„V.I.P. – Very Isolated Person”, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/v-i-p-very-isolated-person-la-timisoara/

Primul spectacol de teatru virtual interactiv realizat la Timişoara, o colaborare 100% independentă, va fi lansat în „sălile online” duminică.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2020

„V.I.P. – Very Isolated Person” este o primă producție de teatru interactiv online, realizată la Timișoara în perioada de izolare și care va avea premiera duminică, de la ora 20:00, în „sălile de teatru online”, respectiv pe platforma ZOOM, cu sprijinul galeriei de artă contemporană META Spațiu. Show-ul, în interpretarea actriței timișorene Olga Torok și regizat de Paula Breuer (Germania), care a scris și textul, a fost realizat printr-o colaborare virtuală între cele două artiste, cu resurse și tehnică proprii, fiind prima producție 100% independentă de teatru virtual.

„Tema <<Pescărușului>> mi s-a părut perfectă pentru această perioada de turnură pentru mine, ca actriță. Eu și Paula am început să dezbatem această formă nouă de teatru, din luna martie. La un moment dat, am decis să facem totuși o încercare. Paula a făcut un colaj din textul cehovian și texte proprii. Așa că, în timpul izolării am comunicat pe Zoom și ne-am decis să transformăm tema într-un spectacol”, declară Olga Torok.

Spectacolul este în limba germană  cu subtitrare în limba română și o are în centru pe Nina, unul din cele mai tragice personaje ale piesei de teatru „Pescărușul”, scrisă de Anton Cehov în 1895. O urmărim pe Nina cum ni se destăinuie și descoperim paralele către viața unei actrițe din zilele noastre marcate de „distanțarea socială”, dar și de paradigma noii forme de teatru, online.

După doi ani de „viață crudă” cum îi spune ea, și încercări eșuate, Nina se reîntoarce în acel loc, din care a fugit. Dintr-o tânără femeie plină de speranță și vivacitate, devine o persoană profund rănită, care după spusele proprii a înțeles că: „Actoria nu înseamnă faimă, nici strălucire și nici ceea ce am visat, ci puterea de a supraviețui”.

„VIP – Very Isolated Person“  are o durată de 40 de minute, iar premiera acestuia va putea fi accesată gratuit, pe platforma ZOOM. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/688346965291618/

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

22
/10
/21

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, anunță premiera spectacolului Magnificul de Mihai Ispirescu. Regia este semnată de Lucian Sabados, scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar muzica este compusă de Alexandru Suciu.

19
/10
/21

Patru producții scenice remarcabile, aparținând unor teatre europene de prestigiu au fost invitate în secțiunea dedicată spectacolelor străine în cadrul celei de-a 31-a ediții a Festivalului Național de Teatru.