, Japonia), „Historia del miedo” (Benjamin Naishtat, coproducţie Argentina-Uruguay-Germania-Franţa), „Jack” (Edward Berger, Germania), „Kraftidioten” (Hans Petter Moland, Norvegia-Suedia-Danemarca), „Kreuzweg” (Dietrich Brüggemann, Germania),

„La belle et la bête” (Christophe Gans, Franţa-Germania), „La tercera orilla” (Celina Murga, Argentina-Germania-Olanda), „La voie de l’ennemi” (Rachid Bouchareb, Franţa-Algeria-Belgia-SUA), „Macondo” (Sudabeh Mortezai, Austria), „Praia do Futuro” (Karim Aïnouz, Brazilia-Germania), „Tui Na/ Blind Massage” (Ye Lou, China-Franţa), „Wu Ren Qu/ No Man’s Land” (Hao Ning, China), „Zwischen Welten” (Feo Aladag, Germania),

„71” (Yann Demange, Marea Britanie), „Aimer, boire et chanter” (Alain Resnais, Franţa), „Aloft” (Claudia Llosa, Spania-Canada-Franţa), „Die geliebten Schwestern” (Dominik Graf, Germania), „Stratos” (Yannis Economides, Grecia-Germania-Cipru), „The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson, Germania-Marea Britanie), notează Mediafax.

Alte filme deja anunţate şi care vor fi proiectate în afara competiţiei sunt premiera mondială a versiunii necenzurate a filmului „Nymphomaniac Vol.1”, de Lars von Trier şi „The Monuments Men”, de George Clooney.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Berlinale Palast, pe 15 februarie.

Festivalul se va încheia odată cu proiecţia filmului ce va fi desemnat câştigător al trofeului Ursul de Aur.

Foto cu URSUL DE AUR 2014 : Boyhood şi The Grand Budapest Hotel – Cinemagia

 

18
/01
/20

Într-o localitate de pescari din nordul Danemarcei se întâmplă un lucru neobișnuit, sunt tot mai mulți bărbați danezi căsătoriți cu femei tailandeze. Documentarul danez „Unde te poartă inima” (regia: Sine Plambech, Janus Metzva) fi proiectat joi, 23 ianuarie, de la ora 19, la Astra Film Cinema.

17
/01
/20

Primul episod al noii producții HBO, „Avenue 5”, realizată de Armando Ianucci, cu Hugh Laurie în rolul principal, va avea premiera la HBO și pe HBO GO pe 20 ianuarie.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

10
/01
/20

Oscar Weekend aduce anul acesta șase din cele 10 filme rămase pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, care va fi acordat în cadrul celei de-a 92-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film. În weekendul 17-19 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, propunerile Ungariei și Senegalului vor fi prezentate în premieră pe marele ecran în România, alături de avanpremiere ale reprezentantelor Franței și Rusiei și proiecții ale filmelor din Coreea de Sud și Spania.

07
/01
/20

HISTORY® difuzează, în premieră, începând cu 7 ianuarie, în fiecare marți, de la ora 21:00, noul serial „Inexplicabil”, care vine în completarea programelor speciale lansate cu ocazia Lunii secretelor. Gazda producției este actorul William Shatner, câștigător al unui Glob de Aur și a două premii Emmy, care explorează pe parcursul celor opt episoade cele mai fascinante și ciudate mistere ale lumii.

06
/01
/20

Iată lista completă a filmelor premiate la cea de-a 77-a ediție a Globurilor de Aur, eveniment organizat de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), la Los Angeles.

03
/01
/20

INTERVIU Cu ocazia lansării în România a celui mai recent film al său, "It Must Be Heaven", premiat cu o menţiune specială la Cannes, regizorul palestinian Elia Suleiman vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre stilul său inconfundabil, despre pericolele lumii de astăzi şi despre speranţa reprezentată de tânăra generaţie.

29
/12
/19

TOP A fost o ediţie foarte bună a festivalului de la Cannes, aşa că topul meu de final de an, care inevitabil e unul subiectiv, e influenţat de asta. Cap de listă e, totuşi, extraordinarul câştigător de la Berlin. Filmele-vedetă de la Veneţia nu m-au impresionat.

23
/12
/19

ANALIZĂ A fost un an cu de toate pentru cinematografia română: succese internaționale, apariția unor noi voci promițătoare, cineaști care se reinventează, prelungiri reușite ale realismului Noului Val, epigonism, insistența pe tema comunismului, filme de public, dar și un scandal în jurul concursului organizat de Centrul Național al Cinematografiei.