„V.I.P. – Very Isolated Person”, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/v-i-p-very-isolated-person-la-timisoara/

Primul spectacol de teatru virtual interactiv realizat la Timişoara, o colaborare 100% independentă, va fi lansat în „sălile online” duminică.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2020

„V.I.P. – Very Isolated Person” este o primă producție de teatru interactiv online, realizată la Timișoara în perioada de izolare și care va avea premiera duminică, de la ora 20:00, în „sălile de teatru online”, respectiv pe platforma ZOOM, cu sprijinul galeriei de artă contemporană META Spațiu. Show-ul, în interpretarea actriței timișorene Olga Torok și regizat de Paula Breuer (Germania), care a scris și textul, a fost realizat printr-o colaborare virtuală între cele două artiste, cu resurse și tehnică proprii, fiind prima producție 100% independentă de teatru virtual.

„Tema <<Pescărușului>> mi s-a părut perfectă pentru această perioada de turnură pentru mine, ca actriță. Eu și Paula am început să dezbatem această formă nouă de teatru, din luna martie. La un moment dat, am decis să facem totuși o încercare. Paula a făcut un colaj din textul cehovian și texte proprii. Așa că, în timpul izolării am comunicat pe Zoom și ne-am decis să transformăm tema într-un spectacol”, declară Olga Torok.

Spectacolul este în limba germană  cu subtitrare în limba română și o are în centru pe Nina, unul din cele mai tragice personaje ale piesei de teatru „Pescărușul”, scrisă de Anton Cehov în 1895. O urmărim pe Nina cum ni se destăinuie și descoperim paralele către viața unei actrițe din zilele noastre marcate de „distanțarea socială”, dar și de paradigma noii forme de teatru, online.

După doi ani de „viață crudă” cum îi spune ea, și încercări eșuate, Nina se reîntoarce în acel loc, din care a fugit. Dintr-o tânără femeie plină de speranță și vivacitate, devine o persoană profund rănită, care după spusele proprii a înțeles că: „Actoria nu înseamnă faimă, nici strălucire și nici ceea ce am visat, ci puterea de a supraviețui”.

„VIP – Very Isolated Person“  are o durată de 40 de minute, iar premiera acestuia va putea fi accesată gratuit, pe platforma ZOOM. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/688346965291618/

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »