“Vă place Tango?” Turneul pasiunii, marca Răzvan Suma, din nou pe scenele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/va-place-tango-turneul-pasiunii-marca-razvan-suma-din-nou-pe-scenele-din-romania/

O nouă ediţie, cea de-a doua, a Turneului Naţional “Vă place Tango?” va avea loc în 9 oraşe din România între 23 mai şi 12 iunie.

Un articol de Liliana Matei|19 mai 2015

O premieră absolută în peisajul muzical românesc, este un turneu dedicat 100% tangoului, iniţiat anul trecut de violoncelistul Răzvan Suma, alături de doi invitaţi care aduc cu ei atmosfera autentică a legendarei muzici originare din Argentina: Analia Selis, voce şi Julio Santillán, chitarist şi compozitor. Dacă prima ediţie a însemnat 10 oraşe şi peste 7.000 de spectatori, în acest an cei trei muzicieni vor continua povestea itinerantă a legendarului tango la Dumbrăveni, Mediaş, Sinaia, Mogoşoaia, Deva, Reşiţa, Focşani, Galaţi şi Bucureşti.

„Vă place Tango?”, episodul 2015, aduce o noutate de maxim interes în conceptul turneului: pe lângă aranjamentul inedit pentru violoncel, chitară şi voce, repertoriul a fost extins pentru a cuprinde alături de piese celebre semnate de cei mai cunoscuţi compozitori ai genului – Astor Piazzolla, Carlos Gardel şi Sebastián Piana -interpretate în stilul tradiţional original, creaţii compuse de Julio Santillán şi o serie de tangouri din repertoriul de gen românesc.

Iar scenografia a fost astfel gândită pentru ca fiecare concert să evoce, însufleţit de jocul scenic al Analiei Selis, atmosfera inconfundabilă a mahalelor din Buenos Aires şi pe cea a localurilor bucureştene din perioada interbelică!

Cei trei artişti pornesc din nou la drum răspunzând prezent apelului şi reacţiei extraordinare a publicului la succesul şi anvergura primei ediţii din 2014, când mii de spectatori s-au lăsat seduşi de aceasta muzică şi acest dans precum : „Un gând trist care se dansează, o alianţă între graţie şi cruzime”, după cum îl definea Borges.
Primul concert al turneului va avea loc sâmbătă, 23 mai, la Dumbrăveni, într-un moment cu o semnificaţie cu totul specială pentru istoria recentă a oraşului: Casa de Cultură din Dumbrăveni, spaţiul care va găzdui evenimentul, va fi inaugurată cu acest prilej, după două decenii de pauză de funcţionare.

“Am fost foarte bucuroşi de succesul de anul trecut şi am decis ca anul acesta să reedităm această experienţă, aducând elemente noi, de surpriză, cum ar fi includerea în repertoriu a unor tangouri româneşti foarte cunoscute, care sper că vor fi gustate de public în aranjamentul şi în interpretarea noastră. Este o muncă destul de grea pentru noi, dar ne simţim foarte bine toţi trei la repetiţii şi pe scenă, iar această bucurie şi plăcere de a cânta sperăm că va fi simţită din plin de public. Sunt nerăbdător să ajung în fiecare oraş în parte şi să ne reîntoarcem la Sala Radio din Bucureşti unde va fi un concert cu şi mai multe surprize”, declară Răzvan Suma.

Cei trei muzicieni sunt nume bine cunoscute pe scenele româneşti şi internaţionale. Violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a susţinut sute de recitaluri şi concerte în România şi în străinătate. A evoluat, alături de pianistul spaniol Josu Okiñena, în săli prestigioase ca Auditorio Nacional de Madrid şi Teatro Colon din Buenos Aires şi a colaborat cu nume sonore ale scenei artistice internaţionale: Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Originară din Argentina, Analia Selis a devenit în ultimii ani una dintre cele mai cunoscute şi apreciate voci exotice din peisajul muzical românesc. A fost invitată să deschidă evenimente muzicale de înaltă ţinută artistică – concertele susţinute în România de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto Nacional de Cuba. Analia este cunoscută publicului din România mai ales pentru promovarea inspirată, adesea cu elemente de scenografie autentică, a muzicii din ţara ei natală, Argentina.

Compozitor, chitarist şi orchestrator argentinian, Julio Santillán a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din întreaga lume. A început studiile muzicale în Argentina pentru a le continua ulterior la Berklee College of Music din Boston (Statele Unite). A lucrat, ca orchestrator şi compozitor, pentru spectacole de teatru, filme, înregistrări şi concerte live ale unor artişti de primă mărime din SUA şi Europa. În abordările sale componistice, combină elemente ale muzicii tradiţionale argentiniene cu jazz şi muzică clasică.
Pentru mai multe detalii despre turneul naţional „Vă place Tango?” vă rugăm să consultaţi pagina web www.razvansuma.com.

ITINERAR

23 mai, Dumbrăveni – Casa de Cultură, ora 19.00
24 mai: Mediaş – Sala Traube, ora 19.00
30 mai: Sinaia – Sala de concerte a Castelului Peleş, în cadrul stagiunii „Sunetul muzicii”, ora 16.00
31 mai: Palatul Mogoşoaia, în cadrul Mogoşoaia Clasic Fest, ora 12.00
1 iunie: Deva – Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, în cadrul evenimentului „Ziua copilului din noi”, ora 19.00
2 iunie: Reşiţa – Centrul Civic (dacă plouă, concertul se va desfăşura la Teatrul de Vest), ora 19.00
4 iunie: Focşani – Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”, ora 19.00
6 iunie: Galaţi – Teatrul Muzical „Nae Leonard”, ora 19.00
10 iunie: Bucureşti – Sala Radio, ora 19.00

Foto: Virgil Oprina

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.