Vă place tango? Răzvan Suma, într-un nou turneu național
https://www.ziarulmetropolis.ro/va-place-tango-razvan-suma-intr-un-nou-turneu-national/

Între 28 septembrie şi 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfăşoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

Un articol de Liliana Matei|25 septembrie 2014

Tango (genul muzical dedicat dansului cu cea mai spectaculoasă poveste), doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina (Analia Selis și Julio Santillan), un repertoriu semnat de cei mai mari compozi­tori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România. Acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?”.

„Din păcate acest an a fost plin de evenimente neplăcute – războaie, ameninţări, pandemii etc. Sper ca publicul care vine la concertele noastre să plece convins că ceea ce primeşte prin muzică este oferit cu multă sinceritate, din tot sufletul. Chiar şi numai o temă muzicală rămasă în mintea unui spectator, fredonată în drum spre casă, ne împlineşte obiectivul”, mărturiseşte Răzvan Suma.

Alături de violoncelistul român se vor afla doi invitaţi argentinieni care construiesc alături de Răzvan Suna povestea specială a turneului : ANALIA SELIS – voce (recent revenită pe scenă după experienţa de maternitate), care va fi prima oară într-un turneu partenera de scenă a partenerului său de viaţă (Răzvan Suma) şi JULIO SANTILLAN – chitară, care soseşte din Argentina pentru a cânta tango publicului din România. Aflat într-o dublă ipostază în acest turneu – de chitarist şi compozitor de piese de tango – Julio Santillan semnează aranjamentul muzical pentru violoncel, chitară şi voce pentru majoritatea pieselor din repertoriu.

Evenimentul este unul unic în peisajul cultural românesc: va fi prima oară când un turneu de amploare va fi dedicat în exclusivitate tango-ului interpretat în mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri în Argentina, ţara unde, la graniţa cu Uruguay-ul, s-a născut undeva la sfârşitul sec. XIX, acest tip de muzică şi dans. Tango-ul a cucerit în sec. XX întreaga lume scriindu-şi un destin surprinzător, de la dans rău famat din mahalele din Buenos Aires, la cel mai apreciat dans de societate.

Analia Selis, care va cânta prima oară în cariera sa un întreg concert de tango, declară despre pregătirea turneului :
„De anul trecut când Răzvan mi-a propus să facem acest turneu am început să studiez tot ce este legat de tango: tehnica şi modul de a cânta tango, am citit despre istoria genului şi am parcurs poveşti despre fiecare melodie pe care o vom cânta. În acest turneu vrem să cântăm tango într-un mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri. Desigur că noi am pregătit aranjamente pentru violoncel, chitară şi voce, dar acestea au fost gândite de Julio Santillan aşa încât să respecte modul de interpretare tradiţional. ”

În programul turneului veţi asculta piese de tango, milonga şi vals, semnate de cei mai mari compozi­tori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel şi Sebastian Piana sau creaţii semnate chiar de Julio Santillan, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai turneului.

Între 28 septembrie – 24 octombrie 2014, iubitorii de muzică din 12 oraşe din România vor „fredona” tango : Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj Napoca, Timişoara, Baia Mare, Târgu Mureş, Arcuş, Sibiu, Piteşti şi Bucureşti. Va fi prima ediţie în care la Bucureşti vor avea loc două concerte – Sala Radio (22 octombrie) şi Teatrelli (24 octombrie), iar dechiderea turneului va avea loc într-unul dintre cele mai elegante mall-uri din centrul şi estul Europei: Palas Mall Iaşi. Două evenimente de tip flashmob vor surprinde apoi publicul în Iulius Mall-urile din Cluj Napoca şi Timişoara, oferind o „mostră” de tango în fuga cotidiană din spaţiile comerciale.

RĂZVAN SUMA

Razvan Suma (2)Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires sau „Kursall” din San Sebastian. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia).

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cariera sa a însemnat până în prezent colaborarea cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.
Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Cele două ediţii ale turneului (1-21 martie şi 2 octombrie – 7 noiembrie 2012) au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

ANALIA SELIS

Analia Selis (1)Una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatu­lui, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio şi în filarmonicile din ţară.
A fost invitată să deschidă evenimente muzicale im­portante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba.

Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri „Media Pro Music“, cu care a lansat două albume „Aqui hoy” şi „Aqui ma­nana”, urmate de apariţia discografică „Suenos” – „Vise” (album realizat de Cat Music).

În anul 2009 Analia a lansat proiectul „Latino Amer­ica” – prin care se întoarce la muzica ei de suflet din ţara natală – şi a dăruit publicului albumul „Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari”. În 2010 a înregis­trat albumul „Un instante” alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.

JULIO SANTILLAN

Julio Santillan _02Julio Santillán, compozi­tor şi chitarist argentinian, a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din diferite ţări din întreaga lume şi alături de ansam­blurile pe care le conduce a participat la mai multe festivaluri de prestigiu: „Blue Note Jazz Club” (New York), „Festival Guitar­ras del mundo” (Argentina), „Festivalul George Enescu” (România) etc.

Ca orchestrator şi com­pozitor a lucrat pentru teatru, filme, înregistrări şi concerte live ale multor artişti din toată lumea. Compoziţiile lui combină elementele muzicii tradiţionale din Argentina cu jazz şi muzică clasică.
Ca chitarist, Julio Santillan a interpretat şi a predat masterclass-uri în Argentina, Columbia, Finlanda, Grecia, Canada, Spania, Italia, Germania, Belgia, Franţa, Cehia şi SUA.
Şi-a început studiile muzi­cale în Argentina şi le-a con­tinuat apoi la Berklee College of Music (Boston, SUA).

VĂ PLACE TANGO? – program
28 septembrie – 24 octombrie 2014

28 septembrie, Iaşi – Palas Mall, ora 18.00
1 octombrie, Râmnicu Vâlcea – Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Sala Lahovari, ora 19:00
5 octombrie, Botoşani – Moşia Cai de Vis – Bucovina, ora 19:00
9 octombrie, Bistriţa – Sinagoga, ora 19.00
11 octombrie, Cluj-Napoca – Casa Universitarilor, ora 19.00
13 octombrie, Timişoara – Sala Capitol, ora 19.00
15 octombrie, Baia Mare – Sala Rotary a Liceului de Arte, ora 18.00
17 octombrie, Târgu Mureş – Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, ora 19.00
18 octombrie, Arcuş – Sala Castelului, ora 19.00
19 octombrie, Sibiu – Sala Thalia, ora 19.00
22 octombrie, Bucureşti – Sala Radio, ora 19.00
23 octombrie, Piteşti – Sala Filarmonicii, ora 19.00
24 octombrie, Bucureşti – Teatrelli, ora 20.00

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

24
/05
/17

Concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, poate fi din nou ascultat de publicul din România. Pe o pe o vioară Antonius Stradivarius 1714, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei, violonistul va interpreta binecunoscuta și îndrăgita Sonată Nr.9 în La major, op.47 –Kreutzer de Beethoven, dar și alte două sonate compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven și Brahms.

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

22
/05
/17

Un eveniment fără precedent în istoria muzicală a Chinei a avut loc de-a lungul săptămânii trecute: cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

19
/05
/17

Cu ocazia aniversării a 70 de ani a maestrului Gigi Căciuleanu, duminică, 14 mai 2017, a avut loc un eveniment special dedicat artistului, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București şi totodată a fost programat spectacolul D'ale noastre (joi 11 mai 2017).

19
/05
/17

Vivaldianno – City of Mirrors, un show complex ce îl are în prim plan pe Antonio Vivaldi, unul dintre cei mai iubiţi compozitori ai tuturor timpurilor, va fi pus în scenă, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti.

17
/05
/17

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

17
/05
/17

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.

15
/05
/17

Vineri, 26 mai, de la ora 20:00, la Serendipity Art, Coffee&Tea, iubitorii muzicii pot asculta RENOUVEAU GRINGO – un concept unic, o îngemănare de stiluri, armonii şi influenţe, pornind de la piesele clasice până la elementele de muzică electronică, însoţite de loopuri de chitară, voce, muzicuţă şi lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger.

09
/05
/17

Vineri, 12 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio sărbătorește Ziua Regalității printr-un concert special, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt, cu participarea violonistului Eugen Sârbu, singurul muzician român menționat, alături de George Enescu, în celebra publicație Oxford Dictionary of Music.